ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε ανοδική τροχιά ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος μετά το δύσκολο 2020

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Α. Κεφάλας, αντιμετωπίστηκε έγκαιρα το αρνητικό κύμα που έφερε η πανδημία και μειώθηκαν οι επιπτώσεις από τα προβλήματα που προκλήθηκαν στις μεταφορές.

Παρά τις συνεχείς αυξήσεις των θαλάσσιων ναύλων και τις επιπτώσεις στο κόστος και την αποτελεσματικότητα των μεταφορών τα ελληνικά μεταλλεύματα το 2020 εμφάνισαν σταθερή πορεία σε παραγωγή και πωλήσεις σε σύγκριση με το 2019, ενώ οι τιμές των μετάλλων και των συμπυκνωμάτων εμφάνισαν σημαντικές αυξήσεις ενώ και το 2021 κινείται σε ανοδικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, τα Βιομηχανικά Ορυκτά εμφάνισαν μικτή εικόνα, καθώς υπήρξαν ορυκτά με καλή πορεία πωλήσεων και άλλα με μειώσεις λόγω υποχώρησης της διεθνούς ζήτησης. Το Μάρμαρο επλήγη από την πανδημία με πτώση των εξαγωγών λόγω χαμηλής ζήτησης που υπερέβη το 20% έναντι του 2019. Στον αντίποδα, τα Αδρανή - Δομικά υλικά παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων της τάξης του 5% έναντι του 2019.

«Η διαδικασία απολιγνιτοποίησης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και η περικοπή της παραγωγής σιδηρονικελίου, αποτυπώθηκαν στην πτώση του όγκου παραγωγής εμπορεύσιμων προϊόντων των μελών του Συνδέσμου κατά 18% σε σχέση με το 2019, καθώς και στη μείωση των πωλήσεων κατά 25% και κατά 25% των εξαγωγών το 2020. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η παραγωγή λιγνίτη δεν υπερέβη τους 15 εκατομμύρια τόνους έναντι 26 εκατομμυρίων το 2019», αναφέρει ο ΣΜΕ.

Αναλυτικότερα :

  • Ο Βωξίτης και το Αλουμίνιο σημείωσαν αύξηση ζήτησης μετά το Α' εξάμηνο του 2020.
  • Στα Μικτά Θειούχα αποτυπώθηκε σημαντική αύξηση ζήτησης και τιμών, συμπυκνωμάτων, ιδιαίτερα μετά το Α εξάμηνο του 2020, και ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση χρυσοφόρου πυρίτη.
  • Η διεθνής παραγωγή Νικελίου αυξήθηκε κατά 2,5%, εκ του οποίου το 70% για παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, το 6% για κατασκευή μπαταριών. Σημειώθηκε όμως μειωμένη κατανάλωση κατά 4,2% και αύξηση τιμών.
  • Ο Λευκόλιθος αντέστρεψε την αρνητική πορεία του Α' εξαμήνου του 2020, σημειώνοντας αισθητή αύξηση της ζήτησης το Β' Εξάμηνο.
  • Ο Μπεντονίτης σημείωσε μείωση παραγωγής κατά 10% έναντι 2019 λόγω COVID-19.
  • Το Ανθρακικό Ασβέστιο σημείωσε μείωση ζήτησης κατά 5% στη βιομηχανία χάρτου, αλλά αύξηση ζήτησης σε γεωργία και κτηνοτροφία.
  • Το 2020 υπήρξε σημαντική αύξηση πωλήσεων του Ατταπουλγίτη ιδιαίτερα σε εδαφοβελτιωτικά, αγροχημικά και cat litters.
  • Ο Γύψος σημείωσε μείωση στο εσωτερικό λόγω μειωμένης παραγωγής τσιμέντου, ενώ εντάθηκε ο διεθνής ανταγωνισμός με προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές λόγω ισοτιμιών.
  • Η Κίσσηρις σημείωσε αύξηση, λόγω ζήτησης σε αγροτικές εφαρμογές και σε ελαφροβαρή δομικά υλικά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Α. Κεφάλας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί άμεσα, έγκαιρα και επιτυχημένα το αρνητικό κύμα που έφερε η πανδημία στην παγκόσμια και εθνική οικονομία και κατ' επέκταση στις αγορές του κλάδου. Μειώσαμε τις επιπτώσεις από τα προβλήματα που προκλήθηκαν στις μεταφορές λόγω έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων, την ισχνή διαθεσιμότητα λιμενεργατών και οδηγών χερσαίων μεταφορών, τις ελλείψεις υλικών και πρώτων υλών και προς το τέλος του έτους τη σταδιακή άνοδο των θαλασσίων ναύλων. Κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον, διανύοντας ήδη ένα ανοδικό και ενθαρρυντικό 2021 για τα προϊόντα της εξορυκτικής βιομηχανίας. Παραμένουμε σταθεροί στις αξίες μας εφαρμόζοντας στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης και στοχεύοντας στην ευημερία του κλάδου, της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθεκτικότητα της βιομηχανίας και των εξαγωγών στην κρίση

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει στο βασικό του σενάριο για την Ευρωζώνη ύφεση 7,9% για φέτος και ανάπτυξη 5,1% το 2021, ενώ η ΕΚΤ προβλέπει, επίσης στο βασικό σενάριό της, ύφεση 8% για φέτος και ανάπτυξη 5,2% το επόμενο έτος. 
biomixania-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Εξασθένησαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο και το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξασθενεί τις επιχειρηματικές προσδοκίες. Ενισχύθηκε κατά 5% η απασχόληση.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 34,6% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάρτιο 2022

Σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου, σημείωσε αύξηση 5,2%, έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021. Ο γενικός δείκτης δωδεκαμήνου κατέγραψε αύξηση 26,2%.