ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Αγωγοί φυσικού αερίου 540 χλμ στη Στερεά Ελλάδα έως το τέλος του 2023

Mέχρι το 2036 θα έχουν συνδεθεί 42.500 καταναλωτές και πρόκειται για ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ κατά 18,1 εκατ., ενώ ο συνολικός του προϋπολογισμός φτάνει τα 88,1 εκατ. ευρώ.

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου σε 6 πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, τη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, την Θήβα, την 'Αμφισσα και το Καρπενήσι. Πρόκειται για ένα δίκτυο 540 χλμ το οποίο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 και θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει οικιακούς, εμπορικούς αλλά και βιομηχανικούς καταναλωτές, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων της περιοχής.

Συγκεκριμένα, μέχρι το 2036 θα έχουν συνδεθεί 42.500 καταναλωτές και πρόκειται για ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ κατά 18,1 εκατ. ενώ ο συνολικός του προϋπολογισμός φτάνει τα 88,1 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφεραν ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΔΑ Βασίλης Κοτρώνης, σε ειδική εκδήλωση που οργανώθηκε στη Λαμία, το έργο αυτό ξεκίνησε με περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος ήταν παρών στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

«Πρόκειται για ένα έργο που είναι βαθιά κοινωνικό, ένα έργο που έρχεται να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανισότητες και τις κοινωνικές αδικίες» σημείωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, για να συμπληρώσει πως «είναι ένα έργο που ξεπερνά κόμματα ιδεολογίες και παρατάξεις. Είναι ένα έργο τόσο μεγάλο που δεν χωράει σε μία θητεία. Έτσι πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε. Να μην κοιτάμε τις επόμενες εκλογές, αλλά να κοιτάμε τις επόμενες γενιές. Όλοι πρέπει να καταπίνουμε τους εγωισμούς μας και να προχωράμε μπροστά μαζί» υπογράμμισε ο Κώστας Μπακογιάννης.

«Τα έργα αυτά φέρνουν επανάσταση ανάπτυξης και προόδου στην περιοχή, κρατώντας τους νέους στον τόπο τους για να μπορούν να δουλέψουν και να δημιουργήσουν χωρίς περιορισμούς» σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Τσάκας, συμπληρώνοντας πως «οι επενδύσεις που γίνονται για να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο η Στερεά Ελλάδα θα αποφέρουν πολλαπλασιαστικές ωφέλειες για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την απασχόληση».

Παράλληλα έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2021-2025, τονίζοντας ότι «είναι το μεγαλύτερο έργο επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου που τρέχει αυτή την περίοδο στην Ευρώπη» καθώς, όπως είπε, «το φυσικό αέριο φτάνει σε 36 πόλεις με 2.000 νέα χιλιόμετρα δικτύου και με περισσότερες από 170.000 νέες συνδέσεις καταναλωτών».

Ο κ. Τσάκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην επόμενη μέρα των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, σημειώνοντας κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ότι «η ΔΕΔΑ είναι ο πρώτος διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που προχωρά στο "πρασίνισμα" των δικτύων της, ώστε να μπορούν να διανέμουν νέα αέρια καύσιμα με ελάχιστο έως μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα» όπως είπε, κάνοντας αναφορά στην μεταφορά βιομεθανίου αλλά και υδρογόνου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήτα οι δήμαρχοι Λαμίας Θύμιος Καραΐσκος, Χαλκίδας Ελένη Βάκα, Λιβαδειάς Γιάννης Ταγκαλέγκας, Θηβών Γιώργος Αναστασίου, Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής και Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, μαζί με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό.

«Σήμερα μοιραζόμαστε μία μεγάλη χαρά για μία μεγάλη νίκη της περιφέρειας» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης κ. Σπανός κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, σημειώνοντας ότι «το συγκεκριμένο έργο ήταν ο μεγάλος στόχος από τότε που το αγκάλιασε προσωπικά ο Κώστας Μπακογιάννης και ολοκλήρωσε μία σημαντική συμφωνία».

Όπως είπε ο κ. Σπανός, «δουλέψαμε πολύ για το φυσικό αέριο όλα αυτά τα 7 χρόνια. Είχαμε πολλές δύσκολες στιγμές και εμπόδια, ειδικά στην αρχή. Έχουμε όμως ακόμη μπροστά μας πολύ δουλειά μέχρι τη μέρα εκείνη που κάθε σπίτι, κάθε επαγγελματίας, θα μπορεί να πάρει μία ανάσα στον οικογενειακό, επαγγελματικό του προϋπολογισμό. Είμαστε στην τελική ευθεία προχωρούμε δυναμικά για να γίνει μία περιφέρεια πιο "πράσινη" πιο αποτελεσματική, πιο ανταγωνιστική. Μία περιφέρεια πιο κοντά σε κάθε πολίτη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε Ναύπλιο και Άργος επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ

Στο πλαίσιο του έργου με προϋπολογισμό 15,3 εκατ. ευρώ, θα κατασκευαστούν συνολικά 75 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου και θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2.000 συνδέσεις καταναλωτών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή

Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες για νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιομηχανίες, αλλά και δημόσια κτίρια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nέα προσπάθεια για το πλαφόν στο αέριο με την τιμή στα 220 ευρώ

Μία νέα πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 220 ευρώ/MWh προωθεί η Τσεχία μετά το όριο των 275 ευρώ/MWh που είχε προτείνει η Κομισιόν και το οποίο βρήκε ισχυρές αντιστάσεις από πολλά κράτη.