ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΚΕΠΕ: Μείωση της αβεβαιότητας για την πορεία της ελληνικής αγοράς

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Απρίλιο του 2021, ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ σημείωσε σημαντική άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο πλησιάζοντας πλέον τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2020.

Μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς, καταγράφεται στον Δείκτη «Φόβου» που καταρτίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Το ΚΕΠΕ ανακοίνωσε σήμερα τον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης και τον Δείκτη «Φόβου» KEPE GRIV, όπου καταγράφονται οι εκτιμήσεις Ιουλίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΠΕ καταρτίζει και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας.

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ

Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Απρίλιο του 2021, ο ΣΔΠ σημείωσε σημαντική άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο, πλησιάζοντας πλέον τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2020. Η εν λόγω εξέλιξη αντανακλά τη συνέχιση της ανάκαμψης των προσδοκιών και της βελτίωσης των εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα.

H πρόσφατη πορεία του ΣΔΠ παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την επερχόμενη επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προεξοφλώντας την αναμενόμενη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και τη συνδεόμενη επαναλειτουργία σημαντικών κλάδων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα υψηλή παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τη συνολική εξέλιξη της πανδημίας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, παρά την πρόοδο που συντελείται σε όρους αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και εφαρμογής του προγράμματος των εμβολιασμών. Για τον λόγο αυτό, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ, καθώς η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/XA Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV μειώθηκε τον Ιούλιο του 2021 φτάνοντας το 25,31% στις 30/7/2021 από 26,22% στις 30/6/2021. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,81%. Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2021 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε σε 24,81% από 27,20% τον Ιούνιο του 2021. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠΕ: Συγκράτηση των προσδοκιών ως προς την ανάκαμψη της οικονομίας

Το ΚΕΠΕ καταρτίζει δύο εξειδικευμένους δείκτες, με στόχο την παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας, οι οποίοι έδειξαν μια τάση συγκράτησης των προσδοκιών ως προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠΕ: Ποιες είναι οι βασικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις

Στην ανάλυσή του το ΚΕΠΕ υπογραμμίζει ότι δύο είναι τα βασικά σημεία που έχει ανάγκη να επιταχύνει η ελληνική οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις αλλά και οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
Paragogikotita, Productivity
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠΕ: Πώς θα ενισχυθεί η παραγωγικότητα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια

Σημαντικά οφέλη αποδοτικότητας μπορούν να προκύψουν για την Ελλάδα από τον ολοκληρωμένο χωρικό σχεδιασμό για τη διαχείριση της αστικοποίησης και των επενδύσεων υψηλής έντασης γης σε περιφερειακό επίπεδο.