ΓΔ: 913.36 -0.16% Τζίρος: 73.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
skrekas_gazprom
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας (δεξιά) στη συνάντηση με τον Αλεξέι Μίλερ της Gazprom. Πηγή: Gazprom.

Συνομιλίες Σκρέκα με Gazprom για μείωση τιμών προμήθειας στο αέριο

Χωρίς ανακοινώσεις για το μείζον θέμα των τιμών έληξε η συνάντηση Σκρέκα με τον Αλεξέι Μίλερ. Στο ρεκόρ προμηθειών αερίου το 2021 αναφέρεται ανακοίνωση της Gazprom. Αύριο περνά το θέμα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Gazprom και τη ρωσική κυβέρνηση για μια μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου, χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν αποτελέσματα, καθώς η Gazprom αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι υπήρξε σχετική συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στο περιεχόμενο των διαβουλεύσεων και, πολύ περισσότερο, στα αποτελέσματά τους, ενώ από ελληνικής πλευράς δεν αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Gazprom, συνάντηση εργασίας μεταξύ του Αλεξέι Μίλερ, προέδρου της Gazprom και του υτπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κώστα Σκρέκα πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη. Σημειώνεται ότι αύριο θα συναντηθεί στο Σότσι ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν και σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να τεθεί επί της ουσίας το ζήτημα των τιμών του αερίου.

Τα μέρη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, εξέτασαν την κατάσταση και τις προοπτικές συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας, εστιάζοντας ιδίως στον εφοδιασμό από τη Ρωσία με φυσικό αέριο.

Η Gazprom σημειώνει ότι εξήγαγε πάνω από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα κατά το 11μηνο του 2021. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ποσότητα προμηθειών για περίοδο 11 μηνών, η οποία είναι μεγαλύτερη από τον όγκο του φυσικού αερίου που παραδόθηκε ολόκληρο το έτος 2020, όπως αναφέρει το ρωσικό μονοπώλιο αερίου, προσθέτοντας ότι το 2020 η Gazprom παρείχε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει δηλώσει ο Κ. Σκρέκας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαπραγματεύεται με την Gazprom για «ένα καλό συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δηλώσει χαρακτηριστικά πως η «ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι σε διαπραγμάτευση με τη ρωσική Gazprom, ώστε και την επόμενη χρονιά να έχουμε ένα καλό συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου για να στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η οριζόντια έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο, εν πολλοίς είναι εφικτή επειδή η ΔΕΠΑ έχει ένα πολύ καλό συμβόλαιο με τη Gazprom με ρήτρα πετρελαίου και όχι με ρήτρα LNG. Αυτό αξιοποιούμε για να μπορέσουμε να δώσουμε έκπτωση στους καταναλωτές», υπογράμμισε ο υπουργός.

Πάντως, η ρωσική πλευρά φέρεται δυσαρεστημένη από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ενεργειακά ζητήματα, καθώς η Αθήνα συντάχθηκε με το μπλοκ των κρατών μελών που ζήτησαν να καθιερωθούν κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση έναντι της Ρωσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Επέκταση στρατηγικής σχέσης με την Αίγυπτο και στο φυσικό αέριο

Το Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας-Αιγύπτου ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ΕΔΕΥ και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωρά η σύνδεση Ελλάδας - Β. Μακεδονίας με αγωγό φυσικού αερίου

Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη Φλώρινα

Το έργο αξίας 20,2 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την κατασκευή 102 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου στον οικιστικό ιστό και την βιομηχανική περιοχή της Φλώρινας. Πού θα δοθεί προτεραιότητα.