ΓΔ: 944.64 -1.22% Τζίρος: 62.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forologia, foroi, logistes, oikonomia
Φώτο: Shutterstock

Γονικές παροχές και δωρεές με ένα «κλικ» χωρίς επίσκεψη στην εφορία

Μέσα στον Δεκέμβριο ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty για να ολοκληρώνονται γονικές δωρεές και παροχές από το γραφείο του συμβολαιογράφου. Διευκρινιστική εγκύκλιος για τα προβλήματα του νέου νόμου.

Τέλος στην ταλαιπωρία και τις επισκέψεις στην εφορία για τις γονικές παροχές και δωρεές θα βάλει η ΑΑΔΕ με την ενεργοποίηση μέσα στο Δεκέμβριο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myProperty για την υποβολή των δηλώσεων.

Την ίδια ώρα εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος για το νέο καθεστώς μετά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ, η οποία θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα και ασάφειες που καταγράφονται κατά την εφαρμογή της νέας ρύθμισης. 

Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις για γονικές παροχές και δωρεές θα απαλλάξουν τους φορολογούμενους από γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες για την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους, καθώς όλα θα αρχίζουν και θα τελειώνουν στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Όπως ισχύει για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης θα γίνεται έλεγχος και θα εκδίδεται αυτόματα η ταυτότητα οφειλής με το ποσό του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση μεταβίβασης περιουσίας η αξία της οποίας υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια.

Ωστόσο η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων δεν καταργεί τα δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς που θα πρέπει να συνυποβάλλουν οι φορολογούμενοι με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να απαιτούνται 2 ή 3 μήνες για να ολοκληρωθεί μια γονική παροχή. Ανάσες για όσους μεταβιβάζουν ακίνητα αναμένεται να δώσει ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου που θα «τρέξει» σύντομα στην νέα πλατφόρμα e-Μεταβίβαση, μέσω της οποίας ο συμβολαιογράφος θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει ηλεκτρονικά όλα τα δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Διευκρινιστική εγκύκλιος για τον νέο νόμο

Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ συγκεντρώνει στοιχεία για τις «γκρίζες ζώνες» και τα κενά του νόμου για τις γονικές παροχές και δωρεές και ετοιμάζει εγκύκλιο με διευκρινιστικές οδηγίες στις εφορίες για την άρση των προβλημάτων. Η εγκύκλιος θα απαντάει σε απορίες και ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στις φορολογικές αρχές από τους ενδιαφερόμενους, όπως για παράδειγμα τι ισχύει στην περίπτωση που ένας γονιός θέλει να προχωρήσει σε δωρεά χρηματικού ποσού από τράπεζα της Ελλάδας σε τράπεζα του εξωτερικού όπου και διαμένει το παιδί του, ή αν ένας πατέρας που διαμένει στο εξωτερικό έχει τη δυνατότητα να δωρίσει χρήματα στο παιδί του που μένει στην Ελλάδα. Τα περισσότερα ερωτήματα αφορούν τους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς και συγκεκριμένα τι ισχύει στην περίπτωση που ένας γονιός έχει με το παιδί του κοινό λογαριασμό και ο γονιός θέλει να δωρίσει χρήματα στο παιδί του χωρίς να πληρώσει φόρο.

Από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του νέου πλαισίου διαπιστώνονται προβλήματα που κοστίζουν ακριβά στους φορολογούμενους, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις υποβολής των δηλώσεων για δωρεά χρημάτων από γονείς σε παιδιά χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τα οποία να προκύπτει ότι η μεταβίβαση των χρηματικών ποσών έχει πραγματοποιηθεί μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως ορίζει ο νόμος προκειμένου η εφορία να αναγνωρίσει το αφορολόγητο. Αν κάποιοι ξέχασαν να συνυποβάλουν το παραστατικό μεταφοράς χρημάτων θα κληθούν να το πράξουν, ενώ οι υπόλοιποι θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν φόρο 10% και ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετες κυρώσεις καθώς θα πρέπει να αποδείξουν την πηγή προέλευσης των χρημάτων.

Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου αφορά στην αξία των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων, μετοχών, ομολόγων, αποταμιευτικών επενδυτικών προϊόντων κ.α) καθώς και στα χρηματικά ποσά που μεταβιβάζονται εν ζωή από κάθε γονέα σε κάθε παιδί, από παιδιά σε γονείς, από τον ένα σύζυγο στον άλλον και από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια. Η απαλλαγή ισχύει ανά γονέα, πράγμα που σημαίνει ότι για δύο γονείς το συνολικό αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 1.600.000 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι αγοραστές ακινήτων απειλούνται με «φουσκωμένο» λογαριασμό φόρων

Ακόμη και 229% μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι αγοραστές ακινήτων σε 2.000 περιοχές που εντάσσονται πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, εάν δεν ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις ως το τέλος Δεκεμβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γονικές παροχές και δωρεές με ένα "κλικ" αρχίζουν από τη Δευτέρα

Με το νέο καθεστώς μπαίνει τέλος στις χειρόγραφες, χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και πλέον η διεκπεραίωση των υποθέσεων θα είναι απλή, γρήγορη και θα ολοκληρώνεται σε 9 βήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου για συναλλαγές ακινήτων πριν «φουσκώσουν» οι φόροι

Τρεις εβδομάδες προθεσμία έχουν οι ενδιαφερόμενοι για μεταβιβάσεις ακινήτων, πριν τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές τιμές που ανεβάζουν στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις σε πολλές περιοχές.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεμπλοκάρει η εφαρμογή της ρύθμισης για γονικές παροχές και δωρεές

Κατεπείγουσα εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ στις εφορίες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα ερμηνείας και εφαρμογής που δημιουργούσαν προστριβές με τους φορολογούμενους. Οι νέες διατάξεις και η διαδικασία εφαρμογής τους.
forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις στα δηλωμένα στοιχεία ακινήτων

Ως τις 29 Οκτωβρίου μπορούν οι φορολογούμενοι να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους για να αποφύγουν επιβαρύνσεις. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.