ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Το 2022 ξεκινά ο διαγωνισμός για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας

Όπως τόνισε ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πρώτη δημοπρασία θα γίνει στο α' τρίμηνο του επόμενου έτους, ενώ θα λειτουργήσει και η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες), ύψους 200 εκατ. ευρώ, ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο 6ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης. Έως τα μέσα της χρονιάς εξάλλου θα λειτουργήσει η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας παράλληλα με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι επέτρεψε την εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων ευρώ από το κόστος παραγωγής ενέργειας καθώς, όπως ανέφερε, το κόστος παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη είναι σήμερα 4-5 φορές υψηλότερο σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά και 3 φορές υψηλότερο από τα αιολικά.

Στο ίδιο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισης υπογράμμισε την πρόκληση που αποτελεί η ανάγκη εξισορρόπησης ανάμεσα στη μείωση του περιβαλοντικού αποτυπώματος, την ασφάλεια εφοδιασμού και τη συγκράτηση του κόστους της ενέργειας. «Η αύξηση των τιμών που βλέπουμε τώρα δεν θα είναι η τελευταία πρόκληση που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε. Η ταχύτητα παίζει ρόλο, αν είχαμε κάνει βήματα πριν 10 χρόνια, δεν θα είχαμε σήμερα αυτές τις τιμές», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης και πρόσθεσε: «Αναμένουμε υψηλότερες τιμές στα commodities αλλά και ταχύτερη ανάπτυξη της καινοτομίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών. Σε 20-30 χρόνια θα έχουμε πιο καθαρό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο και χαμηλότερες τιμές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα στο επίκεντρο ενδιαφέροντος Chevron και ExxonMobil

Ο Υπουργός Ενέργειας Στ. Παπασταύρου δήλωσε στην ΕΡΤ την ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας της χώρας. Εξέχουσα η είσοδος της Chevron στο Block 10, ενώ η αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η ενεργειακή αυτονομία κλειδί για την ασφάλεια της χώρας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, τόνισε τη σημασία της ενεργειακής αυτονομίας, αναδεικνύοντας τον ρόλο Chevron και ExxonMobil στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρευματοκλοπές: Νέα μέτρα εξετάζει το ΥΠΕΝ για περιορισμό των απωλειών

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξετάζει νέα μέτρα κατά των ρευματοκλοπών, που επιβαρύνουν τους συνεπείς καταναλωτές με πάνω από 450 εκατ. ευρώ ετησίως, με έμφαση σε ελέγχους και έξυπνους μετρητές.