ΓΔ: 871.34 1.44% Τζίρος: 66.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ηλεκτρικό ρεύμα
Shutterstock

«Τράβηξαν την πρίζα» οι καταναλωτές στις νέες συνδέσεις ρεύματος στην κρίση

Δραματική μείωση της τάξης του 70% αλλά και των επενδύσεων στα χρόνια της κρίσης. Το σχέδιο της ΔΕΔΔΗΕ για την επόμενη πενταετία για ανάκαμψης της αγοράς.

Η κρίση οδήγησε σε κατήφορο τις νέες συνδέσεις καταναλωτών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (νέες παροχές), καταγράφοντας πτώση 70%, όπως προκύπτει από το σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που εκπόνησε ο ΔΕΔΔΗΕ και ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Το σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει τον προγραμματισμό των επενδύσεων του Διαχειριστή για την επόμενη πενταετία.
Η αγορά πάντως ευελπιστεί με την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας να αυξηθούν και οι συνδέσεις, οι οποίες ωστόσο δεν προβλέπεται να επανέλθουν στα πρό κρίσης επίπεδα ούτε μετά το 2023.

Αναφορικά με τις νέες συνδέσεις τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν ότι οι επενδύσεις από 159,5 εκατ. ευρώ το 2012 περιορίστηκαν σε μόλις 48,8 εκατ. ευρώ το 2015. Έκτοτε αυξήθηκαν σταδιακά και εκτιμάται ότι το 2018 έφτασαν στα 59 εκατ. ευρώ ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη πενταετία δείχνουν ότι θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά (62 εκατ. ευρώ το 2019, 74 εκατ. ευρώ το 2023).

«Για τις νέες συνδέσεις θεωρήθηκε μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 5%, η οποία προϋποθέτει τη σταδιακή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Πρέπει να αναφερθεί ότι, με τις αυξήσεις που προαναφέρθηκαν, οι προβλεπόμενες δαπάνες για τα έργα νέων συνδέσεων χρηστών για τα επόμενα έτη προβλέπονται χαμηλότερες από τις αντίστοιχες δαπάνες των ετών 2012 και 2013», αναφέρεται στο 5ετές πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ.

Σημειώνεται ότι οι νέες συνδέσεις αφορούν κυρίως καταναλωτές αλλά και παραγωγούς και το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για τα έργα αυτά καταβάλλεται από τους ίδιους.

Σε stand by οι έξυπνοι μετρητές

Σε εκκρεμότητα παραμένει πάντως το μεγάλο έργο της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών κατανάλωσης. Το πιλοτικό έργο που προέβλεπε την εγκατάσταση περίπου 200.000 μετρητών σε διάφορες περιοχές της χώρας έχει παγώσει ύστερα από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ για την πανελλαδική επέκταση των νέου τύπου μετρητών σε 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές όπως σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ «το επιχειρηματικό μοντέλο τελεί υπό εξέταση». Και προφανώς θα συνεκτιμηθεί στο κυβερνητικό σχέδιο για μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα από τα... σκουπίδια θα δίνει νέα μονάδα στην Αττική

Η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα της Κοπεγχάγης: περιβαλλοντικά «καθαρή» καύση μόνο του δευτερογενούς προϊόντος της επεξεργασίας απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας. Συγκρούσεις συμφερόντων μπλοκάρουν έργα.
DEI-xreoseis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μετέωρο το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος λόγω… ΔΕΔΔΗΕ

Δυσφορία σε καταναλωτές που έχουν υποβάλλει αιτήσεις για αλλαγή μετρητή, ώστε να επωφεληθούν από το χαμηλό νυχτερινό τιμολόγιο, καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ και τους εργολάβους του.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτική εξόρμηση στα Βαλκάνια για τη ΔΕΗ με 1,3 δισ. ευρώ

Το επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης περιλαμβάνει συνολικά κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ ως το 2026, τα οποία θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από οργανική κερδοφορία, δανεισμό και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.