ΓΔ: 879.92 0.08% Τζίρος: 2.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:59:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ενισχύσεις - εξπρές στους πυρόπληκτους, βαρύ το δημοσιονομικό κόστος

Με μια απλή δήλωση θα δοθούν οι προκαταβολές, ποια είναι τα δέκα μέτρα για την ενίσχυση των πληγέντων. Στα 1,5 δισ. ευρώ το κόστος των πυρκαγιών για τον προϋπολογισμό.

Πλέγμα μέτρων με εξπρές ενισχύσεις και ελαφρύνσεις για την απόσβεση των ζημιών στα πυρόπληκτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση, ενώ το δημοσιονομικό κόστος είναι βαρύ και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί τελικά στο 1,5 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνει, πάντως, ότι έχει διασφαλίσει τα κονδύλια για την χρηματοδότηση των παρεμβάσεων με πλήρη κάλυψη των ζημιών σε όλα τα επίπεδα, ενώ ήδη εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 500 εκ. ευρώ για την Αττική και την Εύβοια. Αρμόδια στελέχη τονίζουν ότι το μεγάλο ζητούμενο και το στοίχημα είναι η ταχεία διάθεση των αποζημιώσεων αποδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση της χρηματοδοτικής δύναμης πυρός από τα κοινοτικά κονδύλια.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας δήλωσε ότι «έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε τους μηχανισμούς για την ταχύτατη εκταμίευση των πόρων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Θα φτιάξουμε μηχανισμούς με υπεύθυνες δηλώσεις από τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έτσι ώστε μέσα από το σύστημα των προκαταβολών να γίνει μία πρώτη, άμεση, ταχύτατη εκταμίευση πόρων και στη συνέχεια όταν θα γίνει η καταγραφή –από το υπουργείο Υποδομών για τα κτήρια, από τους δήμους και τις περιφέρειες για τους οικισμούς, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καλλιέργειες- τότε θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση αυτών». Τόνισε ακόμα ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αγρότες διευκρινίζοντας ότι πρώτα θα γίνει η μέτρηση και στη συνέχεια θα κάνουμε παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε  ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια, με μία απλή δήλωση που θα υποβάλουν οι πληγέντες σε ειδική πλατφόρμα με τους κωδικούς του TAXISnet.

Το πακέτο που αναμένεται να εξειδικευτεί σήμερα το απόγευμα από τους συναρμόδιους υπουργούς θα είναι διευρυμένο και θα αφορά στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την  αντιμετώπιση των αναγκών που έχουν προκύψει από την καταστροφή χιλιάδων σπιτιών, παραγωγικών μονάδων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει δέκα μέτρα:

  1. Αποζημιώσεις έως 6.000 ευρώ για πρώτες ανάγκες των πυρόπληκτων και οικοσκευές.
  2. Επιδοτήσεις για την αποκατάσταση-ανακατασκευή σπιτιών που κάηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η ενίσχυση θα καλύπτει το 80% της δαπάνης, ενώ το υπόλοιπο 20% θα είναι δάνειο.
  3. Ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
  4. Επιχορηγήσεις για αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων.
  5. Πάγωμα για 6 μήνες των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και των πληρωμών για ενήμερους δανειολήπτες.
  6. Επιδότηση ενοικίου.
  7. Χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ.
  8. Πρόσθετα κονδύλια στην τοπική αυτοδιοίκηση για αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές.
  9. Ενίσχυση ύψους 1,76 δις. ευρώ της Πολιτικής Προστασίας μέσω του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης για αναβάθμιση υποδομών, λειτουργικών συστημάτων και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.
  10. Διάθεση 224 εκ. ευρώ για αναδάσωση και 110 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχώρησε η 4η καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής

Μέσα σε 12 ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για Κρατική Αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr), έχουν διατεθεί συνολικά 19.181.261,65 ευρώ στους πρώτους 3.737 πολίτες, που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Όσοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές, θα αποζημιωθούν

Ο υπουργός ανέφερε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί η 4η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες, ενώ την άλλη εβδομάδα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Ιουλίου.