Έντονος είναι ο προβληματισμός της ηγεσίας του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την πρόοδο δύο ταχυτήτων που καταγράφουν τα κουπόνια που στοχεύουν να αλλάξουν την τηλεπικοινωνιακή εικόνα της χώρας. Την ίδια στιγμή που η δράση Gigabit Voucher τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, η δράση για τις υποδομές των «έξυπνων κτιρίων» έχει μείνει πολύ πίσω, θέτοντας εν αμφιβόλω την επιτυχία του εγχειρήματος.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το τέλος του 2024 είχαν υποβληθεί πάνω από 61.000 αιτήσεις για κουπόνια Gigabit Voucher, από τα 200.000 συνολικά που είναι διαθέσιμα στην πρώτη φάση της δράσης, ενώ αντιθέτως έχουν υπάρξει μόλις 1.972 αιτήσεις για Smart Readiness από τις συνολικά 60.000 συνδέσεις που πρέπει να καλυφθούν.
Με τα χρονικά όρια να πιέζουν, καθώς μέρος των δράσεων χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναζητά τρόπους για ενισχυθεί η ζήτηση για το κουπόνι Smart Readiness, το οποίο δεν φαίνεται να βρίσκεται μέχρι στιγμής και στις προτεραιότητες των παρόχων, εξαιτίας των προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν.
Οι φθηνές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων μπορεί να αποτελέσουν μακρινό όνειρο για τους καταναλωτές, καθώς το κουπόνι Smart Readiness είναι συνδεδεμένο με το Gigabit Voucher βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που είχε εκδοθεί. Κάτι που σημαίνει ότι αν δεν εκταμιευτούν τα χρήματα για το κουπόνι δεν θα μπορεί να προχωρήσει η επόμενη φάση του κουπονιού Gigabit Voucher για τις φθηνότερες συνδέσεις στις υπερυψηλές ταχύτητες.
Με την μετατροπή των κτηρίων σε «έξυπνα» με το Smart Readiness, θα διαθέτουν σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και θα μπορούν να τοποθετήσουν ακόμα και εξοπλισμό για ασφάλεια, καθώς και να ελέγχεται η καλή λειτουργία και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων.
Γιατί τρέχουν με δύο ταχύτητες τα κουπόνια
Υπενθυμίζουμε πως οι δύο δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις φάσεις, όπου και θα διατεθούν συνολικά 520.000 κουπόνια. Συγκεκριμένα στην πρώτη φάση που τρέχει τώρα διατίθενται 200.000 κουπόνια Gigabit Voucher και 60.000 για το Smart Readiness, ενώ στη δεύτερη φάση που θα ανοίξει μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη, θα δοθούν 100.000 κουπόνια Gigabit Voucher και 30.000 Smart Readiness. Στις δύο τελευταίες φάσεις, αν υπάρξουν, θα διατεθούν από 50.000 Gigabit Voucher και 15.000 Smart Readiness κουπόνια κάθε φορά.
Η έλλειψη εργατικών χεριών που δυσχεραίνει την ανάπτυξη των δικτύων και οι μεγάλες καθυστερήσεις για την ενεργοποίηση της οπτικής ίνας, έχουν αποτελέσει παράγοντες προβληματισμού στους καταναλωτές. Σε συνδυασμό με την απροθυμία για εργασίες μπροστά από την πολυκατοικία που θα δυσχέραιναν, έστω και μικρό χρονικό διάστημα, τις ζωές των ενοίκων, έχουν δημιουργήσει ένα δύσκολο γρίφο που πρέπει να λύσουν υπουργείο και πάροχοι ώστε να τρέξουν με επιτυχία οι σημαντικές δράσεις που θα ενισχύσουν την προσπάθεια για γεφύρωση του χάσματος με την ΕΕ.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, αν ένας ένοικος έχει συνδεθεί ήδη στο δίκτυο οπτικών ινών, είναι πολύ πιο εύκολο να μετατραπεί στη συνέχεια σε έξυπνη η υποδομή του, με τη δράση Smart Readiness.
Μέχρι σήμερα το Gigabit Voucher έχει καταγράψει ικανοποιητική πρόοδο στους δύο μήνες που τρέχει η δράση, η οποία προβλέπει ότι συνολικά περίπου 400.000 συνδέσεις θα επιδοτηθούν με 200 ευρώ για την επόμενη διετία.
Η δράση Gigabit Voucher προβλέπει την κάλυψη του κόστους της αρχικής σύνδεσης, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση, τον τερματικό εξοπλισμό, το κόστος ενεργοποίησης και επίσης ένα μηνιαίο ποσό για τους πρώτους 24 μήνες του συμβολαίου. Το voucher θα φτάνει τα 200 ευρώ για κάθε ωφελούμενο και θα καλύπτει έως και το 50% των επιλέξιμων δαπανών που είναι αναγκαία για την παροχή της υπηρεσίας και το μηνιαίο τίμημα για τους πρώτους 24 μήνες της συνδρομής.
Αντιθέτως το Smart Readiness που στοχεύει να κάνει τα κτίρια πιο «έξυπνα» έχει μείνει επικίνδυνα πίσω, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου έχει υπογραμμίσει ότι η δράση αποτελεί ορόσημο, υπογραμμίζοντας ότι χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι μέχρι πρότινος γραφειοκρατικές δυσκολίες δεν επέτρεπαν να προχωρήσει με ευκολία εντός των πολυκατοικιών, οδηγώντας το καλοκαίρι του 2024 το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε δύο κινήσεις για την επίσπευση της δράσης. Αρχικά απλοποίησε τη διαδικασία για την ταυτοποίηση του κτηρίου, ενώ δημιούργησε και την ψηφιακή πύλη «e-Διέλευσις», ώστε να υπάρξει ένας συντονισμός μεταξύ των εταιρειών και των δήμων για παρεμβάσεις στους δρόμους, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζει το υπουργείο σε πραγματικό χρόνο πού γίνονται έργα.