ΓΔ: 1471.69 1.34% Τζίρος: 91.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:40:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
internet-diadiktyo-fiber
Φώτο: Shutterstock

Το 15ο πιο ακριβό ίντερνετ έχει η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χώρο

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ίντερνετ παραμένει από τα πιο αργά δίκτυα παγκοσμίως, ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στις ευρυζωνικές συνδέσεις. Πολύ χαμηλή η διείσδυση των συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα.

Το ελληνικό ίντερνετ παραμένει στα χαμηλά στρώματα παγκοσμίως καθώς αποτελεί από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη ενώ οι ταχύτητές του είναι από τις χαμηλότερες παγκοσμίως, με την χώρα να μένει πολύ πιο πίσω από τους βαλκάνιους γείτονές της.

Σύμφωνα με έρευνα της ComparetheMarket, η Ελλάδα αποτελεί την 15η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη για πρόσβαση στο ίντερνετ, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στην 49η θέση με το κόστος για ευρυζωνική σύνδεση να είναι 32,97 ευρώ το μήνα.

Η κατάταξη αφορά για συνδέσεις από 60 Mbps και πάνω, με την Ελλάδα να είναι πιο ακριβή από τους βαλκάνιους γείτονες της όπως την Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, τη Β. Μακεδονία, Κόσοβο, Σερβία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Κροατία. Παράλληλα είναι πιο ακριβή και από χώρες όπως η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν που βρίσκονται αρκετά χαμηλά στην κατάταξη.

Στην κορυφή της λίστας με τις ακριβότερες συνδέσεις παγκοσμίως βρίσκεται η Αιθιοπία με το κόστος σύνδεσης να ανέρχεται στα 363.99 ευρώ το μήνα, περισσότερο από δέκα φορές υψηλότερα από την Ελλάδα. Ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν αποκλειστικά χώρες από Αφρική και Μέση Ανατολή, όπως Κατάρ, Ζιμπάμπουε και Ομάν, ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται και οι ΗΠΑ με κόστος 56,79 ευρώ.

Η φθηνότερη πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ είναι στην Ουκρανία με κόστος μόλις 5,22 ευρώ το μήνα. Ακολουθεί η Ρωσία με 5,94 ευρώ και η Ρουμανία με 7,46 ευρώ, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η Μολδαβία με κόστος 8,67 ευρώ και η Ινδία, που είναι μόνη χώρα της πεντάδας που βρίσκεται εκτός Ευρώπης, με κόστος 8,84 ευρώ τον μήνα.

Το αργό ίντερνετ κρατάει πίσω την Ελλάδα

Την ίδια στιγμή η μέση ταχύτητα του ίντερνετ στην Ελλάδα είναι σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ookla στα 29,7 Mbps και είναι στην 92η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Επίσης και έρευνα της Cable.Co έκανε αναφορά στις χαμηλές ταχύτητες που επικρατούν στη χώρα αναφέροντας ότι χρειάζονται 23 λεπτά να κατεβάσει κάποιος μια ταινία 5 GB, με την μέση ταχύτητα να είναι στα 29,7 Mbps.

Υπενθυμίζουμε πως και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, η εικόνα για την χώρα μας είναι αρκετά δυσμενής στη σύγκριση τιμών στις ευρυζωνικές υπηρεσίες σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καθώς εμφανίζεται από τις ακριβότερες στην Ε.Ε. σε πλήθος πακέτων και συνδυαστικών υπηρεσιών. Εξόχως προβληματικό στοιχείο είναι η απελπιστικά χαμηλή διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps. Στην Ελλάδα πρόσβαση σε αυτές τις συνδέσεις υψηλής ταχύτητας έχουν μόνο τρεις στους εκατό καταναλωτές, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι υπερδεκαπλάσιος, καθώς έχουν πρόσβαση περισσότεροι από έναν στους τρεις.

Μία από τις σημαντικότερες αιτίες για την κατάταξη της χώρας μας στην 26η θέση του δείκτη DESIμπροστά μόνο από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, είναι οι καθυστερήσεις στις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, αλλά και η καθυστερημένη κρατική παρέμβαση, για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων υψηλών ταχυτήτων.

Τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζονται σε στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή προ ενός έτους, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην επωφελείται ούτε από το γεγονός πως το τελευταίο 12μηνο λειτούργησε πλήθος νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ενώ επιταχύνθηκε και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ -και δευτερευόντως των ανταγωνιστών του- για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

papastergiou, παπαστεργιου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «γκρεμιστούν» οι χρεώσεις για γρήγορο ίντερνετ με οπτική ίνα

Σε τιμές... χαλκού για συνδέσεις οπτικής ίνας οδηγούν οι επιδοτήσεις 180 εκατ. και ο ανταγωνισμός στη χονδρική με την είσοδο της ΔΕΗ. Παπαστεργίου στο BD: «Θέλουμε οι πάροχοι να βοηθήσουν στην απορρόφηση των vouchers».
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βροχή» παραπόνων από καταναλωτές για τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών

Απογοητευμένοι οι καταναλωτές από την ποιότητα των δικτύων. Καταγγέλλουν συχνές αποσυνδέσεις και χαμηλότερες ταχύτητες από αυτές που πληρώνουν. Παραπονούνται και για αθέμιτες πρακτικές από τους παρόχους.
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη η κατανάλωση mobile data, πίεση στους παρόχους για επενδύσεις

Αύξηση 45% καταγράφεται στην κατανάλωση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, ενώ τα δίκτυα υστερούν και οι πάροχοι βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες απαιτήσεις υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες τα παράπονα για τη σταθερή, δυσαρέσκεια και για τα δίκτυα κινητής

Αν και οι ταχύτητες του διαδικτύου έχουν ανεβεί σημαντικά, οι απαιτήσεις των καταναλωτών έχουν αυξηθεί, μαζί και τα παράπονά τους καθώς τα δίκτυα των παρόχων δεν δείχνουν να μπορούν να ανταποκριθούν.
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζαλίζει η αύξηση χρήσης mobile data: Άλμα κατά 1.500% από το 2015

Στο 92,5% φτάνει η διείσδυση της χρήσης mobile data για περιήγηση στο διαδίκτυο. Κλειδί για την αύξηση της χρήσης η πτώση των τιμών το 2021.Τα έσοδα από δεδομένα ανήλθαν σε 566 εκατ. ευρώ και ξεπερνούν το ένα τρίτο των συνολικών.