ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Βασιλιάς» ο τουρισμός στη δημιουργία απασχόλησης

Ο τομέας των υπηρεσιών, με κυρίαρχο τον τουρισμό, δημιούργησε σχεδόν δύο στις τρεις νέες θέσεις εργασίας την τελευταία, δύσκολη πενταετία, σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank.

Δύο στις τρεις νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στον τομέα των υπηρεσιών, δηλαδή κυρίως στον τουρισμό, κατά τη δύσκολη πενταετία 2014 - 2019, ενώ περιορίσθηκε δραματικά η συμβολή των κατασκευών στη δημιουργία απασχόλησης, όπως δείχνει μελέτη της Alpha Bank.

Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι στην πρόσφατη περίοδο ανάκαμψης της απασχόλησης στην Ελλάδα, η σύνθεση των δημιουργούμενων νέων θέσεων εργασίας είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο ανόδου της:

  • Πρώτον, ο κλάδος των υπηρεσιών, συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης και στις δύο περιόδους στην Ελλάδα, με υψηλότερο μερίδιο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανάκαμψης.
  • Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι η αναλογία πτυχιούχων στο συνολικό πληθυσμό έχει αυξηθεί, το μερίδιό τους στην αύξηση της απασχόλησης είναι μειωμένο σε σύγκριση με την περίοδο πριν την κρίση, λόγω του φαινομένου του “brain drain”.
  • Τρίτον, η ηλικιακή ομάδα 25-54 ετών εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική αύξηση της απασχόλησης, το ποσοστό αυτό όμως έχει μειωθεί σε σύγκριση με το διάστημα 2002-2008. Αυτό οφείλεται συνδυαστικά στην παραμονή των μεγαλύτερων σε ηλικία απασχολούμενων στην αγορά εργασίας λόγω δημογραφικών αλλαγών, συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων και υψηλής ανεργίας των νέων.
  • Τέλος, στη δεκαετία του 2000, το μερίδιο των αλλοδαπών στην αύξηση της απασχόλησης ήταν μεγαλύτερο απ’ ότι είναι στην πρόσφατη φάση ανάκαμψης, παρά την ένταση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.

Η συμβολή της μεταποίησης στην αύξηση της απασχόλησης, κατά τη φάση της ανάκαμψης, έχει αυξηθεί. Αντίθετα, η συμβολή του κλάδου των κατασκευών ήταν μικρότερη στο διάστημα 2014-2019, από ό,τι πριν την οικονομική κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα από το 2014 έως σήμερα, μόλις το 2,1% της αύξησης της απασχόλησης προέρχεται από τον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ μέχρι το 2008 το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 18%.

Οι υπηρεσίες, δηλαδή πρωτίστως ο τουρισμός, συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης και στις δύο περιόδους στην Ελλάδα, με υψηλότερο μερίδιο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανάκαμψης (65,5% έναντι 54,3%).

kladoi_apasxolisi

Αύξηση απασχολούμενων

Με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Αύγουστο του 2019 ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 1,8%, σε ετήσια βάση, (+70 χιλ. άτομα), με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να υποχωρήσει στο 16,7% από 18,9% τον Αύγουστο του 2018, επιτυγχάνοντας την καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί από τον Απρίλιο του 2011. Σημειώνεται ότι, σωρευτικά το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί κατά 11,1 ποσοστιαίες μονάδες από το ιστορικά υψηλό επίπεδο του Σεπτεμβρίου του 2013.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία στηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Economic Forecast, Autumn 2019) ο ρυθμός της αύξησης της απασχόλησης αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδο άνω του 2% μέχρι και το 2020 και το ποσοστό ανεργίας να διαμορφωθεί σε 17,3% το 2019 και 15,4% το 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tilergasia-ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνιμη αξιοποίηση της τηλεργασίας θέλουν 6 στους 10 Έλληνες εργοδότες

Οι περισσότεροι εργοδότες δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν ένα μείγμα τηλεργασίας και φυσικής παρουσίας στους χώρους εργασίας. Θα παροτρύνουν επίσης να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοί τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αυστηρά προληπτικά μέτρα η επιστροφή των εργαζομένων από τις θερινές διακοπές

Εφταήμερη τηλεργασία και υποχρεωτικά τεστ περιλαμβάνουν τα μέτρα για τους εργαζομένους τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων που επιστρέφουν στην εργασία τους. Ποιες συναλλαγές δεν διενεργούνται στα τραπεζικά καταστήματα.