ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
gournes
Το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου. Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ

Δύο μεγάλες κινήσεις από το ΥΠΟΙΚ για την αξιοποίηση κρατικών ακινήτων

Το σχέδιο για το Δημόσιο Πάρκο στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ και η εκπόνηση νέου στρατηγικού σχεδίου για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες, μετά το «ξεκόλλημα» μεγάλων επενδύσεων.

Το φιλόδοξο σχέδιο για Κυβερνητικό Πάρκο στις πρώην εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ και η εκπόνηση συνολικού σχεδιασμού, σε συνεργασία με το Υπερταμείο, για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου είναι τα επόμενα βήμα σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα, αφού πλέον έχουν «ξεκολλήσει» άλλα σημαντικά έργα, με πρώτη την επένδυση στο Ελληνικό.

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο 22ο Συνέδριο της Prodexpo για την Ανάπτυξη και την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας, δύο είναι οι άμεσες, βασικές προτεραιότητες του υπ. Οικονομικών στην αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου:

  1. Δρομολογούμε την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου για το Κυβερνητικό Πάρκο στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, στις πρώην εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, που αποτελεί μια σημαντική αστική παρέμβαση, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό.
  2. Ετοιμάζουμε, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, ένα ολιστικό στρατηγικό πλάνο καταγραφής και αποτίμησης της αξίας της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο την προστασία, τη διαχείριση και την επενδυτική αξιοποίησή της.

Ο νέος ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ

Σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης ακινήτων, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι θα υπάρχει στο εξής μεγαλύτερη συνδρομή από το ΤΑΙΠΕΔ. «Νομοθετήσαμε», τόνισε, «την προσθήκη συμπληρωματικών αρμοδιοτήτων στο ΤΑΙΠΕΔ –και συγκεκριμένα στη Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, προκειμένου να μπορεί πλέον, πέραν της ανάληψης ωρίμανσης έργων στρατηγικής σημασίας, να αναλαμβάνει τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και παρακολούθησης της εκτέλεσης των έργων αυτών. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε την ταχύτερη υλοποίηση, ξεπερνώντας χρονοβόρες διαδικασίες και εμπόδια, έργων στρατηγικής σημασίας, στα οποία περιλαμβάνονται και έργα υποδομών».

Οι επενδύσεις που «ξεκόλλησαν»

Όσον αφορά τις μεγάλες επενδύσεις που προωθούνται, σε πολλές περιπτώσεις ύστερα από χρόνια εμπλοκών και καθυστερήσεων, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τέθηκαν τα θεμέλια ώστε να «ξεκολλήσουν» μεγάλα επενδυτικά έργα και να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ειδικότερα, όπως είπε:

  • Καταφέραμε, με εντατική και μεθοδική προσπάθεια, υπερβαίνοντας εμπόδια και προσπερνώντας αγκυλώσεις, να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία μεταβίβασης της «Ελληνικόν Α.Ε.», θέτοντας σε τροχιά υλοποίησης αυτό το εμβληματικό έργο.
  • Προχωρήσαμε στην παραχώρηση της «Εγνατίας Οδού» με ικανοποιητικούς όρους, και ολοκληρώσαμε την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου και της μαρίνας Χίου.
  • Δρομολογείται η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς, η εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου και Λευκίμμης Κέρκυρας, και η προετοιμασία του διαγωνισμού για την επανα-παραχώρηση της Αττικής Οδού.
  • Είναι ώριμα –προς αξιοποίηση– ακίνητα διαπεριφερειακής εμβέλειας, όπως οι Γούρνες του Νομού Ηρακλείου. Αυτό αποδείχθηκε πρόσφατα, με τη συμμετοχή τεσσάρων επενδυτικών σχημάτων στη διαδικασία αξιοποίησης του περιουσιακού στοιχείου.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Το ενδιαφέρον για το ακίνητο στις Γούρνες επιβεβαιώνει την κυβέρνηση

«Η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Xristos Staikouras, Yp. Oikonomikon, Vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Τι κερδίζει το Δημόσιο από τη συμφωνία για το Ελληνικό

«Ο τεθείς στόχος της διακράτησης στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, τουριστικών υποδομών με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χωρική γειτνίαση, ικανοποιήθηκε πλήρως» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. Πως αξιολόγησε τη συμφωνία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε νέο ηλεκτρονικό σύστημα όλες οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων

Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα ενημερώνεται αυτόματα για τις τιμές και θα βοηθήσει την ένταξη της ελληνικής αγοράς στις ώριμες, τονίζει ο Χρ. Σταϊκούρας. Ποια ήταν τα μέτρα υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων.