ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

Φθηνό και... super fast ίντερνετ οπτικής ίνας με επενδύσεις 7 δισ. ευρώ

Αφήνει πίσω της τον χαλκό η Ελλάδα και στόχος είναι ταχύτητες άνω των 250 Mbps, με τους παρόχους να δεσμεύονται για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας. Μεγάλα ποσά δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εντελώς αλλαγμένη αναμένεται να είναι η τηλεπικοινωνιακή εικόνα της Ελλάδας την επόμενη τριετία, καθώς οι πάροχοι επιταχύνουν τις επενδύσεις τους, που εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν τα 7 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας, ενώ ο ανταγωνισμός περνάει στο επόμενο επίπεδο με την είσοδο νέων παικτών.

Η Ελλάδα είναι εκ των ουραγών της Ευρώπης στις ευρυζωνικές ταχύτητες, ενώ μεγάλες πόλεις της χώρας εκτός των αστικών κέντρων βρίσκονται ακόμα στην εποχή του χαλκού. Αυτή την εικόνα θέλει να αλλάξει και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που πιέζει τους παρόχους να επιταχύνουν και να τηρήσουν τις επενδυτικές τους εξαγγελίες ζητώντας να δεσμευτούν για την πορεία των έργων τους. Όπως είχε αναφέρει αυτή την εβδομάδα και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου στο BD, «πολύ πιο γρήγορα θα φύγουμε μπροστά στις ταχύτητες και οι τιμές θα είναι ανταγωνιστικές».

Την ίδια στιγμή, ακόμα ένα μοχλό πίεσης για τους παρόχους ώστε να αναπτύξουν γρήγορα το δίκτυο οπτικών ινών αποτελεί και το Ταμείο Ανάκαμψης που απαιτεί την εκτέλεση έργων σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Υπενθυμίζουμε πως ΟΤΕ, ΔΕΗ, Nova και Terna Fiber αποτελούν εκ των κορυφαίων αποδεκτών δανείων από το Ταμείο, έχοντας λάβει 563,87 εκατ. ευρώ για έργα που θα αλλάξουν την τηλεπικοινωνιακή ραχοκοκκαλιά της χώρας.

Επίσης η απορρύθμιση της αγοράς της οπτικής ίνας για τα επόμενα χρόνια, μέχρι να αναπτυχθεί κρίσιμη μάζα συνδρομητών, εκτιμάται ότι θα ωθήσει τους παρόχους να τρέξουν γρηγορότερα τα επενδυτικά τους πλάνα. Παράλληλα η πτώση των τιμών στη χονδρική από τον ΟΤΕ και η περαιτέρω διολίσθηση που αναμένεται να φέρει η είσοδος της ΔΕΗ αναμένεται να φέρει χαμηλότερα τιμολόγια για τους καταναλωτές καθώς οι πάροχοι θα έχουν περισσότερα περιθώρια ελιγμών.

Τρέχουν οι πάροχοι για την ανάπτυξη οπτικής ίνας

Ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς έχει δεσμευτεί για ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) ώστε να καλύψει (δηλαδή να περάσει από έξω) περίπου τρία εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέχρι το 2027.

Ο ΟΤΕ θα καλύψει σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, ένα έργο που, όπως τονίζουν τα στελέχη του, χαρακτηρίζεται από μεγάλη πολυπλοκότητα υλοποίησης και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής το δίκτυο FTTH της Cosmote έφτανε στο τέλος του 2023 στα 1,331 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις με την εταιρεία να προσθέτει 420.000 γραμμές το 2023, ενώ θέλει να φτάσει τα 1,8 εκατ. γραμμές στο τέλος του 2024.

Μεταξύ των επενδυτικών σχεδίων του ΟΤΕ περιλαμβάνεται και το έργο Ultra Fast Broadband που θα προσφέρει κάλυψη σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον, με τον όμιλο να αναλαμβάνει 350.000 γραμμές καθώς αποτελεί έναν εκ των δυο αναδόχων.

Η ΔΕΗ θέλει να αποτελέσει τον επόμενο μεγάλο παίκτη στην αγορά της χονδρικής, με την εταιρεία να έχει διαψεύσει επανειλημμένως το ενδεχόμενο να εισέλθει και στη λιανική αγορά. Μέχρι στιγμής η ΔΕΗ που βρέθηκε και στη συνάντηση των παρόχων με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ανακοινώσει ότι οι επενδύσεις της ΔΕΗ Fiber Grid για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου 680 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πλάνο που έχει ανακοινωθεί, στόχος της ΔΕΗ Fiber Grid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 ενώ θέλει να καλύψει με οπτική ίνα 3 εκατ. γραμμές σε όλη την χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ Fiber Grid έχει φτάσει τις 140.000 συνδέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχιτεκτονική του δικτύου που κατασκευάζει η ΔΕΗ Fiber Grid αντιστοιχεί μία οπτική ίνα ανά συνδρομητή μέχρι το σημείο συγκέντρωσης (καμπίνα) εξασφαλίζοντας την μελλοντική επεκτασιμότητα του δικτύου και δίνοντας στους παρόχους την δυνατότητα υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber). Η ΔΕΗ Fiber Grid σκοπεύει να διαθέσει μέσω χονδρικής το νέο δίκτυο με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά στην διάθεση χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps. O δεύτερος είναι με την διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί. 

