ΓΔ: 868.94 0.22% Τζίρος: 5.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:56:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
Φωτο: Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank

Φ. Καραβίας: Απαραίτητοι οι υψηλοί ρυθμοί ανάκαμψης και το investment grade

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τόνισε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ότι δεν μπορεί να είμαστε η μόνη χώρα της ευρωζώνης με κρατικά ομόλογα στην κατηγορία junk. «Στόχος για την οικονομία είναι η επίτευξη μιας μακράς περιόδου ανοδικού κύκλου».

Τη σημασία για την εγχώρια οικονομία της επίτευξης υψηλών ρυθμών για την επόμενη 5ετία αλλά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της Eurobank ο πιο άμεσος στόχος της χώρας πρέπει να είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. «Το δημόσιο δανείζεται φτηνά σήμερα, γιατί υπάρχει άφθονη ρευστότητα στην αγορά, λόγω των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών και κυρίως του ειδικού προγράμματος της ΕΚΤ για την πανδημία. Όμως δεν θα είναι έτσι για πάντα. Και σε συνθήκες μειούμενης ρευστότητας, χώρες με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση είναι πιο εκταθειμένες στην κρίση. Δεν μπορούμε να είμαστε εσαεί η μόνη χώρα της ευρωζώνης με κρατικά ομόλογα στην κατηγορία junk».

Ως σημαντικά βήματα για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας ξεχώρισε την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, που τώρα εξαιτίας της πανδημίας έχει διαταραχθεί, και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος με την μείωση των NPEs στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι κύριος στόχος για την εγχώρια οικονομία είναι η επίτευξη μιας μακράς περιόδου ανοδικού κύκλου με ένα μέσο ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 3,5% με 4% τουλάχιστον για την 5ετία έως το 2026.

Σε ότι αφορά την διατήρηση της κατ’ εξαίρεση παροχής ρευστότητας στην Ελλάδα από την ΕΚΤ σημείωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης.

Για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων τόνισε ότι «αναζητώ βιώσιμες επιχειρήσεις για να τις χρηματοδοτήσουμε»,  προσθέτοντας ότι οι τράπεζες όχι μόνο δεν απορρίπτουν αιτήματα βιώσιμων επιχειρήσεων αλλά επικρατεί σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών κάτι που αποτυπώνεται στην καθοδική τιμολόγηση των δανείων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με discount οι τραπεζικές μετοχές - Εκτιμήσεις

Η ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών σε συνδυασμό με τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών δικαιολογούν υψηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης και ένα μικρότερο discount.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φ. Καραβίας: Φέρνει αναβάθμιση της χώρας ο μονοψήφιος δείκτης των NPE

Πρώτη η Eurobank μειώνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 7,3% το τρίτο τρίμηνο, ακολουθούν οι υπόλοιπες τράπεζες το 2022 και ανοίγει ο δρόμος για το investment grade. Τι δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank σε εκδήλωση του 4th Athens Investment Forum.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απογείωση της οικονομίας έως το 2025 αλλά χωρίς τα δίδυμα ελλείμματα

Η οικονομία θα αναπτυχθεί με μέσο ρυθμό 4,3% την πενταετία 2021 - 2025, αλλά αυτή την φορά, όπως εκτιμά η Eurobank, δεν θα επαναληφθούν οι ανισορροπίες της πρώτης δεκαετίας του 2000, που οδήγησαν σε κατάρρευση.