ΓΔ: 1022.82 -0.19% Τζίρος: 145.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Σχοινάς: Άνω του 1,3 δισ. στην Κ. Μακεδονία από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης

Υπενθύμισε ότι έπειτα από μεγάλη εθνική προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα είναι η 4η πιο ευνοημένη χώρα, αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της, λαμβάνοντας πάνω από 60 δισ. επιδοτήσεις και 13 δισ. δάνεια έως το 2027.

Ποσό άνω του 1,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη επταετία, εκτιμάται ότι θα κατανεμηθεί συνδυαστικά στην Κεντρική Μακεδονία ώς το 2027 από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας απόψε στην ανοιχτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

«Βέβαια, τα ευρωπαϊκά κονδύλια και οι δημόσιες επενδύσεις από μόνες τους δεν φέρνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Βασική προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον για τον ιδιωτικό τομέα: αυτό σημαίνει συνέχεια στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, με έμφαση στη μείωση του γραφειοκρατικού και λειτουργικού κόστους, και στην αγορά εργασίας, με την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και γενναίες επενδύσεις στις δεξιότητες, ειδικά στις ψηφιακές δεξιότητες» σημείωσε και πρόσθεσε πως γι' αυτόν τον λόγο, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης συμπεριλαμβάνει ένα πλέγμα γενναίων μεταρρυθμίσεων σε όλους αυτούς τους τομείς, οι οποίες είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση των πόρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πλέον, με τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού να έχουν εμβολιαστεί, και με τα πρώτα κονδύλια να ρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα βασικά θεμέλια της ανάκαμψης της Ελλάδας και της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν δημιουργηθεί. Το σχέδιο και τους πόρους τους έχουμε. Το μόνο που απομένει είναι η υλοποίηση» υπογράμμισε ο κ.Σχοινάς.

Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης στη Βόρεια Ελλάδα

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα υποδομών, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, τα οποία είναι τα εξής:

  • Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Ε65 στο βόρειο τμήμα Τρίκαλα - Εγνατία, η οποία θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα μεταξύ της Νότιας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, καθώς και με τα Δυτικά Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη (452 εκατ. ευρώ).
  • Η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη (35 εκατ. ευρώ)
  • Η δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων στην Μακεδονία (20 εκατ. ευρώ)και η αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης(ΕΚΕΤΑ) και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας
  • Επενδύσεις σε νέες ψηφιακές πλατφόρμες και έξυπνα συστήματα στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την επίτευξη του βιώσιμου μετασχηματισμού της Θεσσαλονίκης σε "smart" πόλη (73 εκατ. ευρώ)
  • Η αντικατάσταση δημόσιων λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη με 57 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία (10 εκατ. ευρώ)
  • Η κατασκευή νέων ενεργειακά αποδοτικών δικαστικών κτηρίων σε Σέρρες, Έδεσσα και Κιλκίς και ανακαίνιση των δικαστών υποδομών στη Θεσσαλονίκη

Μεστή διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση και σπάσιμο μακροχρόνιων ταμπού από την ΕΕ

Στο μεταξύ, επικαλούμενος τα στοιχεία για τον - αισθητά υψηλότερο από τις προβλέψεις - ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2021, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο κ.Σχοινάς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η θετική αυτή εξέλιξη πιστώνεται στη μεστή διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση και την ορθολογική εκμετάλλευση της πρωτοφανούς στήριξης από την Ευρώπη».

Αφού υπενθύμισε τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αξιοποίησε στο έπακρον όλα τα όπλα που είχε στη διάθεσή της για τη θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά, ο κ.Σχοινάς, επισήμανε, ότι «η υπέρβαση και αυτό που θα μείνει ως παρακαταθήκη από αυτήν την κρίση είναι τα νέα εμβληματικά εργαλεία που δημιούργησε η Ένωση. Αναφέρομαι στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Εμβολιασμού, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία, με την αγορά 4.6 δισ. δόσεων, και στον νέο μηχανισμό οικονομικής στήριξης του ΝextGenerationEU των 750 δισ. Ευρώ. Εάν έλεγε κάποιος πριν από δύο χρόνια ότι η Ένωση θα αγόραζε εμβόλια εκ μέρους των κρατών - μελών, ή ότι θα αναλάμβανε χρέος για να δώσει επιδοτήσεις θα τον θεωρούσαν τρελό. Με αυτές τις δύο πρωτοβουλίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπασε μακροχρόνια ταμπού, δείχνοντας ότι στα δύσκολα μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία».

Η ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε, ακόμα, ότι «κοιτάζοντας μπροστά, είναι σαφές ότι ο νέος πολυετής ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027 και το NextGenerationEU, που αθροίζουν σε σχεδόν 2 τρισ. ευρώ, θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάκαμψης και της δημιουργίας ενός νέου, βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου στην Ευρώπη και την Ελλάδα».

Ο κ.Σχοινάς, υπενθύμισε, δε, ότι έπειτα από μεγάλη εθνική προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα είναι η τέταρτη πιο ευνοημένη χώρα, αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της, λαμβάνοντας πάνω από 60 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 13 δισ. ευρώ δάνεια έως το 2027 - δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του ΑΕΠ της.

«Σε πραγματικούς όρους είναι πολλαπλάσιο του εμβληματικού Πακέτου Μάρσαλ. Το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 31 δισ. ευρώ συνολικά, και ήδη τον περασμένο μήνα η Ελλάδα έλαβε την προκαταβολή των 4 δισ. Ευρώ. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ένωση που έλαβε την προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης, που πιστοποιεί πρώτον την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, και δεύτερον την ισχυρή βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει τη χώρα. Με αυτούς τους πρωτοφανείς σε μέγεθος πόρους, η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία να αναπροσαρμόσει το παραγωγικό της μοντέλο ενόψει των παγκόσμιων προκλήσεων που έρχονται, και ειδικά την κλιματική αλλαγή και ψηφιακή επανάσταση» κατέληξε ο κ.Σχοινάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρόλο στην ελληνική οικονομία αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας

Το νέο ΕΣΠΑ και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρόκειται να «ξεκλειδώσουν» πολλές και σημαντικές επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ, με την επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια να βελτιώνεται σημαντικά.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τους πόρους του σχεδίου «Ελλάδα 2.0»

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, το πρόγραμμα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις με το 90% να το θεωρούν απαραίτητο για τη στήριξη των πολιτικών ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
evoia-pyrkagies-pyropliktoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωράει η υλοποίηση του Πρόγραμματος Ανασυγκρότησης για τη Βόρεια Εύβοια

Σχεδόν 30 από τα 71 έργα έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ μέσα στο 2023 προγραμματίζεται η έναρξη των υπόλοιπων 40. Μάλιστα, μέσα στο επόμενο διάστημα δρομολογούνται εξελίξεις γύρω από την τελική φάση του σχεδίου.