ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
Φωτο: Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει την ελληνική αγορά ομολόγων

Όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ η απόφαση της ΕΚΤ για σταδιακή μείωση του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ αποτελεί μία φυσιολογική «οριακή προσαρμογή».

Για απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφορικά με τη σταδιακή μείωση του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ, η οποία αποτελεί «οριακή προσαρμογή» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας. 

Σε δήλωσή του στην «Καθημερινή» ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «το θεωρώ οριακή προσαρμογή λόγω της βελτίωσης των συνθηκών». Όπως υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ η απόφαση της ΕΚΤ δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία των ελληνικών ομολόγων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τράπεζα δεν θα αποσύρει τη στήριξή της προς τη χώρα μας μετά το τέλος του PEPP ή τη λήξη του waiver (Ιούνιος 2022).  «Δεν θεωρώ πιθανό ότι θα μας εγκαταλείψει η ΕΚΤ όσο ακολουθούμε την ορθή οικονομική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί αργότερα στο διοικητικό συμβούλιο», επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας. 

Σημειώνεται ότι απαντώντας σε ανάλογο ερώτημα η κα Λαγκάρντ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τόνισε ότι το θέμα των ελληνικών ομολόγων – τα οποία δεν συμμετέχουν στο κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΑΡΡ- θα εξετασθεί τον Δεκέμβριο και τότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή της ανακοίνωση η ΕΚΤ σχετικά με το ΡΕΡΡ τονίζει ότι «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.850 δισεκ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει.

Με βάση την κοινή εκτίμηση των συνθηκών χρηματοδότησης και των προοπτικών πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με έναν μέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP από ό, τι τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα διενεργεί τις αγορές με ευελιξία σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και με σκοπό να αποτρέψει την υιοθέτηση αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης που δεν συμβαδίζουν με την αντιστάθμιση της προς τα κάτω επίδρασης που ασκεί η πανδημία στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού.

Επιπλέον, η ευελιξία των αγορών ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες θα συνεχίσει να στηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Αν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με ροές αγορών στοιχείων ενεργητικού που δεν οδηγούν σε εξάντληση του συνολικού ποσού του PEPP στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των καθαρών αγορών του, το ποσό αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί στο ακέραιο.

Ομοίως, το συνολικό ποσό μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αρνητικής διαταραχής που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω του 6% η ανάπτυξη το 2021, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων

Επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας εντός του 2021 για την ελληνική οικονομία προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι το χρέος θα μειωθεί περί του 187% του ΑΕΠ το 2022.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Σοβαρή απειλή η καθυστέρηση έγκρισης του Ταμείου Ανάκαμψης

Με αφορμή το μπλοκάρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ο διοικητής της ΤτΕ δηλώνει στο Bloomberg ότι υπάρχει κίνδυνος να μην έχουμε ανάκαμψη μέσα στο 2021.