ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
Φώτο: Shutterstock

Παρατείνεται ως τις 27 Αυγούστου η έκπτωση 3% στον φόρο εισοδήματος

Τροπολογία φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών για την έκπτωση του 3% σε όσους εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος. Δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

Ως τις 27 Αυγούστου, δηλαδή ταυτόχρονα με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, αναμένεται να παραταθεί, με τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, η δυνατότητα έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικού ποσού του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων οφειλών. Σήμερα ισχύει προθεσμία έως αύριο, 28 Ιουλίου.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να αλλάξει την καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων, παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν γίνει από τους λογιστές. Μέχρι και σήμερα ένας στους δύο φορολογούμενους έχει υποβάλλει δήλωση και περισσότερα από τα μισά εκκαθαριστικά είναι μηδενικά. Ειδικότερα, έχουν υποβληθεί περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια Ε1 σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων. Το 30,55% των εκκαθαριστικών είναι χρεωστικά, με συνολικό φόρο 1 δισ. ευρώ, 17,22% είναι πιστωτικά και 52,23% μηδενικά.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε από τις 9 Ιουλίου βάλει «πάγο» στα αιτήματα για παράταση της προθεσμίας για τις δηλώσεις, αν και υπήρχαν σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις. Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε (στον ΣΚΑΪ) ότι η εικόνα είναι πλέον πολύ βελτιωμένη, καθώς λύθηκε το πρόβλημα με την ανάρτηση των ποσών αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, που έλαβαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μπήκαν σε αναστολή σύμβασης λόγω COVID-19.

Αυτό το πρόβλημα, σε συνδυασμό με τη γενικότερη καθυστέρηση υποβολής δηλώσεων, είχε οδηγήσει σε σενάρια για σημαντική παράταση της προθεσμίας υποβολής, από τις 27 Αυγούστου έως -τουλάχιστον- τα μέσα Σεπτεμβρίου. Χωρίς να διαψεύσει ρητά ότι θα υπάρξει παράταση, ο κ. Σταϊκούρας είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα χρειασθεί αλλαγή της προθεσμίας, καθώς έχει βελτιωθεί σημαντικά ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ενδεχόμενο αλλαγής ημερομηνίας καταβολής 1ης δόσης ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός δήλωσε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να δοθεί η δυνατότητα στον φορολογούμενο να επιλέξει αν επιθυμεί να πληρώσει μόνη της την 1η δόση ή να πληρώσει αργότερα την 1η και τη 2η μαζί.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων ευνοϊκών παρεμβάσεων

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «είναι πρόδηλο ότι όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, τόσο δημιουργούνται μεσομακροπρόθεσμα δημοσιονομικά περιθώρια για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις».
Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΜΙΔΑ: Ποια είναι τα κίνητρα και τα εμπόδια για τις γονικές παροχές

Η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις γονικές παροχές, ζητά να επιτραπεί μέχρι την 31.12.2021, η σύνταξη συμβολαίων με απλή 'βεβαίωση μηχανικού' και να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα αδήλωτων εμβαδών ακινήτων.