ΓΔ: 914.84 -2.93% Τζίρος: 86.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
Φωτο: Shutterstock

Η λίστα των 13 φοροελαφρύνσεων που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός

Η ισχυρή ανάπτυξη κάνει... το θαύμα της στον προϋπολογισμό του 2022, καθώς οδηγεί σε αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 4,1 δισ. ευρώ, παρά τις σημαντικές ελαφρύνσεις και εκπτώσεις στους φόρους.

Πρόσθετα φορολογικά έσοδα 4,1 δισ. ευρώ το 2022 από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις λόγω της αύξησης των εισοδημάτων και της αναθέρμανσης της κατανάλωσης, αλλά και ελαφρύνσεις και ενισχύσεις ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Με όχημα την ανάπτυξη, το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 4,079 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος και θα ανέλθουν σε 49,519 δισ. ευρώ. Οι βασικές πηγές αύξησης των εσόδων είναι:

 • Ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς οι εισπράξεις θα ανέλθουν σε 14,891 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 1,939 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματά τους που ανέρχεται σε 10,111 δισ. ευρώ, δηλαδή 651 εκ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με φέτος ενώ οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 3,595 δισ. ευρώ και θα είναι αυξημένες  κατά 1,247 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
 • Ο ΦΠΑ με υψηλότερα έσοδα κατά 1,577 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος και με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται σε 18,752 δισ. ευρώ
 • Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης με αύξηση των εισπράξεων κατά 578 εκ. ευρώ και με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 7,049 δισ. ευρώ.
 • Αντίθετα, οι φόροι από την ακίνητη περιουσία εκτιμώνται στα 2,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 60 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2021 λόγω των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ του 2022.
 • Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθούν στα 54,67 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,6 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Την ίδια ώρα το προσχέδιο ενσωματώνει πακέτο 13 μέτρων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για την εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, πτώση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις και μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους.

Ειδικότερα η λίστα των ελαφρύνσεων και των εκπτώσεων του 2022 περιλαμβάνει:

 1. Απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα.
 2. Μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
 3. Μόνιμη μείωση του φορολογικού συντελεστή νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.
 4. Μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στις  μεταφορές,  τον  καφέ  και  τα  μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τον Ιούνιο του 2022.   
 5. Μείωση συντελεστή  ΦΠΑ στα γυμναστήρια  και  στις  σχολές  χορού,  από  το  24%  στο  13%,  έως  τον Ιούνιο του 2022.
 6. Αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022. 
 7. Μείωση του τέλους  συνδρομητών  κινητής  τηλεφωνίας,  από  12%  έως  20%  που  κυμαίνεται  σήμερα,  στο 10% και κατάργηση για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.
 8. Μείωση ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή, από το 13% στο 6%.
 9. Μείωση των συντελεστών υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ με ενσωμάτωση στη κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου 
 10. Φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 
 11. Αναμόρφωση του πλαισίου της φορολοταρίας.
 12. Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.
 13. Φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιασμός για εισοδηματική ενίσχυση σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες

Συμπληρωματικές παρεμβάσεις, όπως μια έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσει η επιτάχυνση της ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα κλίμακα και «κόφτης» στον ΕΝΦΙΑ, τέλος ο συμπληρωματικός φόρος

Πώς θα περιορίσει η κυβέρνηση τις επιβαρύνσεις μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών από τις νέες αντικειμενικές αξίες. Ενσωματώνεται στον κύριο φόρο ο συμπληρωματικός, διατηρούνται οι ειδικές εκπτώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση στη ρύθμιση για κορονοχρέη, μόνο 6% των οφειλετών έκαναν αίτηση

Στο τέλος Φεβρουαρίου μετατίθεται η προθεσμία, αλλά με καταβολή δύο δόσεων. Αιτήσεις έχουν κάνει μόνο 50.000 οφειλέτες. «Ανοίγει η βεντάλια» του διακανονισμού για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.