ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Στουρνάρας: Αρχές 2020 θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο της Τρ. Ελλάδος για τα NPL

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Συμφωνία με τον Χρ. Σταϊκούρα, για εφαρμογή του σχεδίου της ΤτΕ στις αρχές του 2020 με τις κατάλληλες προσαρμογές στο κοινοτικό δίκαιο. Τι δήλωσε στην Θεσσαλονίκη ο Γ. Στουρνάρας.

Στην ενεργοποίηση, στις αρχές του 2020, του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και της αναβαλλόμενης φορολογίας που υπολογίζεται στα κεφάλαια των τραπεζών έχουν συμφωνήσει το υπ. Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα, όπως δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Thessaloniki Summit 2019.

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι το σχέδιο «Ηρακλής», που αναμένεται να πάρει σύντομα τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης, θα επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν κατά 40% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των χαρτοφυλακίων τους. Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος θα επιταχύνει περαιτέρω την μείωση των NPL, ενώ παράλληλα θα συμβάλει και στη μείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC), ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων.

Όπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, υπάρχει συμφωνία με το υπ. Οικονομικών να προχωρήσει πρώτα η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» και, αμέσως μετά, εντός του επόμενου έτους, να τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο της ΤτΕ, στο οποίο θα γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές, ώστε να είναι συμβατό με το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πάντως, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε ότι θα χρειασθεί, πέραν των συστημικών λύσεων, και πολύ σοβαρή προσπάθεια από τις ίδιες τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Στουρνάρας εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και δεν θα χρειασθεί να αντλήσουν νέα, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

stournaras_thessaloniki

Εξάλλου, σχολιάζοντας τη σημερινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο διοικητής της ΤτΕ την χαρακτήρισε πολύ απαισιόδοξη, επισημαίνοντας ότι τα πραγματικά στοιχεία δεν δικαιολογούν τις εκτιμήσεις του Ταμείου, αλλά δικαιολογούν αισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας.

Μάλιστα, προέβλεψε ότι η Ελλάδα δεν θα αργήσει να αναβαθμισθεί στην επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα το 2020. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας είναι προϋπόθεση για την πλήρη αξιοποίηση από τις τράπεζες των χρηματοδοτικών μηχανισμών της ΕΚΤ, αλλά και για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Το σχέδιο της ΤτΕ

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει ότι οι τράπεζες θα εισφέρουν σε οχήματα ειδικού σκοπού από τη μια προβληματικά δάνεια και, από την άλλη, μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων που έχουν εγγεγραμμένες στους ισολογισμούς τους. Έτσι, θα μειωθεί ταυτόχρονα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και το μη ποιοτικό κομμάτι της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν οι τράπεζες μεταβιβάσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το σύνολο των δανείων που έχουν καταγγελθεί, μαζί με αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις 7,4 δισεκ. ευρώ, το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθεί το απόθεμα ΜΕΔ σχεδόν στο μισό (μείωση κατά 47%), ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις θα υποχωρήσει σε 41% από 49% και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα μειωθούν μεν, αλλά θα παραμείνουν διψήφιοι για όλες τις συστημικές τράπεζες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλειστική συνέντευξη του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, στο Business Daily

Ο Διοικητής της ΤτΕ αναφέρεται στην πορεία της οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις, την κατάσταση και τις προοπτικές των εγχώριων τραπεζών. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί αύριο 1η Ιουλίου.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα Στουρνάρα: «Δώστε περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις - νοικοκυριά»

Μιλώντας στην εκπομπή Special Report στον ΑΝΤ1, ο διοικητής της Τρ. Ελλάδος κάλεσε τις τράπεζες να εκμεταλλευτούν την αύξηση των καταθέσεων και τη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Απαραίτητη η εξυγίανση των ισολογισμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση της bad bank στην κυβέρνηση

Εντός της εβδομάδας, πιθανότητα την Τετάρτη, η Τράπεζα της Ελλάδος θα καταθέσει στην κυβέρνηση και τους θεσμούς την αναλυτική πρόταση για τη δημιουργία bad bank. Ακολουθούν συναντήσεις με τους επικεφαλής των τραπεζών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται μαζικές ρυθμίσεις δανείων για τις υγιείς επιχειρήσεις

Τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα - τραπεζιτών για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Βασικό εργαλείο η αναχρηματοδότηση δανείων σε υγιείς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της επιδημίας.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Προτρέπει για σύνεση στη διανομή μερισμάτων από τράπεζες

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι οι τράπεζες διαθέτουν σαφώς πιο βελτιωμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με το παρελθόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται υλοποίηση πρόσθετων ενεργειών ενίσχυσης των κεφαλαίων.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Λίγες οι τράπεζες στην Ελλάδα, απαραίτητος ένας πέμπτος πόλος

Ο διοικητής της ΤτΕ πήρε αποστάσεις από την κυβέρνηση για την πρόσφατη κόντρα με τις τράπεζες. Τι είπε για επενδυτική βαθμίδα, ανταγωνισμό, προμήθειες και τα τραπεζικά κέρδη. Ζήτησε «μετρημένες κουβέντες» στα δημοσιονομικά από τα κόμματα.