ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τσακίρης: Τα πρώτα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ πριν από το τέλος του έτους

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε ότι «η αγορά δεν θα αισθανθεί κάποιο χρηματοδοτικό κενό», ενώ παράλληλα, υπάρχει πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές σε τουριστικές επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του ΕΣΠΑ, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. Ο υφυπουργός σημείωσε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές για την εστίαση, που ήταν το πρώτο πρόγραμμα επανεκκίνησης μετά το λοκντάουν. Έχουν γίνει 30.000 αιτήσεις και ο προϋπολογισμός είναι περίπου στα 250 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις ανέρχονται στις 11.000. Έχουν συμπτυχθεί πολύ οι χρόνοι για τις εντάξεις, αξιολογήσεις και πληρωμές, στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης. «Όλα γίνονται ηλεκτρονικά και έχουμε επιτύχει να φτάσουμε την πληρωμή στον ένα μήνα από την ένταξη» συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι χρόνοι θα είναι αντίστοιχα γρήγοροι και στο νέο ΕΣΠΑ.

Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ, ο υφυπουργός είπε ότι «η αγορά δεν θα αισθανθεί κάποιο χρηματοδοτικό κενό» και πρόσθεσε ότι τα πρώτα κονδύλια αναμένονται πριν από το τέλος του έτους και ότι υπάρχει πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που κατέθεσε το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο έχει εγκριθεί ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει καταθέσει, επίσης, τα επιχειρησιακά προγράμματα, τα οποία αναμένεται να εγκριθούν εντός του Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα εξαγγελθούν οι νέες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν.

Για το πρόγραμμα αναμόρφωσης της Πολιτικής Προστασίας, ο υφυπουργός είπε ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, ύψους 715 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει δράσεις πρόληψης φυσικών καταστροφών. Τέλος, ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι το ΕΣΠΑ βοήθησε πολύ στην αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας και την ανάκαμψη της οικονομίας, προσθέτοντας ότι η απορροφητικότητά του αυξήθηκε την τελευταία διετία από το 25-26% κοντά στο 70%. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι 5,5 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην πραγματική οικονομία, με τη μόχλευσή τους με ιδιωτικούς πόρους φθάνουν τα 10 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιπλέον μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντάσσονται στις δράσεις του ΕΣΠΑ

Υπεγράφη η ένταξη 1.544 επιχειρήσεων στη δράση «Επανεκκίνηση Τουρισμού» και η ένταξη 151 γυμναστηρίων-παιδότοπων στη δράση Επιχορήγηση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων Γυμναστηρίων, Παιδότοπων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Κερδίσαμε ένα χρόνο στο ΕΣΠΑ, ποια είναι τα άμεσα κέρδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως σειρά παίρνει το ΕΠΑΝΕΚ και θα μπορέσει η κυβέρνηση να πάρει άμεσα από το νέο ΕΣΠΑ τα 680 εκατ. ευρώ που έχει δώσει για την εστίαση και τον τουρισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς παράταση η υποβολή αιτήσεων για εστίαση, γυμναστήρια, παιδότοπους

Για τη δράση της εστίασης θα δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ για την δράση που αφορά γυμναστήρια και παιδότοπους η προθεσμία υποβολής θα παραταθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση του ορίου δανείων επιχειρήσεων μέσω Ταμείου Εγγυοδοσίας COVID-19

Αύξηση από 50.000 σε 250.000 ευρώ στο ύψος των δανείων που χορηγούνται μέσω του Ταμείου, ενώ από τα 200.000 ευρώ στο 1.000.000 ευρώ αυξάνεται το όριο του κύκλου εργασιών των επιλέξιμων επιχειρήσεων.
Giannis Tsakiris-Yfypoyrgos Anaptyxis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακίρης: Στόχος η αύξηση χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι θα εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια την επόμενη 5ετία στη χώρα και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε στο τέλος του έτους - αρχή του επόμενου, να έχουμε τις πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ».