ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
feta-galaktokomika
Φώτο: Shutterstock

Τι σημαίνει η πρώτη «κόκκινη κάρτα» για υπόθεση νοθείας της φέτας

Για πρώτη φορά επιβάλλεται ανάκληση πιστοποίησης ΠΟΠ σε γαλακτοβιομηχανία. Επανειλημμένα κρούσματα νοθείας οδηγούν σε αυστηρότερες κυρώσεις, καθώς ήδη αμφισβητείται διεθνώς η ελληνικότητα της φέτας.

Η πρωτόγνωρη όπως την χαρακτήρισε και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ι. Βιτάλης ανάκληση της πιστοποίησης για την παραγωγή ΠΟΠ φέτας της La Farm προκάλεσε αίσθηση στην αγορά. Μετά από χρόνια που επιβάλλονταν ποινές χάδια σε περιπτώσεις νοθείας, έπεσε βαρύς ο πέλεκυς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνοντας το στίγμα για την εξυγίανση του κλάδου που έχει πληγεί τελευταία από τα συνεχόμενα περιστατικά νοθείας.

Από την πλευρά της, η τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία, αναφέρει πως το επίμαχο δείγμα ήταν αποτέλεσμα συσκευαστικού λάθους, κατηγορώντας τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για εμπαθή και παράνομη στάση και προαναγγέλλοντας προσφυγή στα δικαστήρια. Η LA Farm αναφέρει πως είχε λάβει στις 11 Νοεμβρίου προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, για την προσωρινή ανάκληση πιστοποίησης που είχε προηγηθεί, με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών να κοινοποιείται άμεσα στον ΕΛΓΟ Δήμητρα και στο υπουργείο.

Ωστόσο αργά το απόγευμα της 12ης Νοεμβρίου όπως καταγγέλλει η γαλακτοβιομηχανία «και ενώ αναμέναμε και τη διοικητική ανάκληση της απόφασης του Διευθύνοντος Συμβούλου, όπως έκανε άλλωστε ο ίδιος σε άλλη περίπτωση, λάβαμε γνώση νέας απόφασης στην οποία αυτή τη φορά αποφασιζόταν η οριστική ανάκληση της πιστοποίησης».

Τονίζει επίσης πως «την εμπαθή, μεροληπτική, απόλυτα παράνομη και διάτρητη, νομικά-ηθικά και πολιτικά, αυτή απόφαση, θα την κρίνουν τα αρμόδια δικαστήρια», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο στο τέλος να ανατραπεί η απόφαση και η επιχείρηση να τιμωρηθεί με πρόστιμο όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις όπως της γαλακτοβιομηχανίας «Όμηρος» το καλοκαίρι.

Η τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία αποτελεί και την πρώτη που δέχεται τόσο σκληρή ποινή μετά προαναγγελία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για αυστηροποίηση των ποινών, με την περίπτωση της να μπορεί να αποτελεί και το παράδειγμα που χρειαζόταν η ηγεσία του υπουργείου για να δείξει το τι πρόκειται να επακολουθήσει σε όποιον επιχειρεί να θέσει σε κίνδυνο την ελληνικότητα της φέτας την ίδια στιγμή που ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να αφαιρέσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης που επικρατεί και θέτει σε κίνδυνο τον «λευκό χρυσό» της χώρας είναι ότι τον Σεπτέμβριο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε ανακοινώσει πως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, απέστειλε νέα λίστα με 13 επιχειρήσεις γάλακτος και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στις οποίες διαπιστώθηκαν παρατυπίες στην παραγωγή φέτας προτείνοντας την επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ η λίστα περιελάμβανε επτά επιχειρήσεις στις οποίες, κατά τους επιτόπιους ελέγχους κλιμακίων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Απρίλιος - Ιούλιος 2021), διαπιστώθηκαν παραβάσεις (μη ακριβής Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Εισροών/Εκροών Γάλακτος) και έξι επιχειρήσεις στις οποίες, μετά από διοικητικούς ελέγχους των υπηρεσιών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Αύγουστος 2021), διαπιστώθηκε ότι προέβησαν σε ουσιώδεις τροποποιήσεις των Μηνιαίων Δηλώσεων Ισοζυγίου Εισροών/Εκροών Γάλακτος, μετά την προβλεπόμενη καταληκτική προθεσμία υποβολής τους.

Αναγκαία η αυστηροποίηση του πλαισίου

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Ιωάννης Βιτάλης ανέφερε για την οριστική ανάκληση και αφαίρεση της πιστοποίησης για παραγωγή «Φέτα ΠΟΠ» σε γαλακτοβιομηχανία από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ πως «κάθε υπόθεση που βγαίνει στην επιφάνεια αναφορικά με τη φέτα, το προϊόν «Λευκός Χρυσός» για την εθνική μας οικονομία, και μας δείχνει την μη σωστή εφαρμογή των όρων των προϊόντων ΠΟΠ από μερικούς - ευτυχώς όχι την πλειοψηφία- μας τροφοδοτεί με αμφίσημα συναισθήματα.

