ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Με τάμπλετ οι ελεγκτές της εφορίας, έρχονται και αυτόματες κατασχέσεις

Οι ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα το ελέγχου. Μέσω του προγράμματος Eispraxis θα γίνεται το κυνήγι των οφειλετών.

Κύμα ελέγχων και διασταυρώσεων με ψηφιακά μέσα, «φακέλωμα» των οφειλετών και ενεργοποίηση αυτόματων κατασχέσεων αλλά και άνοιγμα της βεντάλιας των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την εφορία προβλέπει το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022. Κεντρικοί στόχοι είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η ενίσχυση των κρατικών εσόδων και η άμεση και χωρίς ταλαιπωρία εξυπηρέτηση των φορολογούμενων  

Οι βασικοί άξονες του ελεγκτικού προγράμματος είναι:

  • Έλεγχοι Hi-Tech. Οι φορο-ελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με τάμπλετ μέσω των οποίων θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα το ελέγχου. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του QRcode και θα μπορεί ο ελεγκτής να ελέγχει εάν η απόδειξη έχει περαστεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ.
  • «Μεγάλος αδερφός» για οφειλέτες και αυτόματες κατασχέσεις. Το Eispraxis θα αποτελέσει το νέο υπερόπλο της ΑΑΔΕ για το κυνήγι των οφειλετών και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς θα καταγράφει τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.α.). Με βάση τα στοιχεία αυτά θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα ειδοποιείται με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση  της εκκρεμότητας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση σε πλειστηριασμούς. Στο επιχειρησιακό σχέδιο γίνεται αναφορά για ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαχείριση οφειλών και ρυθμίσεων, αξιολόγηση χαρτοφυλακίου οφειλών και ρυθμίσεων -ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά οφειλετών, νέο πλαίσιο ενημέρωσης για τη τήρηση ρυθμίσεων υλοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων και  επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους(περιλαμβανομένης της ηλεκτρονικής άρσης και του περιορισμού κατασχέσεων).
  • «Καρφώματα» στην εφορία. Προβλέπεται η ανάπτυξη συστήματος αξιοποίησης καταγγελιών και πληροφοριών από φορολογούμενους για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, κλοπής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
  • «Μπλόκο» σε παράνομα οχήματα. Θα τεθούν σε εφαρμογή κινητές συσκευές για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας.

Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ ετοιμάζει νέες ψηφιακές υπηρεσίες που αναμένεται να διευκολύνουν τους φορολογούμενους στις συναλλαγές με την Εφορία όπως η ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητα με αυτόματη παρακράτηση των οφειλών  και η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς. Επίσης θα δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώνουν φόρους και τέλη με κάρτες  εξωτερικού.

Ειδικότερα το επόμενο έτος προγραμματίζονται:

  • Ψηφιακή υποβολή δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς
  • Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με παρακράτηση και βεβαίωσης οφειλής
  • Αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων
  • Ψηφιακή Σφράγιση και Αποσφράγιση Οχημάτων άλλων χωρών
  • Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ

Παράλληλα το επιχειρησιακό προβλέπει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS  ώστε να πιστοποιείται ότι κάθε συναλλαγή POS θα καταγράφεται στην ταμειακή  μηχανή  και  τα δεδομένα θα διαβιβάζονται  σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ.  Η ολοκλήρωση του έργου που έχει ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης τοποθετείται τον Ιούνιο του 2024. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν σαρωτικοί έλεγχοι της εφορίας σε τουριστικούς προορισμούς

Σε ποιες περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση στρέφονται οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Έρχονται πρόστιμα για φοροδιαφυγή και λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν συστηματικά αποδείξεις ή παρεμποδίζουν τους ελέγχους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» απλήρωτων φόρων κατά 2,5 δισ. έφερε το κύμα ακρίβειας

Η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέα γενιά «κόκκινων» οφειλών στην εφορία. Εξαντλούνται τα περιθώρια του υπ. Οικονομικών για νέες ρυθμίσεις και διακανονισμούς.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενικό φόρο ή επιστροφή έχουν τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους

Τα μηδενικά και πιστωτικά εκκαθαριστικά θα είναι αισθητά περισσότερα από τα χρεωστικά, ξεπερνώντας το 70% του συνόλου, καθώς μεγάλος αριθμός φορολογούμενων υπέστη μείωση εισοδήματος.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα φορο-δηλώσεων, τι ισχύει για αποδείξεις, τεκμήρια

Καταργούνται οι εκπτώσεις και απαλλαγές από τις αποδείξεις και τα τεκμήρια που εφαρμόστηκαν στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για εργαζόμενους και επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία.