ΓΔ: 908.14 1.02% Τζίρος: 81.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:03:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Γ. Στουρνάρας: Έρχεται 10ετία υψηλής ανάπτυξης, καθησυχάζει για πληθωρισμό

Ο Γ. Στουρνάρας είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι στην επόμενη δεκαετία θα διατηρηθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης - 3,5% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο.

Ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ακόμη κι από τις κυβερνητικές προβλέψεις, εκτιμά ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί πιθανή από εφέτος την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ επισημαίνει πως ο συνδυασμός της ισχυρής ανάκαμψης με την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνέχιση της απόκτησης ελληνικών χρεογράφων από την ΕΚΤ, ακόμη και μετά από την λήξη του έκτακτου προγράμματος. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι στην επόμενη δεκαετία θα διατηρηθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης - 3,5% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συμβάλουν στη μείωση του λόγου του χρέους ως προς το ΑΕΠ - το χρέος από 200% του ΑΕΠ εφέτος, θα μειωθεί στο 187% το 2022. Σχετικά με τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα ο κεντρικός τραπεζίτης τα αξιολογεί ως θετικά, σημειώνοντας ότι με τα μέτρα αυτά που κατέστησαν δυνατά λόγω των αυξημένων φορολογικών εσόδων, πρόκειται να διοχευτεθούν στην οικονομία άλλα 4,4 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

«Ως προς το κομβικό ζήτημα του προγράμματος ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι ο συνδυασμός της ισχυρής ανάκαμψης και η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνέχιση της απόκτησης ελληνικών χρεογράφων από την ΕΚΤ, ακόμη και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος (PEPP). Όπως εξηγεί ο κεντρικός τραπεζίτης το ζήτημα δεν είναι δημοσιονομικό, δεν αφορά τη δυνατότητα της Ελλάδος να εξυπηρετεί το χρέος της, αλλά την ομοιόμορφη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Σχετικά με τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τονίζει ότι το θέμα θα συζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και εκτιμά πως η Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει στήριξη. Τονίζει ότι για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις μιας απότομης άρσης θα μπορούσε να αυξηθεί ο όγκος των αγορών τίτλων στο πλαίσιο του κανονικού προγράμματος (APP) και να ενσωματωθούν παράλληλα στοιχεία ευελιξίας από το έκτακτο πρόγραμμα (PEPP)».

Ως προς τον κρίσιμο παράγοντα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ο κεντρικός τραπεζίτης τονίζει ότι έχουμε αποδεχθεί ότι υπάρχει ανοδικός κίνδυνος. Όμως και στο παρελθόν υπήρχαν προβλέψεις για ρυθμούς υψηλότερους από αυτούς που εν τέλει καταγράφηκαν, αναμένοντας ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει στο 2% μεσοπρόθεσμα. Υπογράμμισε επίσης ότι απέχουμε αρκετά από το σημείο όπου οι αυξήσεις θα δημιουργήσουν ανησυχίες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πελαγίδης: O πληθωρισμός μπορεί να μειώσει το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πληθωρισμό κόστους, όχι ζήτησης, ο οποίος είναι εισαγόμενος, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν πόροι για να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση και να μην καμφθεί το ΑΕΠ», δήλωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η Ελλάδα πιθανόν μέχρι του χρόνου να έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα

Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι η ΕΚΤ, ακόμη και μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας, θα συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και αν αυτά δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επενδυτική βαθμίδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Βλέπει ισχυρή ανάκαμψη αλλά και δύο πηγές κινδύνων

Οι οικονομίες επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα, πρόσκαιρη η αύξηση του πληθωρισμού, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ. Προβληματίζουν τα νέα «κόκκινα» δάνεια και η μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους.