ΓΔ: 2014.47 0.04% Τζίρος: 199.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Άλλη μια ευκαιρία στους ιδιοκτήτες για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Ανοίγει από σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για όσους θέλουν να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις δημοτικών τελών και φόρων.

Νέα ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους Δήμους έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μπορούν από σήμερα με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και έως το τέλος του έτους να υποβάλλουν αρχικές δηλώσεις με την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους ή να προχωρήσουν σε διορθώσεις λαθών και παραλείψεων στα στοιχεία των ακινήτων τους που έχουν ήδη δηλώσει.

Μάλιστα ο νόμος προβλέπει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων στα δημοτικά τέλη και τους φόρους για όλα τα χρόνια πριν το 2020, με το λογαριασμό να τρέχει από την 1η Ιανουαρίου του περασμένου έτους με προσαύξηση 20%.    

Όσοι έχουν εκκρεμότητες με τους Δήμους θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους θα λειτουργήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr.
  • Εφόσον αποκαλύψουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους όπως έχουν δηλωθεί στο Ε9 θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων που φθάνουν μέχρι και 200% για το χρονικό διάστημα πριν από το 2020.
  • Για τα επιπλέον τετραγωνικά θα επιβαρυνθούν με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα υποβολής της δήλωσης.  
  • Δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τη πραγματική επιφάνεια του ακινήτου όλοι οι ιδιοκτήτες που έχουν δικαιώματα σε αυτό (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί ένας ιδιοκτήτης.
  • Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.  Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή και όσα ακίνητα έχουν στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.
  • Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον δήμο καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ.
  • Για τα κτίσματα εκτός σχεδίου θα πρέπει να δηλωθεί η πραγματική τους επιφάνεια.
  • Όσοι έχουν στη κατοχή τους βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν τη δυνατότητα να τους δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ως ηλεκτροδοτούμενους. Οι πιλοτές αν είναι ιδιωτικές δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου, αλλά δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.
  • Οι πρόσθετες οφειλές που θα προκύψουν με βάση τα νέα στοιχεία των ακινήτων μπορούν να εξοφληθούν σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφυρί δημοπρασίας και σπίτι
ΔΙΕΘΝΗ

Φλόριντα: Το εφετείο επέτρεψε απαγόρευση αγοράς ακινήτων από Κινέζους

Εφετείο των ΗΠΑ επέτρεψε στη Φλόριντα να απαγορεύσει σε Κινέζους πολίτες την αγορά ακινήτων, κρίνοντας ότι ο νόμος δεν παραβιάζει ομοσπονδιακή νομοθεσία ούτε προωθεί διακρίσεις. Η απόφαση μπορεί να επηρεάσει και άλλες Πολιτείες.
Αθήνα αεροφωτογραφία κτιρίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τιμές των κατοικιών δεν έχουν πιάσει ακόμα "ταβάνι" προειδοποιεί η ΤτΕ

Ισχυρή ζήτηση από Ελληνες και ξένους και περιορισμένη προσφορά κατοικιών συντηρούν την ανοδική πορεία των τιμών που πλέον έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα τα επίπεδα του 2008 αναφέρει η ΤτΕ στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ελληνικά Ταχυδρομεία υποκατάστημα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στον «αέρα» ο CEO των ΕΛΤΑ, το μνημόνιο για το υπερταμείο και το καλώδιο

Η μεγάλη τρικυμία των ΕΛΤΑ, ο Γρ. Σκλήκας αποδιοπομπαίος τράγος, η νέα μεταγραφή της Alpha Bank, η αποχώρηση Ι. Παράσχη, η επόμενη ημέρα των servicers και η αγορά κατοικίας που «τρέχει» με... γέρικα ακίνητα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Briq Properties: Αύξηση εσόδων και κερδών μετά τη συγχώνευση με την ICI

Λόγω της συγχώνευσης με απορρόφηση της Intercontinental International Α.Ε.Ε.Α.Π. η Briq παρουσίασε σημαντική αύξηση σε όλα τα μεγέθη της κατά το εννεάμηνο του 2025, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.