Από την πλευρά της η Nova θέλει να αποτελέσει ακόμα έναν ισχυρό παίκτη στην αγορά έχοντας προαναγγείλει επενδυτικά πλάνα ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2027, εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ είχαν ήδη επενδυθεί μέχρι το τέλος του 2023. Όπως έχει αναφέρει η θυγατρική της United Group διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο FTTH, έχοντας πενταπλασιάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών σε σχέση με το 2022.

Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024 η Nova έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη περίπου 300.000 γραμμών FTTH και στοχεύει να έχει 1 εκατ. γραμμές FTTH μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2026 αναπτύσσοντας αυτή την περίοδο το δίκτυο σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Κρήτη και Θεσσαλία.

Αρκετά πιο πίσω βρίσκεται η Vodafone, που σκοπεύει να επενδύσει περί το 1 δις. ευρώ στην Ελλάδα την επόμενη τριετία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η διεθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Μαργαρίτα ντελα Βάλε στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη τον προηγούμενο μήνα. Μέχρι σήμερα η Vodafone έχει φτάσει τις 280.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα οι οποίες σταδιακά μετατρέπονται σε FTTH, ενώ συνολικά η εταιρεία στοχεύει στην κατασκευή 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2026.

Έχοντας συμπληρώσει 10 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ, με το δίκτυό της να εκτείνεται σε 130 χλμ, η Inalan φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν από τους ισχυρούς παίκτες στη σταθερή έχοντας προναγγείλει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 150 εκατ. ευρώ τα επόμενα 5-7 χρόνια στοχεύοντας να φτάσει τις 1,6 εκατ. συνδέσεις μέχρι το 2030.

Η πάροχος ίντερνετ και σταθερής, έχοντας πλέον και το καναδικό fund Fiera Infrastructures στο πλευρό της, θέλει να αυξήσει το αποτύπωμά της στην Ελλάδα, με όπλο την επιθετική εμπορική πολιτική, όπου και προσφέρει χαμηλές τιμές σε υψηλές ταχύτητες, θέλει να βάλει δύσκολα στους παραδοσιακούς παίκτες, και προσφέρει συνδέσεις στα 1 Gbps σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έχοντας φτάσει σε 500.000 γραμμές μέχρι σήμερα η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει 40 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία με στόχο να φτάσει τις 1,5 με 2 εκατ. συνδέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

optiki-tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Κολλημένο» σε ταχύτητες VDSL το ίντερνετ, στην εποχή της οπτικής ίνας

Στα 50Mbps η ταχύτητα σύνδεσης στο σταθερό δίκτυο, παρά τις επενδύσεις στην οπτική ίνα που προωθούν οι πάροχοι. Στην 102η θέση της διεθνούς κατάταξης η χώρα. Υποχώρηση και στη λίστα της κινητής τηλεφωνίας.
nova
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Ψαλίδι» από τη Nova στο σχέδιο επενδύσεων για δίκτυο οπτικών ινών

Από 1,6 σε 1 εκατ. συνδέσεις έκοψε η Nova τον στόχο της για επενδύσεις στην οπτική ίνα, την ώρα που η κυβέρνηση πιέζει τους παρόχους να υλοποιήσουν γρήγορα τα επενδυτικά προγράμματα. Τι κάνουν ΟΤΕ, ΔΕΗ και Vodafone.
papastergiou, παπαστεργιου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «γκρεμιστούν» οι χρεώσεις για γρήγορο ίντερνετ με οπτική ίνα

Σε τιμές... χαλκού για συνδέσεις οπτικής ίνας οδηγούν οι επιδοτήσεις 180 εκατ. και ο ανταγωνισμός στη χονδρική με την είσοδο της ΔΕΗ. Παπαστεργίου στο BD: «Θέλουμε οι πάροχοι να βοηθήσουν στην απορρόφηση των vouchers».
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρωταθλήτρια σταθερού ίντερνετ η Αθήνα, καλύτερο δίκτυο κινητής στο Αιγαίο

Ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα 50 Mbps το σταθερό δίκτυο της χώρας, ενώ το δίκτυο κινητής υποχωρεί υπό το βάρος των αυξημένων απαιτήσεων. Απογοητευτικές συγκρίσεις με Ουκρανία και Παλαιστίνη.