ΓΔ: 871.34 1.44% Τζίρος: 66.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρή ώθηση στον κλάδο Πληροφορικής με 375 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πού θα διατεθούν τα 375 εκατ. ευρώ από συνολική προκαταβολή 4 δισ. που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πώς θα αξιοποιηθούν συνολικά 2,136 δισ. για την Ψηφιακή Μετάβαση.

Στο σημείο εκκίνησης μπήκαν από χθες τα μεγάλα έργα Ψηφιακής Μετάβασης που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 2,136 δισ. ευρώ, τα οποία δημιουργούν νέες προοπτικές και για τον κλάδο Πληροφορικής.

Ειδικότερα, με ένα κονδύλι 375 εκατ. ευρώ ενισχύεται άμεσα ο ευρύτερος κλάδος της πληροφορικής, από τα συνολικά 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που εκταμιεύθηκε χθες για την Ελλάδα. Τα 375 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, ιδίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και θα στηρίξουν την αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας.

Το βασικό project που θα υποστηριχθεί χρηματοδοτικά είναι η σύνδεση των ταμιακών μηχανών και των POS με το σύστημα TAXISnet μέσα στο 2021. Πρόκειται για ένα έργο που θα ολοκληρωθεί μέσα στην περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2021 και αφορά 600.000 ταμιακές μηχανές αλλά και POS που θα συνδεθούν με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κάθε απόδειξη που θα εκδίδεται θα περνάει και θα καταγράφεται στο ηλεκτρονικό βιβλίο της επιχείρησης που θα λειτουργεί στο myData και στο πλαίσιο αυτό, πέραν από τις ταμειακές μηχανές, θα συνδεθούν με το myData και τα μηχανήματα των ηλεκτρονικών πληρωμών POS, με στόχο να υπάρχει διασφάλιση ότι όλες οι συναλλαγές θα καταχωρούνται στα ηλεκτρονικά βιβλία κάθε επιχείρησης. Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Οι πόροι της Ψηφιακής Μετάβασης

Αυτή, όμως, είναι μόνο η αρχή της αποδέσμευσης τεράστιων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ψηφιακή Μετάβαση, τα οποία θα κατευθυνθούν σε μεγάλο ποσοστό στις ελληνικές εταιρείες Πληροφορικής, καθώς συνολικά θα διατεθούν 2,136 δισ. ευρώ.

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ψηφιακή Μετάβαση (εκατ. ευρώ)

Συνδεσιμότητα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το κράτος453
Ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους1.308
Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων375
Σύνολο Πόρων2.136

Τα κύρια έργα για την Ψηφιακή Μετάβαση είναι οκτώ:

 1. Προεγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών στα κτίρια για τη διευκόλυνση της μετάβασης στη χρήση δικτύων οπτικών ινών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
 2. Ανάπτυξη διαδρόμων δικτύου 5G στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους.
 3. Σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με σύγχρονα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών με τα ελληνικά νησιά.
 4. Ψηφιοποίηση καίριων αρχείων σε διαφόρους τομείς (υγεία, δικαιοσύνη, πολεοδομίες, κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ κ.α.) και ενσωμάτωσή τους σε αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα.
 5. Διασφάλιση της διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας συστημάτων και επιμέρους μητρώων και μεμονωμένων εφαρμογών μεταξύ φορέων του Δημοσίου.
 6. Πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση συναλλαγών της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (CRM).
 7.  Επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας, δράσεις κατά του λαθρεμπορίου και χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων, ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κ.α.
 8. Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, με απόκτηση εξοπλισμού, υπηρεσιών cloud και διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως οι νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, η εργασία από απόσταση, το ψηφιακό γραφείο κ.λπ.

Έργα ΕΣΠΑ ύψους 738 εκατ. έως το 2023

Εξάλλου, μεγάλα έργα ΕΣΠΑ τεχνολογίας και πληροφορικής έχουν δρομολογηθεί ή αναμένεται να δρομολογηθούν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού των υπηρεσιών του δημοσίου της Ελλάδας.

Το συνολικό ύψος των έργων ΕΣΠΑ των δύο προγραμμάτων, έως τα τέλη του 2023 ξεπερνά τα 738 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έργα ύψους 369,7 εκατ. ευρώ είναι ήδη ενταγμένα. Μερικά από τα έργα αυτά που θα κληθούν να υλοποιήσουν κάποιες εκ των ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας είναι:

 • Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού (HRMS) του Δημοσίου, που θα ενοποιεί και θα «παντρεύει» περισσότερους από 3.500 φορείς, με επεξεργασία δεδομένων, διαλειτουργικότητα στα συστήματα κ.λπ.
 • Σύστημα παρακολούθησης του δημοσιονομικού συστήματος, το λεγόμενο ERP του δημοσίου, εκτέλεσης και πληρωμών του Προϋπολογισμού, διαδικασίες Λογιστικής και Προμηθειών, αλλά και εποπτεία σε πραγματικό χρόνο των οικονομικών στοιχείων των φορέων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
 • Εθνική Πύλη - Κωδικοποίηση και Αναμόρφωση της Ελληνικής Νομοθεσίας, το οποίο προβλέπεται να αποτελέσει τον ηλεκτρονικό κόμβο των κωδικοποιημένων νομοθετημάτων.
 • Δεύτερη γενιά του κυβερνητικού υπολογιστικού νέφους (G-Cloud 2ης γενιάς) πάνω στο οποίο θα εγκατασταθεί η πλειοψηφία των συστημάτων πληροφορικής του Δημοσίου.
 • Σύζευξις ΙΙΤο έργο αφορά την παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο internet με ταχύτητες μέχρι 1GB, καθώς και τηλεφωνίας σε περισσότερα από 34.000 κτήρια που στεγάζουν φορείς του Δημοσίου.

Νέο ράλι στο Χρηματιστήριο

Οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της πληροφορικής έχουν κάνει σημαντικό ράλι το πρώτο 7μηνο του 2021, ενώ μεγάλη κινητικότητα κατέγραψαν και στη χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑ:

 • Η μετοχή της Ίλυδα ενισχύθηκε κατά 7,99%, η Byte Computer κέριδσε 7,93%, η Ιντερτέκ +7,47%, η Quality & Reliability +3,03%, η Logismos +1,83%, η Epsilon Net +1,80%, η Profile +1,01% κ.ο.κ.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς έγιναν «μαγνήτης» ξένων κεφαλαίων οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας

Τι σηματοδοτεί το deal για την εξαγορά της Intrasoft International, πώς έχουν περάσει στο στόχαστρο ξένων ομίλων ελληνικές εταιρείες με διεθνή εμβέλεια. Καταλύτης ανάπτυξης τα έργα δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επιστροφή του κλάδου Πληροφορικής και η νέα κινητικότητα στο ΧΑ

Αυξάνουν τις προσδοκίες για τον κλάδο η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα «κανόνια» του παρελθόντος που ταλαιπώρησαν την αγορά και το νέο «ξύπνημα» των μετοχών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τράπεζες γυρίζουν σελίδα -Με σημαντικό discount οι τραπεζικές μετοχές

Οι βασικοί παράγοντες ενίσχυσης της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να είναι οι μειωμένες προβλέψεις μετά τον καθαρισμό των NPEs και η βελτίωση των εσόδων από την πιστωτική επέκταση.