ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Σεπτέμβριο το νέο κουπόνι για φθηνό ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων

Η νέα δράση, με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στη ζήτηση από καταναλωτές για συνδέσεις οπτικής ίνας, χρηματοδοτώντας συνδέσεις από 250 Mbps και άνω.

Μετά από αναμονή αρκετών μηνών, έρχεται η νέα «ένεση» που θα ενισχύσει τους καταναλωτές και εκτιμάται πως θα αυξήσει τη διείσδυση της οπτικής ίνας, με στόχο να ξεκολλήσει η χώρα μας από τους ουραγούς της Ευρώπης στις ταχύτητες ίντερνετ. Το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέλει να δώσει εκ νέου ώθηση στη ζήτηση με το νέο κουπόνι που θα χρηματοδοτεί τις συνδέσεις οπτικών ινών.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, το νέο Gigabit Voucher θα βγει στο τρίτο τρίμηνο του έτους, και πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο. «Θα είμαστε έτοιμοι από τον Ιούλιο», ανέφερε, σημειώνοντας πως «δεν θα είχε καμιά αξία αν βγάζαμε το κουπόνι μέσα στα μπάνια του λαού». Πρόσθεσε ότι έχουν σταλεί όλες οι λεπτομέρειες στους Ευρωπαίους και πως το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί το χρονοδιάγραμμα της δράσης.

Το νέο κουπόνι Gigabit Voucher, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, έρχεται να αντικαταστήσει την αντίστοιχη δράση που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και εκτιμάται πως θα αναθερμάνει τη ζήτηση για οπτικές ίνες σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.  Αρχικά αναμένονταν πως θα ενεργοποιηθεί πριν το τέλος της περασμένης χρονιάς, ωστόσο πήρε παράταση για το 2024. Θα επιδοτεί αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία τέλη για ταχύτητες άνω των 250 Mbps.

Την ενίσχυση από το Gigabit Voucher Scheme οι δικαιούχοι θα μπορούν να τη λάβουν μόνο μια φορά, ενώ θα είναι δυνατή και η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Παράλληλα τρέχει και η δράση Smart Readiness που στοχεύει στην αναβάθμιση της ετοιμότητας των κτιρίων καθώς επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα» όπου θα μπορούν να διασυνδεθούν επίσης και οι αντίστοιχοι μετρητές των δικτύων κοινής ωφελείας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με την μετατροπή των κτηρίων σε «έξυπνα» με το Smart Readiness, θα διαθέτουν σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και θα μπορούν να τοποθετήσουν ακόμα και εξοπλισμό για ασφάλεια, καθώς και να ελέγχεται η καλή λειτουργία και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων.

Η Ελλάδα είναι εκ των ουραγών της Ευρώπης στις ευρυζωνικές ταχύτητες, ενώ μεγάλες πόλεις της χώρας εκτός των αστικών κέντρων βρίσκονται ακόμα στην εποχή του χαλκού. Αυτή την εικόνα θέλει να αλλάξει και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που φέρνει το νέο κουπόνι ενώ παράλληλα πιέζει τους παρόχους να επιταχύνουν και να τηρήσουν τις επενδυτικές τους εξαγγελίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla για τον Μάρτιο, η χώρα μας στα δίκτυα σταθερής βρίσκεται στην 102η θέση της κατάταξης, υποχωρώντας κατά μία θέση, με την ταχύτητα να παραμένει λίγο χαμηλότερα από τα 50 Mbps που ήταν τον Φεβρουάριο, δείχνοντας να έχει «βαλτώσει» από το Νοέμβριο.

Η κάλυψη της οπτικής ίνας φτάνει περίπου το 40%, ενώ η διείσδυση είναι οριακά σε διψήφια ποσοστά. Η ελληνική αγορά εκτιμάται πως πλησιάζει τις 400.000 συνδέσεις, με τον ΟΤΕ να έχει στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, 286.791 συνδρομητές FTTH, καταγράφοντας αύξηση 73% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου και προσθέτοντας 36.000 νέες συνδέσεις από το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Η Nova ακολουθεί με 75.000 πελάτες σε συνδέσεις FTTH, ενώ Vodafone και Inalan δεν δημοσιεύουν τον αριθμό των συνδέσεων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

papastergiou, παπαστεργιου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «γκρεμιστούν» οι χρεώσεις για γρήγορο ίντερνετ με οπτική ίνα

Σε τιμές... χαλκού για συνδέσεις οπτικής ίνας οδηγούν οι επιδοτήσεις 180 εκατ. και ο ανταγωνισμός στη χονδρική με την είσοδο της ΔΕΗ. Παπαστεργίου στο BD: «Θέλουμε οι πάροχοι να βοηθήσουν στην απορρόφηση των vouchers».
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το νέο κουπόνι για επιδότηση του πολύ γρήγορου ίντερνετ

Μια ακόμη ευκαιρία για να αναπτυχθεί η διείσδυση της οπτικής ίνας στην ελληνική αγορά δίνει το νέο κουπόνι χρηματοδότησης γρήγορων συνδέσεων με 16 ευρώ τον μήνα για τα νοικοκυριά και 35 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
digital nomad-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διώχνει τους ψηφιακούς νομάδες το αργό και ακριβό ίντερνετ στην Ελλάδα

Αν και η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετικό κλίμα και χαμηλά ενοίκια, ενώ η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για να προσελκύσει τους ψηφιακούς νομάδες, τα καθυστερημένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών τους διώχνουν.
tileorasi-tv-kanalia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε ο διάλογος για φοροελάφρυνση σε συνδρομητική και τηλεπικοινωνίες

Υπέρ της κατάργησης του τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και της καθιέρωσης μειωμένης φορολογίας στις συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων τάσσεται το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τι λέει το υπ. Οικονομικών.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φθηνό και... super fast ίντερνετ οπτικής ίνας με επενδύσεις 7 δισ. ευρώ

Αφήνει πίσω της τον χαλκό η Ελλάδα και στόχος είναι ταχύτητες άνω των 250 Mbps, με τους παρόχους να δεσμεύονται για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας. Μεγάλα ποσά δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.