ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, euro, money, cash
Φωτο: Shutterstock

Διατηρούνται οι προσδοκίες για μικρό «μέρισμα ανάπτυξης» τον Δεκέμβριο

Οι νέες προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη 7,1% φέτος αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να καταβληθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και υγειονομικούς.

«Παράθυρο» για πρόσθετες ενισχύσεις ανοίγει η Κομισιόν με την πρόβλεψη για εκρηκτική ανάπτυξη 7,1% της οικονομίας το 2021 που «ελευθερώνει» δημοσιονομικό χώρο και τονώνει το κυβερνητικό σενάριο για τη χορήγηση εφάπαξ «μερίσματος» σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Αν και στο οικονομικό επιτελείο εμμένουν στη θέση ότι οι ταμειακές αντοχές έχουν εξαντληθεί μετά τις αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές και τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ακρίβεια, ωστόσο δεν αποκλείουν κατηγορηματικά κάποια περιορισμένης κλίμακας παρέμβαση, παραπέμποντας για τις αποφάσεις στο Δεκέμβριο.

Το σενάριο προβλέπει την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έλαβαν αναδρομικά με την απόφαση του ΣτΕ και στο υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού. Το κόστος θα επιβαρύνει μόνο τον φετινό προϋπολογισμό και θα είναι περιορισμένο, καθώς το σχετικό κονδύλι δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Πάντως όλα θα κριθούν τον επόμενο μήνα οπότε:

  • θα υπάρχει σαφής εικόνα για τη δυναμική της ανάκαμψης το τρέχον έτος, καθώς στις 6 Δεκεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους,
  • θα μπορεί με ακρίβεια να εκτιμηθεί το τελικό αποτέλεσμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης.

Τα αρμόδια στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα επιβεβαιωθούν οι υψηλές ταχύτητες του ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με όλους τους πρόδρομους δείκτες ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αισθητά πάνω από 6,1% που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ωστόσο επισημαίνουν ότι τα περιθώρια για λήψη μέτρων με κόστος στα κρατικά ταμεία καθορίζονται από τις εξελίξεις στο μέτωπο του ελλείμματος και του χρέους τα οποία κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ και πρέπει πάση θυσία να αποκλιμακωθούν.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι ανέβασε θεαματικά το πήχη για την ανάπτυξη, προβλέπει υψηλό έλλειμμα της τάξης του 9,9% του ΑΕΠ στη γενική κυβέρνηση. Βέβαια, η μέχρι στιγμής θετική πορεία του προϋπολογισμού κυρίως στο σκέλος των φορολογικών εσόδων προοιωνίζεται ότι πιθανόν να βελτιωθούν και οι προβλέψεις για το έλλειμμα.

Ένας ακόμα παράγοντας που θα κρίνει το αν θα δοθεί η όχι «μέρισμα» είναι η έκταση και η ένταση των ανατιμήσεων. Το ράλι στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό και ανέβασε ακόμα περισσότερο το λογαριασμό για το δημόσιο. Αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει την ακριβή τροχιά των τιμών καθώς και το αν και πότε θα χρειασθεί νέα κρατική χρηματοδότηση για την αναπλήρωση πρόσθετων απωλειών στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Εμφανώς ανήσυχος και προβληματισμένος από τις εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα σπάσει το φράγμα του 4% τους επόμενους δύο μήνες έναντι 3,4% που έκλεισε τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και αναλυτών η ταχύτητα των αυξήσεων δεν θα ανακοπεί τουλάχιστον έως το πρώτο τρίμηνο του 2022. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι ότι «η άνοδος των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα κορυφωθεί τον τρέχοντα χειμώνα και θα αρχίσουν να υποχωρούν από το δεύτερο μισό του επόμενου έτους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

war_ukraine_economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στην ανάπτυξη, άλμα πληθωρισμού φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Έως και δύο μονάδες μπορεί να κόψουν ο πόλεμος και οι κυρώσεις από το ΑΕΠ του 2022, ενώ ανεβάζουν κατά 1 - 2% τον πληθωρισμό. Πιέσεις στον προϋπολογισμό από την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβαθμίζει η Κομισιόν την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Πάνω από το 6% θα ανεβάσει τον πήχη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης του 2021, ενώ θα ψαλιδίσει τις εκτιμήσεις για το 2022 στη φθινοπωρινή έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία.
inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτίναξη πληθωρισμού 2% υψηλότερα στο δυσμενές σενάριο του ΥΠΟΙΚ

Στο 7,6% θα ανέβει ο πληθωρισμός το 2022 και η ανάπτυξη θα πέσει μία μονάδα χαμηλότερα, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας. Τι αναφέρει για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα πληθωρισμού στο 7% τον Φεβρουάριο, τεστ αντοχής στον προϋπολογισμό

Δημοσιονομικό χώρο για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναζητά το οικονομικό επιτελείο. Αίτημα στις Βρυξέλλες να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του ελλείμματος οι ενεργειακές επιδοτήσεις.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα στους ευάλωτους πριν το Πάσχα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Το μοντέλο του επιδόματος των Χριστουγέννων που δόθηκε στους συνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.