ΓΔ: 1011.26 0.72% Τζίρος: 26.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:06:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ypourgeio-agrotikis-anaptyxhs
Φωτο: ΑΠΕ

ΥπΑΑΤ: 375 εκατ. το Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας

Το πρόγραμμα θα εξυπηρετήσει τους στόχους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, αναφέρει ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός.

Σε 374.995.903 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, όπως αναφέρεται στο κείμενο διαβούλευσης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Το ΠΑΛΥΘ 2021-2027 θα εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και τους εθνικούς στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, καθώς και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, προσθέτοντας: «Μετάβαση σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική, γαλάζια και παράλληλα φιλική προς το περιβάλλον οικονομία, με έμφαση στη λήψη αποφάσεων που βασίζεται στη γνώση, την εισαγωγή καινοτομίας και την αξιοποίηση της τεχνολογικής ανάπτυξης στους τομείς της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών. Ενδυναμώνουμε τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που προσφέρει η βιώσιμη γαλάζια οικονομία».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός, Σίμος Κεδίκογλου που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων και τις αρμοδιότητες που αφορούν την Διαχείριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιεία και Θάλασσα (ΕΥΔΕΠ ΑλΘ) ανέφερε ότι «το ΠΑΛΥΘ 2021-2027 επιτυγχάνει διπλό στόχο, εξυπηρετεί τους εθνικούς στρατηγικούς στόχους του ΥΠΑΑΤ και συνδέεται άμεσα με τις προτεραιότητες και τους στόχους που έχουν τεθεί μέσω του ΕΤΘΑΥ» και συμπλήρωσε:

«Οι στόχοι της πολιτικής μας 2021-2027 δρομολογούνται σε μια πιο πράσινη Ευρώπη χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτική Ευρώπη μέσω της προώθησης της καθαρής και δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, των πράσινων και γαλάζιων επενδύσεων της κυκλικής οικονομίας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και διαχείρισης των κινδύνων, καθώς και μιας Ευρώπης πιο κοντά στους πολίτες της, μέσω της προώθησης της βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών, καθώς και μέσω της στήριξης τοπικών πρωτοβουλιών».

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, Θάλασσας και Υδατοκαλλιεργειών (ΕΤΘΑΥ) για το οποίο έχει εκδοθεί ο Κανονισμός (ΕΕ) 1139/2021 και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ, «το ΕΤΘΑΥ είναι το υποστηρικτικό εργαλείο, που θα συνδράμει αποτελεσματικά στην επίτευξη των σκοπών της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (Κ.Αλ.Π.) καθώς και της Θαλάσσιας Πολιτικής και θα είναι το κύριο μέσο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΕΕ στο πεδίο της διακυβέρνησης των θαλασσών».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το ΠΑΛΥΘ ακολουθεί τις τέσσερις προτεραιότητες του ΕΤΘΑΥ:

  • προώθηση της βιώσιμης αλιείας και της αποκατάστασης και διατήρησης των υδρόβιων βιολογικών πόρων,
  • προώθηση δραστηριοτήτων βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας και μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και, κατά συνέπεια, η συμβολή στην επισιτιστική ασφάλεια στην Ένωση,
  • ενθάρρυνση μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, καθώς και σε περιοχές εσωτερικών υδάτων, και προώθηση της ανάπτυξης κοινοτήτων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και
  • ενίσχυση της διεθνούς διακυβέρνησης των ωκεανών και δημιουργία προϋποθέσεων για την εξασφάλιση ασφαλών, προστατευμένων και καθαρών θαλασσών και ωκεανών που υπόκεινται σε βιώσιμη διαχείριση.

Το κείμενο διαβούλευσης για το νέο Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027 (διαβιβάζεται συνημμένα) έχει αναρτηθεί, στην πλατφόρμα ΔΙΑΥΛΟΣ, στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ, καθώς και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

athinaiki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα

Σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για άλλες τρεις Δράσεις, που αφορούν στη «Γενετική Βελτίωση Ζώων», στην «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών» και στην «Ενίσχυση των Υδατοκαλλιεργειών», η οποία ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες.
Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία οι αποζημιώσεις καλλιεργειών λόγω των έντονων βροχών

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε θα υπάρξει αποζημίωση για τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα. Σε τι ύψος θα φτάσουν οι αποζημιώσεις ανά στρέμμα.
Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμάζεται και νέα δράση από το υπ. Αγ. Ανάπτυξης για σχέδια βελτίωσης

Υπερκαλύφθηκαν οι διατιθέμενοι πόροι της προκήρυξης ύψους 316 εκατ. ευρώ, καθώς οι πραγματοποιηθείσες πληρωμές και οι υποβληθείσες αιτήσεις πληρωμής αναμένεται να φτάσουν τα 450 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κτηνοτροφικός κλάδος το περασμένο έτος

Η πανδημία που έπληξε τον πλανήτη κατά τα προηγούμενα έτη αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησαν σε «ντόμινο» αυξήσεων σε καύσιμα, ενέργεια και ζωοτροφές, κάνοντας δυσκολότερο τον καθημερινό «αγώνα» των κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση για τις αιτήσεις ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους για ζωοτροφές

Στόχος του μέτρου είναι η παροχή έκτακτης προσωρινής στήριξης στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα την μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών.
EURO, EVRO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 13,4 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις στους αγρότες μέχρι το 2027

Η νέα ΚΑΠ έχει πιο «πράσινο» πρόσημο, εστιάζοντας στην υιοθέτηση νέων και περισσότερων φιλοπεριβαλλοντικών καλλιεργητικών δεσμεύσεων και γεωργικών πρακτικών δίνοντας υψηλότερα ποσά ενίσχυσης στις εστιασμένες γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις.