ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurogroup
Πηγή: Shutterstock

Ποια είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το σημερινό Eurogroup

Παράλληλα θα γίνει μία πρώτη συζήτηση αναφορικά με τις αλλαγές που προτείνονται για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και ο πληθωρισμός, η οικονομική διακυβέρνηση, η τραπεζική ένωση και το ψηφιακό ευρώ, είναι τα βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στις 4 μ.μ., στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν και πάλι την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού (4,1% τον Οκτώβριο στην ευρωζώνη), καθώς και τις επιπτώσεις στην οικονομική ανάκαμψη. Θα κάνουν, επίσης, απολογισμό της μακροοικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη, με την ανάπτυξη να παραμένει ισχυρή, αν και σε πιο ήπιο ρυθμό σε σύγκριση με την περίοδο μετά το τελευταίο lockdown, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών θα κάνουν μια πρώτη γενική συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, στη βάση της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε η Επιτροπή στα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, το Eurogroup θα συζητάει το θέμα τακτικά, ως το καλοκαίρι που η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της.

Οι συζητήσεις του Eurogroup θα έχουν ως στόχο να δώσουν στην Επιτροπή μια «καλή ιδέα» για το «επίπεδο φιλοδοξίας των κρατών» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ενώ το Συμβούλιο Ecofin θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε περίπτωση νομοθετικής πρότασης. Ορισμένες χώρες θέλουν να συνεχιστεί η ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων, ενώ κάποιες άλλες θεωρούν ότι έχουν δείξει την ευελιξία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, κανείς δεν υποστηρίζει την «τυφλή» εφαρμογή των ορίων μείωσης του χρέους που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί αρκετά για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη υγειονομική κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) που είναι αρμόδιο για την εξυγίανση μεγάλων προβληματικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ, θα παρουσιάσουν στους Υπουργούς Οικονομικών την έκθεσή τους για τη μείωση του κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτή η ανάλυση είναι θετική, καθώς δείχνει συνολική μείωση του κινδύνου, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Τέλος, οι υπουργοί θα συζητήσουν τους στόχους πολιτικής και τις χρήσεις του ψηφιακού ευρώ στο πλαίσιο του γρήγορου ρυθμού ψηφιοποίησης στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου του ψηφιακού ευρώ στην ευρωζώνη και στο κοινό νόμισμα. Οι Υπουργοί θα προβούν επίσης σε απολογισμό των σχετικών πρωτοβουλιών και εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Οι στρατηγικές αντιμετώπισης της κρίσης από τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Αν. Κατραούρας, Γενικό Διευθυντή, Head of Commercial Banking, της Τρ. Πειραιώς, η παρούσα συγκυρία, εμπεριέχει πολλές προκλήσεις και ταυτόχρονα, δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα αντέξει στις πιέσεις από τον πόλεμο η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Όπως σημειώνει η Eurobank, οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 3% τα έτη 2022 και 2023 και θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενστάσεις, ικανοποίηση αλλά και προτάσεις από τον Β. Κορκίδη για την ενεργειακή κρίση

Σε ομιλία του στην γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ο Βασίλης Κορκίδης εξέφρασε κάποιες ενστάσεις αλλά και ικανοποίηση, ενώ κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
masoutis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μασούτης: Τα νέα μέτρα καλύπτουν την πλειονότητα των επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων τόνισε πως η κρίση που έχει δημιουργηθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί τη χώρα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό επιβαρύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.