ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Λιβανός: Προτεραιότητα η δημιουργία ισχυρών συνεταιριστικών σχημάτων

Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο να δημιουργηθεί ένα φορολογικό πλαίσιο που θα δίνει κίνητρα στους αγρότες να οργανωθούν στους συνεταιρισμούς.

Η δημιουργία ισχυρών και υγιών συνεταιρισμών αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός σε χαιρετισμό του στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘΕΑΣ.

«Για το υπουργείο είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση να βλέπει τον αγροτικό κόσμο να ξεπερνά τις παθογένειες του παρελθόντος και να συγκροτεί ξανά έναν ισχυρό και ενιαίο φορέα, που θα αποτελεί θεσμικό συνομιλητή του υπουργείου» είπε σχετικά και πρόσθεσε: «Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι προτεραιότητα η ενίσχυση του πνεύματος του συνεταιρίζεσθαι και η δημιουργία ισχυρών και υγειών συνεταιρισμών».

Ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο να δημιουργηθεί ένα φορολογικό πλαίσιο που θα δίνει κίνητρα στους αγρότες να οργανωθούν στους συνεταιρισμούς.

Όπως είπε η προσπάθεια που γίνεται «είναι να προτεραιοποιηθεί το θέμα ενός νέου φορολογικού πλαισίου το οποίο θα παρέχει κίνητρα στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς και ταυτόχρονα θα διαμορφώνει ένα ορθολογικό πλαίσιο συνολικά στην οικονομική δραστηριότητα. Υπάρχει μεγάλη στενότητα και πίεση στο οικονομικό επιτελείο, όμως πιστεύω ότι σύντομα θα το προχωρήσουμε κι αυτό».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο αρμόδιος υπουργός ανέλυσε επίσης τα οφέλη της ΚΑΠ των 19,3 δισ. ευρώ για τους αγρότες. Αναφερόμενος στην ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης προς τον πρωτογενή τομέα, έδωσε έμφαση στα αρδευτικά έργα τα οποία, όπως υπολογίζεται, και μέσω ΣΔΙΤ θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.

«Υλοποιούνται έργα ΣΔΙΤ που θα δημιουργήσουν πολύτιμες εγγειοβελτιωτικές υποδομές, αποτελώντας τα μεγαλύτερα έργα υποδομής από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Θα υλοποιηθούν δράσεις για την ψηφιακή γεωργία αλλά και δράσεις μετασχηματισμού της πρωτογενούς παραγωγής. Η ανάπτυξη έρχεται μόνο από τέτοιου είδους μεγάλες παρεμβάσεις», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιβανός: Αναγκαία η ενίσχυση των γεωργών και κτηνοτρόφων από την ΕΕ

Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι «είναι η ώρα η ΕΕ να δημιουργήσει ένα ειδικό πλαίσιο στήριξης και ενίσχυσης των γεωργών και κτηνοτρόφων μας, Ελλήνων και Ευρωπαίων, που βλέπουν το κόστος παραγωγής τους να φθάνει στα ύψη».
Αγρότες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταβλήθηκαν 250 εκατ. σε 380.000 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους

Με το ποσό αυτό, όπως επισημαίνει ο γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημ. Παπαγιαννίδης, η ετήσια απορρόφηση του ΠΑΑ 2014 φτάνει στο ύψος ρεκόρ των 707 εκατ. και μέχρι τέλους του έτους αναμένεται να ξεπεράσει τα 730 εκατ. 
Αγρότες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΓΑ: Πιστώνονται στις 23 Δεκεμβρίου αποζημιώσεις 71 εκατ. ευρώ

Ο ασφαλιστικός οργανισμός για τον «Παγετό Άνοιξη 2021» έχει καταβάλλει προκαταβολές και εξοφλήσεις πορισμάτων περίπου 160 εκατ. και όπως γνωστοποίησε η εξόφληση του συνόλου των πορισμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2022.