ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
17th Tax-forum

Ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής πολιτικής, θέμα του 17th Tax Forum

Το «17th Tax Forum Athens – Thessaloniki», θα φιλοξενήσει τις απόψεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων για τα φορολογικά θέματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, διοργανώνει στις 15-16 Νοεμβρίου, το «17th Tax Forum Athens – Thessaloniki» το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή. Μέσα από μια ολοκληρωτικά καινοτόμα και διαφοροποιημένη προσέγγιση συνδέει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, επιχειρώντας να ενώσει και να συνδέσει τη δυναμική των δύο πόλεων σε έναν ενιαίο και διαδραστικό διάλογο με φυσική παρουσία και στις δύο πόλεις, τηρώντας αυστηρά τα πρωτόκολλα υγείας.

Το Tax Forum, αποτελεί έναν θεσμό με πολυετή και επιδραστική πορεία, ο οποίος έχει καθιερωθεί για τη δυνατότητα του να εστιάζει σε επίκαιρα φορολογικά θέματα, να παρουσιάζει πολλές και διαφορετικές απόψεις και να επιβραβεύει θετικές πρωτοβουλίες.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, κεντρικός στόχος του συνεδρίου, είναι να αναδείξει την ανάγκη εκσυγχρονισμού της φορολογικής πολιτικής, ώστε να αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα, τη δυναμική και τις τάσεις μιας απόλυτα διασυνδεδεμένης παγκόσμιας οικονομίας. Με δεδομένες τις προκλήσεις της εποχής, οι οποίες απαιτούν στοχευμένες δράσεις για την αφενός έξυπνη απόσβεση των μέτρων ενισχύσεων λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ορθολογιστική απορρόφηση των ευεργετικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Εταιρικού Συμφώνου ΕΣΠΑ, οι εργασίες του 17ου Tax Forum, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Η σύγκλιση των προσπαθειών της G20/ΟΟΣΑ, σε συνδυασμό με τη μεταβαλλόμενη προοπτική της φορολογίας, την αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών και την πίεση στις κυβερνήσεις να εισπράξουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα, αναμένεται να οδηγήσουν σε σαρωτικές αλλαγές στους φορολογικούς νόμους και τις συνθήκες που θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις.

Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο η ανάγκη για φορολογικές μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτική. Οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να αποπληρώσουν χρέος που προέρχεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ οι οργανισμοί προετοιμάζονται για τις εγχώριες φορολογικές αλλαγές, προσαρμόζοντας παράλληλα τη θεμελιώδη αλλαγή στη διεθνή κατανομή φορολογικών εσόδων, λόγω των φορολογικών μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Παράλληλα, το σχέδιο ανάκαμψης NextGenerationEU, το Φορολογικό Σχέδιο Made in America, ο εκσυγχρονισμός των φορολογικών πτυχών που σχετίζονται με την ψηφιακή οικονομία από τον ΟΟΣΑ και η πρόσθετη πίεση στα δημόσια οικονομικά, δημιουργούν ένα υβριδικό πεδίο προκλήσεων, ευκαιριών και κινδύνων.

Το «17th Tax Forum Athens – Thessaloniki», θα φιλοξενήσει τις απόψεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων για τα φορολογικά θέματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αξιοποιώντας την  ολοκληρωμένη γνώση και εμπειρία τους για τη διαμόρφωση προτάσεων για τη φορολογική πολιτική. Στο διήμερο συνέδριο θα συμμετέχουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δηλώνει: «Στη 17χρονη πορεία του, το Tax Forum, έχει καθιερωθεί ως ένας θεσμός, ο oποίος έχει αφήσει μια ισχυρή παρακαταθήκη και έχει διαμορφώσει έναν ουσιαστικά και εποικοδομητικά παρεμβατικό ρόλο, συνδεόμενο με τις καίριες εξελίξεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος και την προσαρμογή του στις απαιτήσεις μιας οικονομίας που μετασχηματίζεται και λειτουργικά και ψηφιακά, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Φέτος, σε ένα πλήρως διασυνδεδεμένο και διαδραστικό πεδίο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα ενώνουν τον λόγο, τις θέσεις και τις απόψεις τους  σε έναν διάλογο επίκαιρο και επιδραστικό, ο οποίος διεξάγεται σε μια χρονική συγκυρία όπου οι αποφάσεις που θα ληφθούν από την πολιτική ηγεσία του τόπου, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη βιώσιμη και αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επισημαίνει: «Το Tax Forum, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί τον κορυφαίο φορολογικό θεσμό, φιλοξενώντας χρήσιμες και αξιοποιήσιμες απόψεις από ειδικούς που διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία στα φορολογικά ζητήματα. Με την καταλυτική συνδρομή της Φορολογικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου μας το Tax Forum έχει θεσμοθετηθεί ως το σπουδαιότερο και εγκυρότερο γεγονός για θέματα φορολογικής πολιτικής. Το 17th Tax Forum, διεξάγεται εν μέσω της πανδημίας, με τις επιπτώσεις της να είναι ορατές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Είναι σαφές πως καλούμαστε να τολμήσουμε να προχωρήσουμε σε ριζικές παρεμβάσεις για τον σχεδιασμό ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, με βασικό πυλώνα τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις στην φορολογία που θα εξασφαλίσουν αφενός την ισόνομη και ισότιμη μεταχείριση πολιτών και επιχειρήσεων και αφετέρου θα αποτελέσουν τη βάση για μεγαλύτερη αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο Πρόεδρος Φορολογικής Επιτροπής του  Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Σταύρος Κώστας, αναφέρει: «Σε αυτή τη συγκυρία που βιώνουμε, η φορολογία είναι καθοριστική για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα. Ο πολυδιάστατος ρόλος της αποτελεί θεμέλιο για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και την αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής. Τα στοχευμένα και ουσιώδη φορολογικά κίνητρα θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα ανάπτυξης, με προοπτικές για επενδύσεις, ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι με τον Κλιματικό Νόμο, που αποτελεί προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Karagiannis, Ypourgeio Ypodomon kai Metaforon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραγιάννης: Έως τέλος του 2022 δημοπρατείται η γραμμή 2 του Μετρό προς Ίλιον

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα έργα υποδομών που σημαίνουν νέες θέσεις εργασίας και εμπιστοσύνη των πολιτών στην Πολιτεία και τόνισε ότι αναμένεται να δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις.