ΓΔ: 956.28 0.73% Τζίρος: 50.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Έκπτωση 50% ή απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ σε 1,5 εκατ. φορολογούμενους φέτος

Η μεγάλη πτώση στα εισοδήματα που θα δηλωθούν εκτιμάται ότι θα αυξήσει έως και κατά 250.000 τον αριθμό των φορολογούμενων που θα εξασφαλίσουν έκπτωση 50% ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Έως και 250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων υπολογίζει το υπ. Οικονομικών ότι θα πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή θα εξασφαλίσουν απαλλαγή, μετά τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους που προκλήθηκε από την πανδημία. Οι ιδιοκτήτες θα πληροφορηθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου τις αλλαγές που θα υπάρξουν στην φετινή φορολογική τους επιβάρυνση, εάν είχαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο εισόδημά τους, ή αλλαγές στην ακίνητη περιουσία.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπ. Οικονομικών, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2021 θα γίνει σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022. Το 2020 ο φόρος είχε επίσης καταβληθεί σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αλλά η πρώτη και η δεύτερη δόση είχαν καταβληθεί μαζί ως το τέλος Οκτωβρίου.

Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα για μείωση φόρου κατά 50% ή ακόμη και για πλήρη απαλλαγή. Εξαιτίας της κρίσης και της μεγάλης μείωσης στα εισοδήματα που αναμένεται να δηλωθούν, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 200.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν μισό ΕΝΦΙΑ, ενώ θα είναι αυξημένος και ο αριθμός αυτών που θα απαλλαγούν πλήρως. Τον προηγούμενο χρόνο, περίπου 1,22 εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατέβαλαν τον μειωμένο φόρο. Ειδικότερα, έκπτωση 50% ή απαλλαγή εξασφάλισαν 1.220.476 φυσικά πρόσωπα.

Για να εξασφαλιστεί η έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Από το 2019 ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος για όλους τους φορολογούμενους ως εξής:

α) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, κατά ποσοστό 30%,

β) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, κατά ποσοστό 27%,

γ) για αξία ακίνητης περιουσίας 80.000 ευρώ, κατά ποσοστό 25%,

δ) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 20%

ε) για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 10%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» μείωσης φόρων στα ακίνητα μετά το σοκ με τις αντικειμενικές

Επανεξετάζει το υπουργείο Οικονομικών τις επιπτώσεις σε πλήθος φόρων -εκτός του ΕΝΦΙΑ- που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, μετά τις αυξήσεις έως 250%. Συγκροτείται επιτροπή ειδικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύνεται ο γρίφος με τις «τρελές» αντικειμενικές τιμές ακινήτων

Πιστοποιημένοι εκτιμητές θα εισηγηθούν στο υπ. Οικονομικών νέες τιμές για περιοχές όπως Ψυχικό -Φιλοθέη και Εκάλη, όπου στο παρελθόν είχαν ορισθεί εξωπραγματικές τιμές για τα ακίνητα που «έπεσαν» με αποφάσεις του ΣτΕ.