ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Σε ισχύ τα μέτρα ανάσχεσης των αυξήσεων στο ρεύμα, παράθυρο επέκτασης για 2022

Η επιδότηση του κόστους για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στα τιμολόγια θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2021. Σκέψεις για επέκταση αν παραμείνουν οι πιέσεις στις τιμές. Τι είπε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Ισχύ από τον μήνα που διανύουμε και έως το τέλος του έτους θα έχουν τα μέτρα επιδότησης του κόστους των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, με «ανοιχτό» το παράθυρο επέκτασης και μέσα στο 2022, εφόσον συνεχίσουν να υφίστανται οι παγκόσμιες πιέσεις στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου.  

Όπως διευκρινίστηκε και στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η στήριξη θα αφορά όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον πάροχο από τον οποίο προμηθεύονται ενέργεια. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης η επιδότηση των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα εφαρμοστεί για την κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες μηνιαίως – πρακτικά θα αντιστοιχεί σε  επιδότηση είναι 9 ευρώ το μήνα. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, η επιδότηση αυτή θα καλύπτει το 72% που έχουν μέσο όρο κατανάλωσης τις 300 κιλοβατώρες το μήνα, ενώ με την έκπτωση που θα κάνει η ΔΕΗ θα φτάσει στο 80% των μετρητών σε όλη την Ελλάδα.

Συνοδευτικά, η ΔΕΗ θα ακολουθήσει κι εκείνη με επιπλέον έκπτωση, ενώ αντίστοιχα εκπτώσεις αναμένεται να κάνουν και οι υπόλοιποι πάροχοι ρεύματος. Μάλιστα, με παραδείγματα που παρουσιάστηκαν χθες φάνηκε πώς για τους καταναλωτές της ΔΕΗ η επιβάρυνση περιορίζεται στα 1 - 2 ευρώ το μήνα, ενώ χωρίς τα μέτρα που ελήφθησαν θα έφθανε πάνω από τα 40 ευρώ. Η επιδότηση των 9 ευρώ θα εμφανίζεται σε διακριτό σημείο του λογαριασμού. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα οι διαφορές στις χρεώσεις – πριν και μετά τις εκπτώσεις – θα εμφανίζονται σε διακριτό σημείο στα τιμολόγια του ρεύματος.

Ενίσχυση του ανταγωνισμού

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα δουλέψει το μέτρο των εκπτώσεων από τους ιδιώτες προμηθευτές και κατά πόσο υπάρχει ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού μετά από τις ανακοινώσεις για τη ΔΕΗ ο υπουργός τόνισε ότι «η ΔΕΗ αποφάσισε μόνη της να συνδράμει με επιπλέον εκπτώσεις. Ήδη υπάρχουν κάποιοι προμηθευτές που προσπαθούν να μην περάσουν όλη την αύξηση στους πελάτες τους. Εμείς θέλουμε να δουλέψει ο ανταγωνισμός με καθαρό τρόπο, να μην παραπλανάται ο καταναλωτής και να οδηγήσουμε τις τιμές προς τα κάτω. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε τη μείωση αλλά μπορούμε να επιβάλουμε δίκαιο ανταγωνισμό».

Μάλιστα ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε πως η ΔΕΗ δεν παίρνει και δε θα πάρει καμία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ τόνισε πώς το ΥΠΕΝ δεν έχει καμία πρόθεση να πιέσει τις ιδιωτικές εταιρείες να ακολουθήσουν στις εκπτώσεις. «Εμείς δεν ζητάμε από κανένα τελικά να πουλήσει με ένα τρόπο που τον κάνει μη βιώσιμο. Θα πρέπει όλοι να συνυπολογίζουν, να βλέπουν πώς πηγαίνουν οι αγορές, να βλέπουν πώς πηγαίνουν οι χονδρεμπορικές τιμές και ανάλογα να εφαρμόζουν διαφορετικές πολιτικές που θα είναι και ελκυστικές και βιώσιμες» σημείωσε ο υπουργός.

