ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kostas-skrekas-energeia
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Σκρέκας: Η Ευρώπη πρέπει να λάβει μέτρα για τη στήριξη των πολιτών

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάλεσε τους ομολόγους του να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις προκειμένου να μην υπονομευθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία από λαϊκίστικες προσεγγίσεις.

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των καταναλωτών, κυρίως των πιο ευάλωτων, από την αύξηση του κόστους της ενέργειας, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την παρέμβασή του στο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία για τη διαμόρφωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της ΕΕ, που διαμορφώνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Υπέρ της ανάληψης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο τάχθηκε η Ισπανία, ενώ από την πλευρά της Πολωνίας τέθηκε θέμα χειραγώγησης της αγοράς φυσικού αερίου και ελεγκτικής παρέμβασης της ΕΕ.

Ο κ. Σκρέκας ανέπτυξε τις ελληνικές προτάσεις για το θέμα:

  • Να ενεργοποιηθεί άμεσα το Αποθεματικό Σταθεροποίησης της Αγοράς, στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS). Με την ενεργοποίηση του αποθεματικού, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αντλήσουν επιπλέον έσοδα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων την επόμενη χειμερινή περίοδο.
  • Να δημιουργηθεί μία εργαλειοθήκη την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση, προστατεύοντας τους πολίτες και θωρακίζοντας τις οικονομίες τους από αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον.
  • Να αξιολογηθούν και να ληφθούν μέτρα για τις διαρθρωτικές αδυναμίες και ελλείψεις στις υποδομές ενέργειας, το ρυθμιστικό πλαίσιο και την οργάνωση της αγοράς, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα ανατιμήσεων. Στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής θα πρέπει να είναι η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των κρατών-μελών. 

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ακόμη ότι η μεγάλη άνοδος στο ενεργειακό κόστος, ειδικά στην τιμή του φυσικού αερίου, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται, όπως επεσήμανε, για ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και επομένως θα πρέπει να ληφθούν κοινά αποδεκτές αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε..

Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς και στις επιπτώσεις από την εκρηκτική άνοδο των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, οι οποίες καταδεικνύουν τη σημασία που έχει σε αυτό το αρχικό στάδιο της ενεργειακής μετάβασης και στην πορεία προς την απανθρακοποίηση της οικονομίας. Όπως είπε, η αύξηση του κόστους, καταδεικνύει επίσης την ανάγκη να επιταχυνθεί η υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές ενέργειας, ιδίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων και στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάλεσε τους ομολόγους του να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις προκειμένου να μην υπονομευθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία από λαϊκιστικές προσεγγίσεις, που υποστηρίζουν ότι το παγκόσμιο φαινόμενο της αύξησης των τιμών ενέργειας οφείλεται στην ευρωπαϊκή στρατηγική. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ θα σταθεροποιήσει τις τιμές και θα περιορίσει τα επίπεδα ενεργειακής φτώχειας.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Επέκταση στρατηγικής σχέσης με την Αίγυπτο και στο φυσικό αέριο

Το Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας-Αιγύπτου ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ΕΔΕΥ και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Πάνω από 30 εκατ. ευρώ για έργα στις λιγνιτικές περιοχές

Τα έργα θα υλοποιηθούν στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας, από το Πράσινο Ταμείο και τη Συντονιστική Επιτροπή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, υπό την εποπτεία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην εκκίνηση οι επιδοτήσεις για το ρεύμα με 30 - 150 ευρώ έως και τον Δεκέμβριο

Δικαιούχοι  είναι όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι παροχές των οποίων συνδέονται στην χαμηλή τάση, συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ).
kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραστική επιτάχυνση αδειών ΑΠΕ από τα πέντε χρόνια σε 14 μήνες

Μέτρα για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, θέσπιση πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας, κίνητρα για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων και τον νέο κλιματικό νόμο παρουσίασε ο υπ. Περιβάλλοντος στο υπουργικό συμβούλιο.
Chalki, Halki, Prasini Energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Χάλκη, το πρώτο νησί που εντάσσεται στην πρωτοβουλία GR-eco islands

Η ετήσια εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος του Δήμου και των κατοίκων εκτιμάται σε 180.000-250.000 ευρώ, ενώ η μετατροπή της Χάλκης σε πράσινο νησί θα επιτύχει επιπλέον εξοικονόμηση εκπομπών περίπου 1.800 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.