ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αναβαθμίζει η Κομισιόν την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Πάνω από το 6% θα ανεβάσει τον πήχη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης του 2021, ενώ θα ψαλιδίσει τις εκτιμήσεις για το 2022 στη φθινοπωρινή έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε αναθεώρηση προς τα πάνω του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος προχωρά η Κομισιόν, μετά τις θετικές εξελίξεις σε νευραλγικούς για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ κλάδους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή βάζει το πήχη της ανάπτυξης υψηλότερα από το 6% έναντι 4,3% που ήταν η εκτίμηση τον περασμένο Ιούλιο.

Λόγω της αναπροσαρμογής της βάσης για το 2021 το πιθανότερο είναι να ψαλιδιστούν οι προβλέψεις για 6% το επόμενο έτος και ο ρυθμός να κατέβει στη περιοχή του 4,5% που είναι και η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Πάντως η Κομισιόν αναμένεται να χτυπήσει καμπανάκι για τους κινδύνους που εγκυμονούν το εκρηκτικό μείγμα της πανδημίας και της ακρίβειας, που δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία, επιβαρύνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις και συρρικνώνουν το εισόδημα των νοικοκυριών, επηρεάζοντας αρνητικά την κατανάλωση. Επίσης, ζητούμενο παραμένει η ταχύτητα  ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης και η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρόβλεψη της Κομισιόν για ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης είναι απόρροια των υψηλότερων του αναμενόμενου επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του έτους και της σημαντικής ανάκαμψης του τουρισμού και του εμπορίου στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνεται ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 6,1% το 2021 θα προέλθει από την αύξηση κατά 2,9% της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης σε ετήσια βάση, την άνοδο κατά 11,1% των επενδύσεων συγκριτικά με πέρυσι, τη στήριξη των εισοδημάτων και των επιχειρήσεων μέσω των κρατικών ενισχύσεων και τη θετική συμβολή του εξωτερικού τομέα στην οικονομική ανάκαμψη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της ανόδου των καθαρών εξαγωγών. 

Ωστόσο, το σκηνικό για τις προοπτικές της οικονομίας τους επόμενους μήνες γίνεται ακόμα πιο ρευστό και θολό λόγω της έξαρσης της υγειονομικής κρίσης και της αλματώδους αύξησης των τιμών στην ενέργεια, που επηρεάζουν ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, παράγοντες που καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την επόμενη ημέρα και απειλούν να ανοίξουν νέες πληγές στα εισοδήματα και στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους καταναλωτές θα μειώσουν την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και της εστίασης επιφέροντας πλήγμα στον τζίρο με αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ. Την ίδια ώρα, αν και η κυβέρνηση αποκλείει την επαναφορά της οικονομικής καραντίνας ακόμα και σε περιορισμένη γεωγραφικό χώρο, ο φόβος των μολύνσεων περιορίζει την κινητικότητα των καταναλωτών και το ύψος των αγορών τους.

Πέραν των παρενεργειών από την πανδημία σε υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο εξελίσσεται η ακρίβεια. Το ράλι των τιμών που φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και οδηγεί εκ των πραγμάτων σε συγκράτηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του ΙΟΒΕ που δείχνουν αισθητή επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο με το 54% των νοικοκυριών να αναμένουν χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες. Έρευνα της ΓΣΕΕ αναφέρει ότι το 82% των εργαζόμενων προβλέπει σημαντικές, ακόμα και δυσβάσταχτες απώλειες διαθέσιμου εισοδήματος από το κύμα των ανατιμήσεων.

Πάντως στο οικονομικό επιτελείο αν και αναγνωρίζουν του κινδύνους χαρακτηρίζουν ρεαλιστική την πρόβλεψη για ρυθμό 4,5% το 2022, σημειώνοντας ότι το στοίχημα είναι η διασφάλιση σταθερής, ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

war_ukraine_economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στην ανάπτυξη, άλμα πληθωρισμού φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Έως και δύο μονάδες μπορεί να κόψουν ο πόλεμος και οι κυρώσεις από το ΑΕΠ του 2022, ενώ ανεβάζουν κατά 1 - 2% τον πληθωρισμό. Πιέσεις στον προϋπολογισμό από την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάσταση πολιορκίας από πληθωρισμό, νέοι κανόνες ΕΚΤ για τον δανεισμό

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, πίεση στην ανάπτυξη από τη συγκράτηση της κατανάλωσης. Πιο δύσκολος ο δανεισμός του Δημοσίου χωρίς τις συνεχείς αγορές από την ΕΚΤ. Πότε θα παρεμβαίνει για να στηρίζει την Ελλάδα.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεύρυνση πακέτου ελαφρύνσεων το 2022, σχέδιο δωρεάν στέγασης νέων ζευγαριών

Επέκταση αναστολής εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 σε μισθωτούς του δημόσιου και συνταξιούχους. Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε καλύτερη θέση η ελληνική οικονομία, αισιοδοξία παρά τις προκλήσεις

Η ελληνική οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις εκτιμάται ότι θα κινηθεί με σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Στο 6% προβλέπεται η ανάπτυξη το 2022 από την Τρ. Πειραιώς.