«Η έκπτωση που έχει αναλάβει η ΔΕΗ είναι τέτοια που έχει προϋπολογίσει η ίδια και που φυσικά διατηρεί τη βιωσιμότητά της και την ισχυροποιεί γενικότερα απέναντι στις προκλήσεις των επόμενων ετών. Άρα δεν είναι κάτι το οποίο την φέρνει ποτέ σε δύσκολη θέση. Ποτέ δεν θα βάζαμε την ΔΕΗ σε αυτή τη διαδικασία και ποτέ δεν θα το κάνει η Διοίκηση, γιατί είναι μια Διοίκηση που πρέπει να διασφαλίζει το συμφέρον, φυσικά, και των μετόχων από την μια πλευρά και από την άλλη να προστατεύει, έτσι, και τους καταναλωτές της» σημείωσε ο υπουργός που υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί ο τελικός καταναλωτής» τόνισε αναφερόμενος ειδικά στην ΔΕΗ.

Ομπρέλα μεσοπρόθεσμων μέτρων

Εκτός του μεσοπρόθεσμου μέτρου της αναχαίτησης των επικείμενων αυξήσεων, το ΥΠΕΝ στοχεύσει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ενεργειών που στόχο θα έχουν την μόνιμη μείωση του κόστους που πληρώσει ο καταναλωτής για την ενέργεια. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες προυπολογισμού 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά σε σχεδόν μηδενικές  τιμές. Η σχετική μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον υπουργό έως το τέλος του φθινοπώρου ώστε να δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση προς τους δήμους. Ακόμη, θα υπάρξει και αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης.

Παράλληλα προχωράει μέσω ΥΑ η αύξηση από 1 μεγαβάτ στα 3 για net metering, εφόσον δεν εκχύνεται ενέργεια καθόλου στο σύστημα, άρα αυτοκαταναλώνεται όλη και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις για τα πράσινα διμερή συμβόλαια. Μάλιστα ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχει προ κοινοποιηθεί το μέτρο για τα πράσινα διμερή συμβόλαια στην Ευρώπη, ώστε να υπάρξει γρήγορα έγκριση για να μπορέσουμε να βοηθηθεί η μέση τάση. Μάλιστα, μέσα στον επόμενο μήνα θα κατατεθεί στην επιτροπή ανταγωνισμού πρόταση για να μπορούν επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα, ξενοδοχεία, να συνάπτουν διμερές συμβόλαιο με παραγωγό ΑΠΕ και να έχουν χαμηλότερο κόστος ενεργείας.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας μιλώντας στον ΣΚΑΙ προανήγγειλε και ένα ειδικό Εξοικονομώ μόνο για επιχειρήσεις, ύψους 450 έκατ. ευρώ, θα άφορα την ενεργειακή αναβάθμιση ενώ ένα μεγάλο μέρος του θα αναφέρεται σε ξενοδοχεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ηλεκτροσόκ» με αύξηση 32% στην τιμή του ρεύματος μέσα σε ένα μήνα

Άλμα της χονδρικής τιμής τον Ιούνιο από 63 σε 83 ευρώ/MWh ενεργοποιεί τις ρήτρες στις συμβάσεις προμήθειας και φέρνει μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς. Γιατί δεν θα σταματήσει η ανοδική πορεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προτάσεις των προμηθευτών για τα νέα τιμολόγια ρεύματος από 1η Οκτωβρίου

Η διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αφορά το πλαίσιο που θα εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου οπότε θα λήξουν τα έκτακτα μέτρα παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα επίπεδα πριν από την κρίση γύρισαν οι λιανικές τιμές του ρεύματος

Κάτω από τα 16 λεπτά την κιλοβατώρα η βασική χρέωση της ΔΕΗ για τον Μάιο, με μείωση κατά 4%. Θα μειωθούν στο ελάχιστο οι επιδοτήσεις, που αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.