ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:56:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση της bad bank στην κυβέρνηση

Εντός της εβδομάδας, πιθανότητα την Τετάρτη, η Τράπεζα της Ελλάδος θα καταθέσει στην κυβέρνηση και τους θεσμούς την αναλυτική πρόταση για τη δημιουργία bad bank. Ακολουθούν συναντήσεις με τους επικεφαλής των τραπεζών.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αναλυτική παρουσίαση της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank. Πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, η πρόταση θα κατατεθεί στην κυβέρνηση και αμέσως μετά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κατόπιν, προγραμματίζεται συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επιτελείς των συστημικών τραπεζών προκειμένου να συζητήσουν αναλυτικά την πρόταση της κεντρικής τράπεζας για τη δημιουργία σχήματος διαχείρισης των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company - AMC).

Κομβικό σημείο του σχεδίου της ΤτΕ είναι η δυνατότητα μεταφοράς των προβληματικών δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών στη bad bank στη λογιστική τους αξία ενώ η λογιστική αναγνώριση της ζημιάς που θα προκύψει από την διαφορά μεταξύ λογιστικής και τρέχουσας αξίας θα γίνει σταδιακά σε βάθος 7ετίας. Έτσι θα μπορέσουν να απαλλαγούν από το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς να αναγνωρίσουν αμέσως τη ζημιά, κάτι που θα προκαλούσε νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Επιπλέον, η πρόταση της ΤτΕ προβλέπει την αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου, που σήμερα αποτελεί δυσανάλογα μεγάλο τμήμα της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.

Η πρόταση της ΤτΕ προβλέπει την πλήρη αξιοποίηση των υποδομών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες και από τους servicers.

Σημειώνεται ότι οι επιτελείς της ΤτΕ εκτιμούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών θα αυξηθούν, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, κατά 8 έως 10 δισ. ευρώ. Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο νέων αυξήσεων κεφαλαίων οδηγώντας τις μετοχές του κλάδου σε μεγάλες απώλειες από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με την ΤτΕ

  • «Η αντιμετώπιση του υφιστάμενου μεγάλου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), το οποίο ανάλογα με την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών θα αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Τα υφιστάμενα διαθέσιμα εργαλεία για τη μείωσή του, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτοβουλίας του Σχήματος Προστασίας Στοιχείων Ενεργητικού (Hellenic Asset Protection Scheme - HAPS), κινούνται ορθώς στη βελτίωση της ποιότητας των ισολογισμών των τραπεζών.
  • Ωστόσο, με το διαθέσιμο απόθεμα ΜΕΔ να προσδιορίζεται στο 37,3% με στοιχεία του α΄ τριμήνου του 2020, την αβεβαιότητα αναφορικά με την κλιμάκωσή του στο επόμενο διάστημα, την περιορισμένη δυνατότητα, λόγω χαμηλής κερδοφορίας, δημιουργίας κεφαλαίου από τις τράπεζες, την εκτιμώμενη επιδείνωση της σχέσης της αναβαλλόμενης οριστικής και εκκαθαρισμένης φορολογικής απαίτησης (deferred tax credit - DTC) έναντι του Δημοσίου ως ποσοστού των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων, αλλά κυρίως την επιτακτική ανάγκη χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, καθίσταται σαφές ότι απαιτούνται επιπλέον ενέργειες τόσο από τις τράπεζες όσο και από την Πολιτεία».
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διχάζει τράπεζες και κυβέρνηση η γενική απαγόρευση πλειστηριασμών

Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα μεταξύ οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων τραπεζών - servicers. Επισημαίνεται ο κίνδυνος να βγουν κερδισμένοι μόνο στρατηγικοί κακοπληρωτές και επιτήδειοι επιχειρηματίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους θεσμούς παρουσιάζει το σχέδιο για bad bank η Τράπεζα της Ελλάδος

Τηλεδιάσκεψη εντός της εβδομάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μετά τις παρουσιάσεις στις τράπεζες. Πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές για μείωση «κόκκινων» δανείων, τονίζει ο Φ. Πανέτα της ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bad bank: Αντίστροφη μέτρηση για τα αποκαλυπτήρια του σχεδίου της ΤτΕ

Στην κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καταθέτει η Τρ. Ελλάδος τις επόμενες ημέρες το σχέδιό της. Θετικός ο Κλ. Ρέγκλινγκ, ποια στάση κρατούν η κυβέρνηση και οι συστημικές τράπεζες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει βηματισμό η Τρ. Ελλάδος για το σχέδιο της bad bank

Η κεντρική τράπεζα κρατά προς το παρόν κλειστά χαρτιά για να εξετάσει σε βάθος όλες τις πτυχές της πρότασής της, η οποία εκτός των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αντιμετωπίζει και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας.