ΓΔ: 901.15 -0.43% Τζίρος: 57.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΔΜΗΕ

Με υψηλές ταχύτητες οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών από τον ΑΔΜΗΕ

Εντός Σεπτεμβρίου ξεκινά η διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο. Ακολουθούν Φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος. Μικρότερες ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τους καταναλωτές.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα ηλεκτρικών διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ με υψηλές ταχύτητες καθώς μέσα στον μήνα θα «πέσουν» οι υπογραφές για το έργο της διασύνδεσης της Σαντορίνης με τη Νάξο. Ο Διαχειριστής έχει βάλει ως στόχο να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία που θα οδηγήσουν και στη μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Μάλιστα από το περίπτερο του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Μανούσος Μανουσάκης σημείωσε ότι το έργο ξεκινάει ακόμα και πριν τελειώσει αυτός ο μήνας ενώ στις αρχές του Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν και για τα τρία υπόλοιπα νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων: τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο.

Το έργο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών έχει ενταχθεί στο πλάνο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με πόρους που συνολικά θα ξεπεράσουν τα 164 εκατ. ευρώ. Οι πιστώσεις ανά έτος για τα έργα αυτά πρόκειται να «τρέξουν» ως εξής:

  • 2021: 17.309.262,75 ευρώ
  • 2022: 48.498.462 ευρώ
  • 2023: 10.265.671,43 ευρώ
  • 2024: 24.541.262,70 ευρώ

Ήδη ολοκληρώθηκε φέτος το καλοκαίρι η μικρή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου που καλύπτει το 34% των ενεργειακών αναγκών του νησιού και υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ΥΚΩ 380 εκατ. ευρώ μέσα στο 2022. Αναφερόμενος στο έργο αυτό, ο κ. Μανουσάκης είχε σημειώσει πώς «με την επιτυχή λειτουργία αυτής της διασύνδεσης από το φετινό καλοκαίρι, ήδη οι καταναλωτές απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες ηλεκτροδότησης, όπως έχει συμβεί εξάλλου με όλα τα νησιά που έχουν διασυνδεθεί ως τώρα» τονίζοντας ακόμη πως οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης για ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση του νησιού, παράλληλα βέβαια και με τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής από τη θυγατρική μας, Αριάδνη Interconnection, παραμένουν στις άμεσες προτεραιότητες του ΑΔΜΗΕ.

Η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ υλοποιείται από την 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» και υπολογίζεται πώς θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023. Για τη χρηματοδότηση του έργου θα δοθούν ίδια κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ, από τη Eurobank και την ΕΤΕπ θα υπάρξει δανεισμός 400 εκατ. ευρώ και για τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθούν πόροι συγχρηματοδότησης Ελλάδας και Ε.Ε.

Το επόμενο βήμα των διασυνδέσεων θα γίνει στα Δωδεκάνησα με προϋπολογισμό 1,46 δις ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Στη φάση αυτή θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα τα έξι αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα: Κάρπαθος, Ρόδος, Σύμη, Κως- Κάλυμνος, Πάτμος και Αρκιοί.

Για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου το κόστος της διασύνδεσης θα ανέρθει στα 887 εκατ. ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2029. Η διασύνδεση προβλέπεται για τα οκτώ αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα Λήμνου, Άγιου Ευστρατίου, Σκύρου, Λέσβου, Χίου (Ψαρών), Σάμου (Φούρνων – Θύμαινας), Ικαρίας και Αγαθονησίου.

Αναπτυξιακό πλάνο 5 δις. ευρώ

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ, με επενδυτικό πλάνο ύψους 5 δισ. ευρώ έχει ως στόχο την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ώστε να είναι θωρακισμένο απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο πρόσφατος παρατεταμένος καύσωνας ή η Μήδεια τον περασμένο χειμώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τις αρχές του 2022 ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί έργα ύψους 90 εκατ. ευρώ στα Ιόνια Νησιά, στη Δυτική Ελλάδα, στην Ήπειρο και στην Εύβοια και σκοπεύει έως το 2026 να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του του τρέχοντος προγράμματος αντικαταστάσεων κρίσιμων στοιχείων του συστήματος, όπως οι αυτομετασχηματιστές σε όλα τα κέντρα υπερυψηλής τάσης της Αττικής που αντικαταστάθηκαν φέτος. 

Στόχος της διοίκησης είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.200 αντικαταστάσεις κύριων εξοπλισμών και στοιχείων στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 19% στη χονδρική τιμή ρεύματος, «ηλεκτροπληξία» στους καταναλωτές

Συνεχής η αύξηση στη χονδρική τιμή του ρεύματος από την αρχή του έτους, επιβάρυνση τον Μάιο και από τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων. Ενεργοποιούνται οι σχετικές ρήτρες και «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρύβει ο «πόλεμος» για το ρεύμα: Το πρωτοφανές πρόστιμο από ΡΑΕ

«Κορυφή του παγόβουνου» το πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ για την αδυναμία ολοκλήρωσης του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο. Πολλά και σοβαρά τα ανοικτά μέτωπα για ενεργειακή ασφάλεια και τιμές.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη η τιμή του ρεύματος και το '22: Προειδοποίηση από τις εταιρείες

Πάνω από τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα εκτιμούν οι κορυφαίες εταιρείες της Ευρώπης ότι θα διατηρηθεί η χονδρική τιμή. Τι λένε σε επιστολή προς τους ηγέτες της Ε.Ε. Οι προτάσεις Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΝ: Όφελος 4,5 δισ. ευρώ από τις νησιωτικές διασυνδέσεις, πέφτουν οι ΥΚΩ

Από φέτος ο λογαριασμός των ΥΚΩ ελαφρύνεται σημαντικά, κατά 1 εκατ. ευρώ την ημέρα, καθώς από τις 3 Ιουλίου τέθηκε σε λειτουργία η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης (Χανιά - Πελοπόννησος).
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχουν» τα έργα οδοφωτισμού αλλά με «σκιές» στους διαγωνισμούς

Έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ στην Αθήνα και άλλους δήμους προκηρύχθηκαν σε λίγες ημέρες. Προηγήθηκαν διαγωνισμοί όπου επικράτησε ο ίδιος ανάδοχος, εν μέσω καταγγελιών για «φωτογραφικές» ρυθμίσεις.