ΓΔ: 929.35 1.75% Τζίρος: 32.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:22:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kostas-skrekas-energeia
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Με το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στηρίζουμε καταναλωτές και νοικοκυριά

Όπως τόνισε ο ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας, «ερχόμαστε εμείς, πρώτοι στην Ευρώπη, και συστήνουμε Ταμείο για την Ενεργειακή Μετάβαση, όπου θα συγκεντρώνονται πόροι, που θα χρηματοδοτούν αυτό το ταμείο και θα λειτουργεί ως αποσβεστικός μηχανισμός».

Στη δυνατότητα στήριξης των Ελλήνων καταναλωτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων νοικοκυριών, που παρέχει το υπό σύσταση Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, παρουσιάζοντας τις σχετικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, στην ολομέλεια της Βουλής.  

Οι τροπολογίες μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έρχονται από το σύστημα δημοπρασιών - δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να κατευθυνθούν μέσα από το ειδικό Ταμείο για την Ενεργειακή Μετάβαση, "ώστε να απαλύνουμε και να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι των ανατιμήσεων που παρατηρούνται στους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας" είπε ο κ. Σκρέκας.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, αυτή τη στιγμή μαίνεται μια τεράστια ενεργειακή κρίση σε επίπεδο πλανήτη, η οποία έχει χτυπήσει ιδιαίτερα την Ευρώπη. (Η κρίση) αφορά την τρομακτική αύξηση στις τιμές φυσικού αέριου, που έχουν τετραπλασιαστεί από την αρχή της χρονιάς, είπε ο κ. Σκρέκας και συνέχισε: Το ίδιο συμβαίνει με τις τιμές των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα, που κι αυτές έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Αυτά τα δύο έχουν ωθήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε εκρηκτική αύξηση στην Ευρώπη - προχθές στην Ιταλία, έσπασαν το ρεκόρ των 200 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα που πουλιόταν σε τιμές χονδρικής, και έφτασε στα 207 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα την ίδια μέρα, είχε 132 ευρώ η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής μεγαβατώρας.

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, "ερχόμαστε εμείς, πρώτοι στην Ευρώπη, και συστήνουμε Ταμείο για την Ενεργειακή Μετάβαση, όπου θα συγκεντρώνονται πόροι, οι οποίοι προκύπτουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και όχι μόνο, αλλά και από άλλα περιβαλλοντικά τέλη, ακόμα και από τον ίδιο τον κρατικό Προϋπολογισμό. Οι πόροι αυτοί", εξήγησε, "θα χρηματοδοτούν αυτό το ταμείο, που θα λειτουργήσει από εδώ και πέρα και για τα επόμενα χρόνια, ως αποσβεστικός μηχανισμός, ώστε όταν έχουμε τέτοιες εξαιρετικές καταστάσεις, που ωθούν σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές, να αξιοποιούμε αυτό το ταμείο, ώστε να στηρίζουμε τους Έλληνες καταναλωτές και τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά".

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος είχε περιγράψει ως πρόχειρη και ασαφή την τροπολογία για τη σύσταση «Ταμείου Μετάβασης»: "Είκοσι μέρες μετά την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ότι θα καλυφθεί τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων στο ρεύμα για όλους και ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών δεν θα ξεπερνά τα δύο ευρώ (εξαγγελία που κατέρριψε λίγες μέρες μετά ο κ. Σκρέκας σε σχετική συνέντευξη Τύπου αφού ανακοίνωσε επιδότηση τάξης των εννέα μόλις ευρώ το μήνα) σήμερα έχουμε την κατάθεση μίας τροπολογίας που δεν λέει στην ουσία τίποτα. Προβλέπεται η σύσταση Ταμείου, "με τον καθορισμό του ύψους της επιδότησης, των κριτηρίων των δικαιούχων και της περιόδου εφαρμογής της επιδότησης να παραπέμπονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών" είπε ο κ. Φάμελλος.

Είπε ακόμη πως η επιδότηση των εννέα ευρώ δεν αντιστοιχεί στις αυξήσεις που βλέπουν και θα δουν και τους επόμενους μήνες τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, και ανέφερε ότι οι αυξήσεις για τα νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις, θα ξεπεράσουν τα 15-20 ευρώ για το μήνα Οκτώβριο (46% αύξηση) ενώ για τα νοικοκυριά με μεσαία κατανάλωση η αύξηση θα είναι 57% και θα φτάσει στα 35 ευρώ το μήνα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Επτά προτάσεις για να πετύχει η ενεργειακή μετάβαση στην ΕΕ

Η εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Περιβάλλοντος. Η αναφορά στις πρόσφατες δράσεις της κυβέρνησης για την ενέργεια και το κλίμα.
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Θα συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων με στοχευμένα μέτρα

Σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΕΕΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενημερώθηκε και για τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για το ποια μέτρα στήριξης είναι απαραίτητα.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΒΑΠ: Επτά προτάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς (ΣΒΑΠ), κ. Δ. Μαθιός, τόνισε σε συνάντηση με τον υπ. Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκα, ότι αρκετές επιχειρήσεις αναγκάζονται να «παγώσουν» τη λειτουργία τους.
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη στα νοικοκυριά από την ενεργειακή κρίση όσο χρειαστεί

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε σε συνέντευξή του ότι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει, παρά την πρόσφατη υποχώρηση, πότε θα υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση στην τιμή του φυσικού αερίου.
Φράγμα, Λίμνη Πλαστήρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο στη Μεσοχώρα Τρικάλων

Το ΥΗΕ Μεσοχώρας αποτελείται από τρεις μονάδες συνολικής ισχύος 161,6 MW και θα εξασφαλίσει την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας 362 GWh ετησίως, θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους κάθε χρόνο.