ΓΔ: 1375.29 0.72% Τζίρος: 18.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:59:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέες παραπομπές επιχειρήσεων για παρατυπίες στην παραγωγή φέτας

Νέα λίστα με 13 επιχειρήσεις γάλακτος και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στις οποίες διαπιστώθηκαν παρατυπίες στην παραγωγή φέτας απέστειλε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Δεν σταματούν τα φαινόμενα παρατυπίας στην παραγωγή της ελληνικής φέτας, με την ελληνική γαλακτοβιομηχανία να συνεχίζει να προσθέτει εμπόδια στις προσπάθειες της χώρας να προστατέψει την Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης της φέτας απέναντι σε άλλες χώρες. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, απέστειλε νέα λίστα με 13 επιχειρήσεις γάλακτος και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στις οποίες διαπιστώθηκαν παρατυπίες στην παραγωγή φέτας προτείνοντας την επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ η λίστα περιλαμβάνει, επτά επιχειρήσεις στις οποίες, κατά τους επιτόπιους ελέγχους κλιμακίων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Απρίλιος - Ιούλιος 2021), διαπιστώθηκαν παραβάσεις (μη ακριβής Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Εισροών/Εκροών Γάλακτος) και έξι επιχειρήσεις στις οποίες, μετά από διοικητικούς ελέγχους των υπηρεσιών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Αύγουστος 2021), διαπιστώθηκε ότι προέβησαν σε ουσιώδεις τροποποιήσεις των Μηνιαίων Δηλώσεων Ισοζυγίου Εισροών/Εκροών Γάλακτος, μετά την προβλεπόμενη καταληκτική προθεσμία υποβολής τους.

Όπως υπογράμμισε στο Business Daily, ο Ιωάννης Βιτάληςαντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας«Τα περιστατικά νοθείας υπονομεύουν το εθνικό μας προϊόν και σαφέστατα τέτοιες πρακτικές πρέπει να εκλείψουν αν θέλουμε η ελληνική φέτα ΠΟΠ να έχει την θέση του της αξίζει. Τέτοια φαινόμενα συνήθως συμβαίνουν όταν μία εταιρεία υποκύπτει στο αίτημα διαφόρων ξένων αλυσίδων, κυρίως discount στο εξωτερικό, για την διάθεση φέτας σε πιο ανταγωνιστικές τιμές, γεγονός που οδηγεί στην έκπτωση ή ακόμη και στη χρήση άλλων πρώτων υλών, μετατρέποντας το τελικό προϊόν σε απλό λευκό τυρί».

Ο κ. Βιτάλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι «τα συνεχόμενα περιστατικά νοθείας βάζουν τη χώρα σε περιπέτειες και ανεπανόρθωτη ζημιά» τονίζοντας πως «οι Βορειοευρωπαίοι επ’ αφορμή των περιστατικών αυτών, ήδη προετοιμάζουν έναν επιθετικό τρόπο αξιολόγησης και ελέγχου της ποιότητας ΠΟΠ.

Φορείς της αγοράς ζητούν να μπει τέλος στην ασυδοσία που επικρατεί στην παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, τονίζοντας πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ουσιαστικός έλεγχος, και το αίσθημα ατιμωρησίας που επικρατεί πλήττει σοβαρά τα προϊόντα ΠΟΠ της χώρας. Έχουν υπογραμμίσει πως «είναι πολλά τα χρήματα από την νοθεία και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, όταν επιβάλλονται, είναι τόσο χαμηλά που ουσιαστικά δίνουν την άδεια για να συνεχίζεται αυτή η πρακτική».

Πράγματι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων του Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μέχρι στιγμής «χάδια». Χαρακτηριστικά στην περίπτωση θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας που εξήγαγε στη Γερμανία λευκό τυρί ως φέτα τιμωρήθηκε με 260.000 ευρώ, ενώ σε τυροκομική επιχείρηση της Βορείου Ελλάδος επιβλήθηκε πρόστιμο 165.000 ευρώ για μη τήρηση της νομοθεσίας στην παραγωγή και διακίνηση φέτας ΠΟΠ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας«για να προστατεύσουμε το εθνικό μας προϊόν και για να σταματήσουμε να απαριθμούμε παρόμοιες υποθέσεις, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις όπως αυτές που ορίζει ο νόμος Βορίδη, οι οποίες είναι παρά πολύ αυστηρές και μπορούν να συμβάλλουν στην αποφυγή μελλοντικών πρακτικών νοθείας και παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tyri-cheese
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο τυροκομικό προϊόν βγαίνει στην αγορά από Έλληνες παραγωγούς

Στο εξωτερικό, η παραγωγή τυριού από μη παστεριωμένο γάλα, είναι αρκετά συνηθισμένη και περιλαμβάνει ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα προϊόντα. Στην Ελλάδα η παραγωγή τυριού από νωπό γάλα κατέστη εφικτή πρόσφατα, με το νέο πλαίσιο που εισήχθη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρεμιέρα στην Ελλάδα για το νέο εργαλείο πιστοποίησης γάλακτος

Για πρώτη φορά θα υπάρξει πιστοποίηση για το γάλα που παράγεται από ελληνικές κατσίκες. Θα αναπτυχθεί μια χημική μέθοδος για τον εντοπισμό περιπτώσεων νοθείας στο γάλα. Ενώ θα ανιχνεύονται τα εξωγενή σάκχαρα ή οι πρωτεΐνες που προστίθενται στο γάλα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός και ενέργεια στις προκλήσεις της βιομηχανίας γάλακτος το 2022

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ICAP, η πανδημία του κορονοϊού ήταν η αιτία για την πτωτική πορεία κατηγοριών γαλακτοκομικών καθώς συρρικνώθηκαν οι δραστηριότητες πολλών επιχειρήσεων όμως η άνοδος των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ αντιστάθμισε τις απώλειες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυναμική ανάκαμψη της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, τα γαλακτοκομικά ζωικής προέλευσης μέσα στο 2021 παραμένουν σταθερά στο σύνολό τους σε αξία στο 0,4% και στα 726 εκατ. ευρώ. Το γάλα κινήθηκε θετικά το 2020 με ανάπτυξη 3% και 10 εκατ. ευρώ επιπλέον αξία από ότι τo 2019.
giaourti-yogurt-galaktokomika-trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Περιορίζονται οι πωλήσεις του ελληνικού γιαουρτιού

Το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι έχει καταστεί αντικείμενο απομίμησης, καθώς σχεδόν όλες οι γερμανικές βιομηχανίες γάλακτος παράγουν γιαούρτια «ελληνικού τύπου», τα οποία φέρουν στις συσκευασίες τους εικόνες από Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερές οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής στα σουπερ μαρκετ

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξεταστεί αργότερα η αιτιολόγηση των μεταβολών καθώς και τυχόν αυξήσεις τιμών σε άλλα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού κατά την περίοδο της πανδημίας.