ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ, μετά τις 15 Σεπτεμβρίου τα ειδοποιητήρια

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οι τελικές αποφάσεις. Σε 6 μηνιαίες δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με σκέψεις για διπλή δόση τον Οκτώβριο.

Στον ΕΝΦΙΑ περνά η... σκυτάλη των φόρων καθώς μετά το δεύτερο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να κοινοποιηθούν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΤΑΧΙSnet τα ειδοποιητήρια σε περίπου 6,3 εκατ. φορολογούμενους για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2021.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή τω φορολογικών δηλώσεων ενώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου να προχωρήσουν στην καταβολή των δυο πρώτων μηνιαίων δόσεων που κανονικά αφορούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Δεδομένου ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει πληρωθεί και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις (του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου) μαζί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου η ΑΑΔΕ θα εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ μετά τις 15 Σεπτεμβρίου για την πληρωμή του φόρου σε 6 μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Υπογραμμίζεται ότι οι τελικές αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ θα ληφθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020. Η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 10 Σεπτεμβρίου ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα παράταση καθώς είναι αμφίβολο αν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί το επόμενο 10ημερο η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Σημειώνεται ότι πλέον έχει χαθεί η δυνατότητα της έκπτωσης του 3% στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος που ισχύει για φυσικά πρόσωπα. Για να καρπωθεί κάποιο φυσικό πρόσωπο την παροχή της έκπτωσης του 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου θα έπρεπε να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή 27 Αυγούστου πληρώνοντας παράλληλα το σύνολο του οφειλόμενου φόρου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» μείωσης φόρων στα ακίνητα μετά το σοκ με τις αντικειμενικές

Επανεξετάζει το υπουργείο Οικονομικών τις επιπτώσεις σε πλήθος φόρων -εκτός του ΕΝΦΙΑ- που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, μετά τις αυξήσεις έως 250%. Συγκροτείται επιτροπή ειδικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύνεται ο γρίφος με τις «τρελές» αντικειμενικές τιμές ακινήτων

Πιστοποιημένοι εκτιμητές θα εισηγηθούν στο υπ. Οικονομικών νέες τιμές για περιοχές όπως Ψυχικό -Φιλοθέη και Εκάλη, όπου στο παρελθόν είχαν ορισθεί εξωπραγματικές τιμές για τα ακίνητα που «έπεσαν» με αποφάσεις του ΣτΕ.