ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras
Shutterstock

Πράσινο φως για το σχέδιο «Ηρακλής»

Την πλήρη υποστήριξη των τραπεζών έχει το σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα πάρει τώρα το δρόμο προς τις Βρυξέλλες.

Ολοκληρώθηκε με πλήρη σύμπνοια η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργου Ζαββού με τραπεζίτες σχετικά με το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων «Ηρακλής» και το σχετικό νομοσχέδιο. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για να σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ προκειμένου να διατυπώσουν και αυτοί τις απόψεις τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι τεσσάρων τραπεζών κ.κ. Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, και εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Για δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας έκανε λόγο νωρίτερα  ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην 4η Σύνοδο Θεσσαλονίκης, όπου προανήγγειλε άμεση νομοθέτηση του σχεδίου «Ηρακλής» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και το σχεδιασμό από την κυβέρνηση ενός νέου πλαισίου για τη διαχείριση του χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Στη συνέχεια, το κείμενο θα σταλεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν ζητήματα κρατικής ενίσχυσης, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει να συντάξει τη δική της γνωμοδότηση.

Μετά την ενσωμάτωση τυχόν παρατηρήσεων από τους δύο ευρωπαϊκούς θεσμούς, το νομοσχέδιο θα πάρει την τελική του μορφή για να κατατεθεί στη Βουλή, ώστε το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου να έχει ψηφισθεί και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από αυτό το χρονικό σημείο θα αρχίσει και η εφαρμογή του, με τις τραπεζικές διοικήσεις να ετοιμάζονται για... αγώνα δρόμου, καθώς το προσχέδιο νόμου δεν προβλέπει ισομερή κατανομή των κρατικών εγγυήσεων, συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, αλλά παροχή των εγγυήσεων ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρξει από τις τράπεζες και το βαθμό προετοιμασίας των τιτλοποιήσεών τους.

Εν τω μεταξύ, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προχωρεί σε εκτενή παρουσίαση του σχεδίου «Ηρακλής», στην τριμηνιαία του έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, σημειώνοντας ότι το σχέδιο «αποσκοπεί στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών μέσω της διευκόλυνσης της τιτλοποίησής τους και σε συστημική λύση ενός προβλήματος των τραπεζών που προκαλούσε, μεταξύ άλλων, πρόβλημα ρευστότητας και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Στόχος του Σχεδίου είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τα επόμενα χρόνια έως και 30 δις ευρώ από το σύνολο των 75,4 δις ευρώ σήμερα».

Εξηγώντας περαιτέρω τις θετικές επιδράσεις του σχεδίου, το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει ότι «η υλοποίηση του σχεδίου θα υποβοηθήσει την περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας και την επιστροφή της σε επενδυτική βαθμίδα. Επίσης, η υλοποίηση του σχεδίου είναι ευθυγραμμισμένη με τη συζήτηση στην Ευρώπη για την κοινή εγγύηση των καταθέσεων και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Η συμβατότητα αυτή στηρίζεται στο ότι το σχέδιο, μέσω της επιδιωκόμενης μείωσης των προβληματικών δανείων, αποσκοπεί στη μείωση του συστημικού κινδύνου που αποτελεί προϋπόθεση για την κοινή εγγύηση καταθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οίκοι αξιολόγησης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην προοπτική των τραπεζών

Οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εκτιμούν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει γυρίζει σελίδα και είναι σε θέση να κοιτάζει το μέλλον και να στρέφει τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη και όχι πια στην επιβίωση.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευελίξια στα δάνεια προς ΜμΕ ζητά από τις τράπεζες ο υπ. Οικονομικών

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα πιστωτικά κριτήρια δίνοντας βάρος στις προοπτικές των επιχειρήσεων, με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να μη δημιουργηθεί μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δύο βασικές προκλήσεις για το success story του «Σχεδίου Ηρακλής»

Πρόκληση για το σύνολο της οικονομίας αποτελεί ο αντίκτυπος της πανδημίας σε επιχειρήσεις και τράπεζες, αλλά και η ορθή εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα, όπως τόνισε ο κ. Ν. Σαρδελάς, διευθύνων εταίρος της Sardelas Petsa Law Firm
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Eξαιρετικά επιτυχημένη η πορεία του σχεδίου Ηρακλής

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ και στα μονοψήφια πλέον ποσοστά των «κόκκινων» δανείων» που επιτυγχάνουν οι περισσότερες συστημικές τράπεζες.