ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kostas-skrekas-energeia
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Με το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στηρίζουμε καταναλωτές και νοικοκυριά

Όπως τόνισε ο ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας, «ερχόμαστε εμείς, πρώτοι στην Ευρώπη, και συστήνουμε Ταμείο για την Ενεργειακή Μετάβαση, όπου θα συγκεντρώνονται πόροι, που θα χρηματοδοτούν αυτό το ταμείο και θα λειτουργεί ως αποσβεστικός μηχανισμός».

Στη δυνατότητα στήριξης των Ελλήνων καταναλωτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων νοικοκυριών, που παρέχει το υπό σύσταση Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, παρουσιάζοντας τις σχετικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, στην ολομέλεια της Βουλής.  

Οι τροπολογίες μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έρχονται από το σύστημα δημοπρασιών - δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να κατευθυνθούν μέσα από το ειδικό Ταμείο για την Ενεργειακή Μετάβαση, "ώστε να απαλύνουμε και να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι των ανατιμήσεων που παρατηρούνται στους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας" είπε ο κ. Σκρέκας.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, αυτή τη στιγμή μαίνεται μια τεράστια ενεργειακή κρίση σε επίπεδο πλανήτη, η οποία έχει χτυπήσει ιδιαίτερα την Ευρώπη. (Η κρίση) αφορά την τρομακτική αύξηση στις τιμές φυσικού αέριου, που έχουν τετραπλασιαστεί από την αρχή της χρονιάς, είπε ο κ. Σκρέκας και συνέχισε: Το ίδιο συμβαίνει με τις τιμές των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα, που κι αυτές έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Αυτά τα δύο έχουν ωθήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε εκρηκτική αύξηση στην Ευρώπη - προχθές στην Ιταλία, έσπασαν το ρεκόρ των 200 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα που πουλιόταν σε τιμές χονδρικής, και έφτασε στα 207 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα την ίδια μέρα, είχε 132 ευρώ η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής μεγαβατώρας.

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, "ερχόμαστε εμείς, πρώτοι στην Ευρώπη, και συστήνουμε Ταμείο για την Ενεργειακή Μετάβαση, όπου θα συγκεντρώνονται πόροι, οι οποίοι προκύπτουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και όχι μόνο, αλλά και από άλλα περιβαλλοντικά τέλη, ακόμα και από τον ίδιο τον κρατικό Προϋπολογισμό. Οι πόροι αυτοί", εξήγησε, "θα χρηματοδοτούν αυτό το ταμείο, που θα λειτουργήσει από εδώ και πέρα και για τα επόμενα χρόνια, ως αποσβεστικός μηχανισμός, ώστε όταν έχουμε τέτοιες εξαιρετικές καταστάσεις, που ωθούν σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές, να αξιοποιούμε αυτό το ταμείο, ώστε να στηρίζουμε τους Έλληνες καταναλωτές και τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά".

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος είχε περιγράψει ως πρόχειρη και ασαφή την τροπολογία για τη σύσταση «Ταμείου Μετάβασης»: "Είκοσι μέρες μετά την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ότι θα καλυφθεί τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων στο ρεύμα για όλους και ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών δεν θα ξεπερνά τα δύο ευρώ (εξαγγελία που κατέρριψε λίγες μέρες μετά ο κ. Σκρέκας σε σχετική συνέντευξη Τύπου αφού ανακοίνωσε επιδότηση τάξης των εννέα μόλις ευρώ το μήνα) σήμερα έχουμε την κατάθεση μίας τροπολογίας που δεν λέει στην ουσία τίποτα. Προβλέπεται η σύσταση Ταμείου, "με τον καθορισμό του ύψους της επιδότησης, των κριτηρίων των δικαιούχων και της περιόδου εφαρμογής της επιδότησης να παραπέμπονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών" είπε ο κ. Φάμελλος.

Είπε ακόμη πως η επιδότηση των εννέα ευρώ δεν αντιστοιχεί στις αυξήσεις που βλέπουν και θα δουν και τους επόμενους μήνες τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, και ανέφερε ότι οι αυξήσεις για τα νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις, θα ξεπεράσουν τα 15-20 ευρώ για το μήνα Οκτώβριο (46% αύξηση) ενώ για τα νοικοκυριά με μεσαία κατανάλωση η αύξηση θα είναι 57% και θα φτάσει στα 35 ευρώ το μήνα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΠΕΝ: Επιστολή στο υπουργείο για τις επιδοτήσεις επιχειρήσεων - αγροτών

Με επιστολή του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας εκφράζει τις αντιρρήσεις του και ζητά συνάντηση από το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας για τις επιδοτήσεις επιχειρήσεων και αγροτών.
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλάσιες επιδοτήσεις τον Ιανουάριο: Πόσο θα πληρώσουμε για το ρεύμα

Εκτινάσσονται στα 840 εκατ. οι δαπάνες για επιδοτήσεις μετά τις μεγάλες αυξήσεις τιμών. Με την επιδότηση, η χρέωση στο βασικό τιμολόγιο της ΔΕΗ πέφτει χαμηλότερα από 16 λεπτά/κιλοβατώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Οι ενεργειακές προκλήσεις ανησυχούν τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος τους ΣΕΒ επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας και τόνισε ότι η ιστορικών διαστάσεων ενεργειακή κρίση αλλάζει τις ισορροπίες και το σχεδιασμό όλων των επιχειρήσεων.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροποποίηση του οδηγού του Προγράμματος «Ηλέκτρα» - Οι αλλαγές

Παράταση για την υποβολή αιτήσεων ένταξης μέχρι και τις 30 Απριλίου 2023. Το ανώτατο όριο για την επιλεξιμότητα από 1,50 ευρώ ανά εξοικονομούμενη πρωτογενή ενέργεια ετησίως (kWh/έτος), γίνεται 1,80 ευρώ.