ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
erga_aerio
Πηγή: Shutterstock.

Προχωρούν δύο νέοι διαγωνισμοί για κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου

Με τον διαγωνισμό για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε Βέροια και Γιαννιτσά, ύψους 10 εκατ. ευρώ και τον διαγωνισμό για τα δίκτυα στην Λιβαδειά, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, το πρώτο στάδιο του σχεδίου της ΔΕΔΑ φτάνει προς το τέλος του.

Δύο νέους διαγωνισμούς, με συνολικό προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ, προκήρυξε η Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), η θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών που έχει αναλάβει την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια. Οι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ, αρκετοί από τους οποίους έχουν ήδη αναδόχους, αλλά ακόμα περισσότεροι είναι σε εξέλιξη, στηρίζουν αυτή την περίοδο την αγορά κατασκευών καθώς το συνολικό πρόγραμμα της εταιρείας φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, για την πρώτη φάση.

Με τον διαγωνισμό για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε Βέροια και Γιαννιτσά, ύψους 10 εκατ. ευρώ και τον διαγωνισμό για τα δίκτυα στην Λιβαδειά, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, το πρώτο στάδιο του σχεδίου της ΔΕΔΑ φτάνει προς το τέλος του, καθώς εκκρεμούν οι διαγωνισμοί για ελάχιστες πόλεις όπως το Καρπενήσι και η Άμφισσα που θα τροφοδοτηθούν με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), όπως και η Βέροια και τα Γιαννιτσά.

Στο δεύτερο πακέτο διαγωνισμών περιλαμβάνονται τα δίκτυα για τη Δυτική Ελλάδα (Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο) τα οποία θα τροφοδοτούνται αρχικά με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ενώ στη συνέχεια θα κατασκευαστεί (από τον ΔΕΣΦΑ) ο αγωγός Μεγαλόπολης – Πάτρας. Στο ίδιο πακέτο εντάσσεται και η περιοχή της Ηπείρου (Ιωάννινα, Αρτα και Πρέβεζα) επίσης με τη χρήση LNG μέχρι να προχωρήσει το σχέδιο σύνδεσης του ΤΑΡ με τα Ιωάννινα.

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη και δύο διαγωνισμοί, συνολικού ύψους 31 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Δυτική Μακεδονία. Τα δίκτυα θα επεκταθούν σε Φλώρινα, Καστοριά, Μανιάκους και Άργος Ορεστικό.

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες σε τμήμα των δικτύων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί. Θα κατασκευαστούν συνολικά 496 χιλιόμετρα δικτύου και θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 15.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών) μέχρι το 2023. Το δίκτυο καλύπτει τις ανάγκες της Ξάνθης, της Δράμας, της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ορεστιάδας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ιδιώτες αναθέτει η ΔΕΔΑ την επίβλεψη μεγάλων έργων φυσικού αερίου

Με δύο μεγάλους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου θα επιλέξει ιδιώτες συμβούλους που θα παρακολουθούν την εξέλιξη διαγωνισμός σε Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα.
Energeia, Xrimatistirio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στροφή στην οικονομική πολιτική: Τι αλλάζει με την ενεργειακή κρίση

Πρώτη προτεραιότητα η λήψη μέτρων για την προστασία των εισοδημάτων από τις μεγάλες αυξήσεις στα ενεργειακά κόστη, σε δεύτερη μοίρα οι φοροελαφρύνσεις. Κύριο θέμα συζήτησης στο Eurogroup η ενέργεια.
fysiko aerio-gas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποσό ρεκόρ για το επίδομα θέρμανσης, αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια

Στόχος της κυβέρνησης να καλυφθούν από το επίδομα περισσότερα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και πλήττονται από μεγάλες ανατιμήσεις. Σε δεύτερο χρόνο η απευθείας επιδότηση λογαριασμών φυσικού αερίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλάσιο κόστος θέρμανσης με αέριο, υπό εξέταση ειδικό επίδομα

Το ξέφρενο ράλι των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα ανεβάσει στα 80 ευρώ τον μήνα το κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών και οδηγεί την κυβέρνηση σε σκέψεις για έκτακτη επιδότησή τους.