ΓΔ: 1011.34 0.73% Τζίρος: 27.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:14:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily_recovery_fund
Πηγή: Shutterstock

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι 15 μεταρρυθμίσεις που θα «ξεκλειδώσουν» τη δόση 3,5 δισ.

Σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να ολοκληρώσει το οικονομικό επιτελείο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να επιτύχει την εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων συνολικού ύψους 4,2 δισ.

Από διπλό «κρας τεστ» για το Ταμείο Ανάκαμψης και την 12η αξιολόγηση που θα κρίνει την εκταμίευση πόρων ύψους 4,2 δις. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία θα περάσει η οικονομία στο τέλος Σεπτεμβρίου με το «φορτίο» των υποχρεώσεων του οικονομικού επιτελείου να περιλαμβάνει την υλοποίηση νομοθετικών παρεμβάσεων και την προώθηση επενδυτικών έργων.

Το πρώτο ορόσημο σχετίζεται με 15 μεταρρυθμίσεις που θα ξεκλειδώσουν την πρώτη δόση των 3,5 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την προκαταβολή των 4 δις. ευρώ. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων μέσω της παροχής πλέγματος φορολογικών κινήτρων για το οποίο ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη βουλή ώστε να ψηφιστεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου προβλέπει μείωση κατά 50% της φορολογίας για χρονικό διάστημα 5 ή 7 ετών για τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε συνενώσεις, συμπράξεις ή εξαγορές και επιδοτήσεις για την κάλυψη του κόστους της συγχώνευσης.

Η λίστα με τα υπόλοιπα 14 προαπαιτούμενα περιλαμβάνει:

 1. Εφαρμογή του νέου νόμου για τα εργασιακά που προβλέπει μεταξύ άλλων καθιέρωση ελαστικού οκτάωρου, ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, ειδικές άδειες για εργαζομένους με παιδιά και άλλα μέτρα για εκσυγχρονισμό και απλούστευση του εργατικού δικαίου με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και τη  πάταξη της εισφοροδιαφυγής
 2. Έναρξη της νομοθεσίας για την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ με βασικό άξονα την αναδιάρθρωση και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των τοπικών Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και της αύξησης της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
 3. Ενεργοποίηση της νομοθεσίας για εξορθολογισμό στις νοσοκομειακές δαπάνες, με στόχο τον δραστικό περιορισμό των περικοπών «clawback» που επιβάλλονται στους προμηθευτές των νοσοκομείων και έχει φτάσει σε υπέρογκα ύψη (άνω του 1 δις. ετησίως) δημιουργώντας  στρεβλώσεις και ελλείψεις στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.
 4. Κωδικοποίηση και απλούστευση της διάσπαρτης, αντιφατικής, «θολής»  και «χαοτικής» φορολογικής νομοθεσίας που αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο στην οικονομική δραστηριότητα και στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και υπονομεύει τη εμπέδωση φορολογικής κουλτούρας
 5. Διαμόρφωση του Χάρτη για Μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την οργανωτική μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα στη χώρα μας.
 6. Έναρξη του 1ου γύρου «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» για ενεργειακή αναβάθμισης κατοικιών
 7. Εκπόνηση και έγκριση ειδικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Υπολογίζεται ότι 18% του συνολικού πληθυσμού δεν είναι σε θέση να θερμάνει την οικία του, ενώ το ποσοστό στους οικονομικά ευάλωτους φθάνει το 34 %. Η στρατηγική περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα πολιτικής για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η υλοποίηση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.
 8. Έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου για εγκατάσταση και λειτουργία υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε καθορισμένα σημεία φόρτισης.
 9. Έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων και την εφαρμογή βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης.
 10. Διαγωνισμός για δημιουργία 13 ξεχωριστών περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων  Πολιτικής Προστασίας σε ολόκληρη τη χώρα
 11. Καθορισμός νέων Κτιρίων ως επιλέξιμα για να στεγάσουν τα Δικαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.
 12. Νομική ανάθεση στην ΕΔΕΛ για θέσπιση συστημάτων διαχειριστικών και λογιστικών ελέγχων (με προσλήψεις εξωτερικών ελεγκτών κλπ) στα κονδύλια και στις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης.
 13. Ολοκλήρωση  Επιχειρησιακής  Συμφωνίας με τουλάχιστον ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα (πχ Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ή και με τις δύο ενδεχομένως ) για δανειακές διευκολύνσεις που θα διοχετευθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
 14. Δημοσίευση Πρόσκλησης προς τις εμπορικές τράπεζες για να υποβάλουν  προσφορές για σύναψη συμβάσεων δανειακής διευκόλυνσης για δάνεια που θα εκταμιεύονται προς τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου.

Με βάση το κοινοτικό κανονισμό μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων η Αθήνα θα αποστείλει στις Βρυξέλλες ειδικό αίτημα τον Οκτώβριο και η Κομισιόν αφού εξετάσει τον φάκελο θα αποφασίσει για την εκταμίευση των 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους

Πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης εκκρεμεί η είσπραξη μιας δεύτερης δέσμης χρημάτων ύψους 747 εκ ευρώ που συνδέεται με την ολοκλήρωση της 12ης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και το δημοσιονομικό κόστος από το πακέτο των μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα οικονομικά πλήγματα της πανδημίας καθώς και ο λογαριασμός των αποζημιώσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τους πλειστηριασμούς ακινήτων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα «κόβει το νήμα» για δόση 1,7 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Την Παρασκευή το υπ. Οικονομικών θα υποβάλει την αίτηση για τη δεύτερη δόση κεφαλαίων, μετά τον αγώνα δρόμου για την εκπλήρωση 25 προαπαιτούμενων δράσεων. Πιθανή η ένεση ρευστότητας πριν το τέλος του έτους.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου για δύο δόσεις κονδυλίων από την Ευρώπη ύψους 2,9 δισ.

Τη δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και την τελευταία δόση από τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θέλει να «ξεκλειδώσει» η κυβέρνηση, εκπληρώνοντας έως τα τέλη Οκτωβρίου μια μεγάλη λίστα προαπαιτούμενων δράσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικοί έλεγχοι- εξπρές από την ΑΑΔΕ με νέα λάπτοπ και σκάνερ

Με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα δοθούν στους ελεγκτές 1.500 λάπτοπ και 1.700 σαρωτές κώδικα QR για να εντοπίζουν αμέσως τις πλαστές αποδείξεις και να ολοκληρώνουν πολύ γρήγορα φορολογικούς ελέγχους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα στις ταμειακές μηχανές, υποχρεωτική σύνδεση με τα POS

Μεγάλο έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο τον εκσυγχρονισμό όλων των ταμειακών. Θα εγκατασταθούν υποχρεωτικά και σε γυμναστήρια, εκπαιδευτήρια, πάρκινγκ, υπηρεσίες πολιτισμού, εταιρείες ενοικίασης οχημάτων.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κανόνες παιχνιδιού για φθηνά δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Τουλάχιστον 30% των επενδύσεων θα χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες και 20% από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Απαγορεύονται οι off shore και η αναχρηματοδότηση παλιών δανείων. Τι ορίζει νέα απόφαση του Θ. Σκυλακάκη.