ΓΔ: 896.04 -1.11% Τζίρος: 83.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras
Shutterstock

Πράσινο φως για το σχέδιο «Ηρακλής»

Την πλήρη υποστήριξη των τραπεζών έχει το σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα πάρει τώρα το δρόμο προς τις Βρυξέλλες.

Ολοκληρώθηκε με πλήρη σύμπνοια η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργου Ζαββού με τραπεζίτες σχετικά με το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων «Ηρακλής» και το σχετικό νομοσχέδιο. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για να σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ προκειμένου να διατυπώσουν και αυτοί τις απόψεις τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι τεσσάρων τραπεζών κ.κ. Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, και εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Για δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας έκανε λόγο νωρίτερα  ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην 4η Σύνοδο Θεσσαλονίκης, όπου προανήγγειλε άμεση νομοθέτηση του σχεδίου «Ηρακλής» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και το σχεδιασμό από την κυβέρνηση ενός νέου πλαισίου για τη διαχείριση του χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Στη συνέχεια, το κείμενο θα σταλεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν ζητήματα κρατικής ενίσχυσης, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει να συντάξει τη δική της γνωμοδότηση.

Μετά την ενσωμάτωση τυχόν παρατηρήσεων από τους δύο ευρωπαϊκούς θεσμούς, το νομοσχέδιο θα πάρει την τελική του μορφή για να κατατεθεί στη Βουλή, ώστε το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου να έχει ψηφισθεί και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από αυτό το χρονικό σημείο θα αρχίσει και η εφαρμογή του, με τις τραπεζικές διοικήσεις να ετοιμάζονται για... αγώνα δρόμου, καθώς το προσχέδιο νόμου δεν προβλέπει ισομερή κατανομή των κρατικών εγγυήσεων, συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, αλλά παροχή των εγγυήσεων ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρξει από τις τράπεζες και το βαθμό προετοιμασίας των τιτλοποιήσεών τους.

Εν τω μεταξύ, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προχωρεί σε εκτενή παρουσίαση του σχεδίου «Ηρακλής», στην τριμηνιαία του έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, σημειώνοντας ότι το σχέδιο «αποσκοπεί στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών μέσω της διευκόλυνσης της τιτλοποίησής τους και σε συστημική λύση ενός προβλήματος των τραπεζών που προκαλούσε, μεταξύ άλλων, πρόβλημα ρευστότητας και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Στόχος του Σχεδίου είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τα επόμενα χρόνια έως και 30 δις ευρώ από το σύνολο των 75,4 δις ευρώ σήμερα».

Εξηγώντας περαιτέρω τις θετικές επιδράσεις του σχεδίου, το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει ότι «η υλοποίηση του σχεδίου θα υποβοηθήσει την περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας και την επιστροφή της σε επενδυτική βαθμίδα. Επίσης, η υλοποίηση του σχεδίου είναι ευθυγραμμισμένη με τη συζήτηση στην Ευρώπη για την κοινή εγγύηση των καταθέσεων και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Η συμβατότητα αυτή στηρίζεται στο ότι το σχέδιο, μέσω της επιδιωκόμενης μείωσης των προβληματικών δανείων, αποσκοπεί στη μείωση του συστημικού κινδύνου που αποτελεί προϋπόθεση για την κοινή εγγύηση καταθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση 18 μηνών στο σχέδιο «Ηρακλής», θα ενταχθούν δάνεια 30-32 δισ.

Η δεύτερη φάση του Σχεδίου Ηρακλής θα διαρκέσει από τον Απρίλιο του 2021 έως και τον Οκτώβριο του 2022. Το Δημόσιο θα προσφέρει εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ. Πώς αξιοποίησαν οι τράπεζες τον πρώτο κύκλο του προγράμματος.
staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Απόλυτα αναγκαία η ΑΜΚ για την Τράπεζα Πειραιώς

Αν δεν είχαν μετατραπεί τα Cocos δεν θα συμμετείχαν ιδιώτες στην αύξηση κεφαλαίου. Θα γίνει κατανομή νέων μετοχών για τους υφιστάμενους μετόχους με προτιμησιακή διαχείριση, τονίζει ο υπ. Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Τι σημαίνει για τις τράπεζες και την οικονομία το σχέδιο Ηρακλής

Την σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών. Τα επόμενα βήματα για την επέκταση του σχεδίου Ηρακλής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα της ΕΚΤ στον «ΗΡΑΚΛΗ» για τη μείωση των κόκκινων δανείων

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην αντιμετώπιση της «βαρείας κληρονομιάς των κόκκινων δανείων», σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Μακόλ, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.