Από τη μια θλίψης για επαγγελματίες που αμαυρώνουν έναν ολόκληρο κλάδο μόνο για κερδοσκοπικούς λόγους, αλλά από την άλλη αισιοδοξία, ότι το κράτος ξεκίνησε να λειτουργεί στην κατεύθυνση της εξυγίανσης και πλέον με τον τρόπο ενεργειών του παραδειγματίζει, έτσι ώστε, ούτε καν να περνάει από το μυαλό βιομηχάνων να νοθεύουν το πολύτιμο προϊόν μας, οι διεθνείς αγορές να μας εμπιστεύονται, η κτηνοτροφία μας να ανθίζει, νέοι άνθρωποι να επενδύσουν επάνω της και ο καταναλωτής να νοιώθει ασφαλής».

Πρόσθεσε επίσης ότι «σε μια χώρα που μέχρι προσφάτως για ανάλογα περιστατικά επικρατούσε ο νόμος της σιωπής και της συγκάλυψης, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανό και το επιτελείο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ως ελεγκτικό μηχανισμό, για το ότι έκαναν, με αποφασιστικότητα και συνέπεια αυτό που έπρεπε, δηλαδή την δουλειά τους, πράγμα επίσης καθόλου αυτονόητο.

Η απόφαση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για οριστική ανάκληση και αφαίρεση της πιστοποίησης για παραγωγή «Φέτα ΠΟΠ» στη γαλακτοβιομηχανία LA FARM είναι πρωτόγνωρη και δίνει το στίγμα για την εξυγίανση του κλάδου.

Στην ίδια κατεύθυνση αποφασιστικά κινείται και η συζήτηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ένα νέο πλαίσιο «νόμου ελέγχου και των κυρώσεων» στην οποία συμμετέχουμε ως ΕΔΟΦ και θα συνεισφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Υπενθυμίζουμε πως τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός είχε αναφερθεί στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που θα συνοδευόταν και με ακόμα πιο εντατικούς ελέγχους στην αγορά για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα, αναφέροντας πως τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν μπει πρόστιμα για παραβιάσεις της νομοθεσίας στα ΠΟΠ προϊόντα προαναγγέλλοντας βαριά πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που παρανομούν.

«Θέλουμε να χτυπήσουμε τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, θέλουμε να χτυπήσουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις μη νόμιμες ενέργειες στη μεταποίηση των πρώτων μας υλών. Θέλουμε να προστατεύσουμε τα ΠΟΠ προϊόντα και τους καταναλωτές και μέσω αυτού του πλαισίου να διαμορφώσουμε καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς μας» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως η μάχη για την παρουσία στα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και οι πιέσεις που δέχονται οι γαλακτοβιομηχανίες από τις αλυσίδες για τις τιμές της φέτας οδηγούν σε ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις νοθείας. Επίσης η χαλαρότητα του νομοθετικού πλαισίου επέτρεπε όλα αυτά τα χρόνια να διαιωνίζονται καταστάσεις που πλήττουν ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας.

Φορείς της αγοράς ζητούν να μπει τέλος στην ασυδοσία που επικρατεί στην παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, τονίζοντας πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ουσιαστικός έλεγχος, και το αίσθημα ατιμωρησίας που επικρατεί πλήττει σοβαρά τα προϊόντα ΠΟΠ της χώρας. Έχουν υπογραμμίσει πως «είναι πολλά τα χρήματα από την νοθεία και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, όταν επιβάλλονται, είναι τόσο χαμηλά που ουσιαστικά δίνουν την άδεια για να συνεχίζεται αυτή η πρακτική».

Πράγματι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων του Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν μέχρι στιγμής «χάδια». Χαρακτηριστικά, θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία που εξήγαγε στη Γερμανία λευκό τυρί ως φέτα τιμωρήθηκε με 260.000 ευρώ, ενώ σε τυροκομική επιχείρηση της Βορείου Ελλάδος επιβλήθηκε πρόστιμο 165.000 ευρώ για μη τήρηση της νομοθεσίας στην παραγωγή και διακίνηση φέτας ΠΟΠ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vitalis-feta-dodoni
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιωάννης Βιτάλης: Σοβαρός κίνδυνος ανεπανόρθωτης ζημιάς στις εξαγωγές φέτας

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αντιπρόεδρος της Δωδώνη μιλώντας στο Business Daily κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα περιστατικά νοθείας φέτας που υπονομεύουν το εθνικό μας προϊόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλή για την ελληνικότητα της φέτας από καταγγελίες για νοθεία

Την ώρα που η Δανία αμφισβητεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης της φέτας, δυσμενείς εντυπώσεις δημιουργούν καταγγελίας για εξαγωγή στη Γερμανία νοθευμένης φέτας.
giaourti-yogurt-galaktokomika-trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγοράζουν λιγότερο γάλα οι Έλληνες: Κόπωση από τις υψηλές τιμές

Μείωση όγκου πωλήσεων έως 1,7% καταγράφηκε το 2023 στις επιμέρους κατηγορίες γάλακτος. Οι κατηγορίες γιαουρτιού και κρέμας γάλακτος είχαν αύξηση του όγκου των πωλήσεων με μικρότερες ανατιμήσεις.
feta-galaktokomika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκιά στο success story της ελληνικής φέτας: Γιατί μειώνονται οι εξαγωγές

Κατά 3,5% υποχώρησαν το 2023 οι εξαγωγές φέτας στην Ευρώπη εξαιτίας της αύξησης των τιμών και του ανταγωνισμού από το λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα. Πώς επηρεάζουν οι καταστροφές στη Θεσσαλία.