ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Παράθυρο» για νέες φοροελαφρύνσεις το 2022 από το Υπουργείο Οικονομικών

Εξετάζεται κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος και θα δοθεί το «πράσινο» φως από τους θεσμούς.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων φοροελαφρύνσεων το 2022 πέραν των «κλειδωμένων» που αφορούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αλλά και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 22% από 24% αφήνει η κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας έκανε λόγο για νέες ελαφρύνσεις το επόμενο έτος υπό την προϋπόθεση ότι θα εξευρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος και θα δοθεί το «πράσινο» φως από τους θεσμούς εκφράζοντας ωστόσο αισιοδοξία για περαιτέρω «κούρεμα» φόρων και εισφορών

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους και μείωση ή και πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων. Επίσης εξετάζονται δύο ακόμα ελαφρύνσεις με μικρές όμως πιθανότητες υλοποίησης όπως η μείωση  του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις και η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

 Η επέκταση  του μέτρου της αναστολής εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους τους μισθωτούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και τους συνταξιούχους αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών αλλά η υλοποίηση του μέτρου απαιτεί δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 800 εκ. ευρώ. Πάντως εάν υλοποιηθεί όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα έχουν αυξήσεις στις καθαρές τους αποδοχές που  θα ξεκινούν από 8 ευρώ και θα ξεπερνούν τα 141 ευρώ ανάλογα με το ύψους των μισθού.  Όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση. Για παράδειγμα για μισθό 1.000 ευρώ το όφελος είναι 15,1 ευρώ ενώ για μισθό 3.000 ευρώ ανέρχεται σε 141,5 ευρώ .

Στη φορολογία ακινήτων ο σχεδιασμός προβλέπει μείωση ή πλήρη κατάργηση  του  συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται με κλιμακούμενους συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% σε κάθε φυσικό πρόσωπο με συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ.

Για πολλούς φορολογουμένους που η ακίνητη περιουσία τους έχει σήμερα αντικειμενική αξία λίγο κάτω από το αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών από 1-1-2022 θα έχει ως αποτέλεσμα η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους να υπερβεί το όριο των 250.000 ευρώ και έτσι θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό φόρο. Όσον αφορά στο βασικό ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές προκειμένου να ακυρώσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις στα μικρά και μεσαίας αξίας ακίνητα που φέρνει η αύξηση των αντικειμενικών τιμών. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των αλλαγών στο καθεστώς για τον ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 εκ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ΕΝΦΙΑ και ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια και την κατάσταση στη πραγματική οικονομία θα εξετασθεί αν  θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση που θα προβλέπει την περαιτέρω μείωση του φόρου κατά 8% μεσοσταθμικά

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα επιστραφούν φόροι 547 εκατ. σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Αυτόματα η επιστροφή ΦΠΑ από το 2022 χάρη στα ηλεκτρονικά βιβλία. Μαζικοί συμψηφισμοί για να επιταχυνθούν οι επιστροφές φόρου σε φυσικά πρόσωπα. «Κίτρινη κάρτα» από τους Θεσμούς για τις καθυστερήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας από την κυβέρνηση με μειώσεις φόρων - εισφορών

Τα σενάρια για μόνιμες μειώσεις σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές. Σε διαβουλεύσεις με τους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο για τις δρομολογούμενες παρεμβάσεις.
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες τον φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί δεν συνυπολογίζονται στο εισόδημα εάν κοινοποιηθεί στον μισθωτή εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης ως τις 10 Σεπτεμβρίου.