ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Στις 25 Αυγούστου η δημοπρασία εντόκων γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου

Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα της μίας (1) εργάσιμης ημέρας μετά το τέλος αυτής.

Την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 25 Φεβρουαρίου 2022. Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή  27 Αυγούστου 2021 (Τ+2). Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360. Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα της μίας (1) εργάσιμης ημέρας μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις. Για τα έντοκα γραμμάτια δε θα δοθεί καμία προμήθεια.

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους οι οποίοι θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής. Περίοδος εγγραφών: Από Τρίτη 24 Αυγούστου 2021 έως και Πέμπτη  26 Αυγούστου 2021.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ.. Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο Α.Φ.Μ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης στο γραφείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Πιερρακάκης: Πώς λειτουργεί ο «Κουμπαράς για τη νέα γενιά» και τι αλλάζει

Ο Κ. Πιερρακάκης, μέσω βίντεο στα social media, εξηγεί με ερωταπαντήσεις τη λειτουργία της πρωτοβουλίας «Κουμπαράς για τη νέα γενιά», τονίζοντας πως πρόκειται για ειδικό επενδυτικό λογαριασμό και όχι απλή αποταμίευση.
Αλαμπάση, ελβετικά δάνεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Εκπνέει η προθεσμία για «κούρεμα» οφειλής έως 50%

Το 60% των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για «κούρεμα» οφειλής. Τι δηλώνει η Θεώνη Αλαμπάση, επικεφαλής της Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους στο Business Daily.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Οικονομικών απαντά στον Φραγκίσκο Κουτεντάκη της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, η προσέλκυση ανθρώπων και εταιρειών φέρνει έσοδα και ενισχύει τα δημόσια οικονομικά, δημιουργώντας χώρο για χαμηλότερους φόρους και στηρίζοντας την κοινωνία, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται νέο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα.
κουμπαράς και οικογένεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κερδίζουν τράπεζες, ασφαλιστικές και γονείς από τον παιδικό «κουμπαρά»

Τα οφέλη του παιδικού επενδυτικού «κουμπαρά» για οικογένειες, τράπεζες και ασφαλιστικές. Στρέφει την κοινωνία προς την αποταμίευσης και τις επενδύσεις, δημιουργεί ανταγωνισμό για νέα προϊόντα.