ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Politis, taiped
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Δ. Πολίτης. Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ

Επένδυση - έκπληξη σε ακίνητο της Αττικής «βλέπει» η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ

Μεγάλη έκταση στην Αττική θα αξιοποιηθεί μέσα στο 2022 από φορέα που δεν συνηθίζει να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα. Κλείνουν οι συναλλαγές για ΔΕΠΑ Υποδομών και Αφάντου, μεγάλα έργα θα «τρέξει» η Μονάδα Ωρίμανσης.

Μια μεγάλη επένδυση σε ακίνητο της Αττικής που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ υποσχέθηκε η νέα διοίκηση του Ταμείου, αναφέροντας  πως θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο 2022. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ταμείου Δημήτρης Πολίτης «είναι μαζί μας το μομέντουμ και θεωρούμε πως είναι μια περίοδος όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι υψηλό και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την συγκυρία».

Ειδικότερα ο εντεταλμένος σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης, κατά την διάρκεια συνάντησης της νέας διοίκησης του Ταμείου με δημοσιογράφους τόνισε ότι «θα υπάρξει μια πολύ ενδιαφέρουσα έκπληξη από φορέα που δεν συνηθίζει να κάνει επενδύσεις στη χώρα, έτσι ώστε να ωριμάσει ένα μεγάλο ακίνητο και να το αξιοποιήσει. Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση στην Αττική και για εμάς θα αποτελέσει μια δεύτερη επένδυση μεγάλης εμβέλειας μετά το Ελληνικό. Είναι τόσο μεγάλο που θα δείξει ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα». Ο κ. Σταμπουλίδης υπογράμμισε πως «μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξουν ανακοινώσεις» Τα κορυφαία στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, απέφυγαν ωστόσο οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στο ακίνητο, το οποίο πρόκειται να προσελκύσει τη μεγάλη επένδυση.

Επιπλέον, όπως ανέφεραν τα δύο επιτελικά στελέχη του Ταμείου, μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει η υπογραφή της συμφωνίας με την Italgas για τη ΔΕΠΑ Υποδομών αντί 733 εκατ. ευρώ. Υπογραφές θα πέσουν και για την επένδυση του ακινήτου στην παραλία Αφάντου στη Ρόδο με τον ομογενή επιχειρηματία Μερκούριο Αγγελιάδη που έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ και ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί το 2014.

Ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε επίσης πως έχουν ήδη ανατεθεί τα επτά πρώτα έργα στη νεοσύστατη Μονάδα Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ και μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να ανατεθούν κι άλλα που πρόκειται να ωριμάσουν ώστε να απορροφήσουν κονδύλια, όχι μόνο μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Ανάμεσα στα έργα που πρόκειται να έχουν προτεραιότητα φέτος βρίσκονται:

  • Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας όπου θα δοθούν 272 εκατ. ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις και χρωματισμούς σε 150 Κέντρα Υγείας
  • Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες για οκτώ νοσοκομεία. Μεταξύ αυτών βρίσκονται πολλά στην Αττική, ενώ έρχονται ακόμα 72 νοσοκομεία στη συνέχεια, σε ένα έργο που πρόκειται να απαιτήσει επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ.
  • Αναβάθμιση υποδομών απονομής της Δικαιοσύνης και κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών, με τον κ. Σταμπουλίδη να χαρακτηρίζει πρόκληση το να υλοποιηθούν τα εμβληματικά έργα όπου περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός για τη μεταφορά των δικαστηρίων από την Ευελπίδων στον Άρειο Πάγο. Αυτό είναι έργο που θα γίνει με ΣΔΙΤ.
  • Το Σχέδιο Δασικής Προστασίας που αφορά τον καθαρισμό 35 μεγάλων εθνικών δρυμών όπου θα δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες και θα καθαριστούν οι υφιστάμενες.
  • Ανακαίνιση του ΟΑΚΑ, που αποτελεί ένα από τα εμβληματικά έργα αλλά και μεγάλη πρόκληση καθώς είναι ένα σύνθετο έργο που δεν είχε συντηρηθεί για πολλά χρόνια.
  • Για το κομμάτι της ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας, ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε πως έχει αρχίσει η ωρίμανση του μεγάλου κομματιού που αφορά τον ποδηλατόδρομο και τον πεζόδρομο έτσι ώστε στις αρχές του 2022 να υπάρξει διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού.

Κλείνουν μέσα στο 2022 τα λιμάνια

Έπειτα από πολλές καθυστερήσεις, από την διοίκηση του Ταμείου αναφέρθηκε πως μέσα στο 2022 θα έχουν κλείσει οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια. Για την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη θα έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Όσο αναφορά το λιμάνι του Ηρακλείου, που έχει συγκεντρώσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, αναμένεται πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το ποιοι θα περάσουν στην επόμενη φάση για να καταθέσουν προσφορές.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί το «πετράδι του στέμματος» σε αυτόν τον διαγωνιστικό κύκλο του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς η περιοχή που μετατρέπεται σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο φυσικού αέριου και συγκεντρώνει ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον.  Είναι επίσης και πιο σύνθετη διαδικασία όπως ανέφερε ο κ. Πολίτης. Το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι έντονο καθώς ήδη οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποιούν τμήμα του λιμανιού. Η Gastrade, εξάλλου, ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Ο τοπικός οργανισμός διαχειρίζεται και δύο λιμάνια στη Σαμοθράκη και το αλιευτικό καταφύγιο Μάκρης. Για το λιμάνι έχουν δείξει ενδιαφέρον, η αμερικανική Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου (μέσω της Cameron) με τον όμιλο Goldair και τον γαλλικό κολοσσό Bollore, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την αμερικανική Black Summit Financial Group, την Euroports και την EFA Group.

Ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας διαχειρίζεται τα τέσσερα λιμάνια στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας. Τον Κεντρικό Λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος», τον Εμπορικό Λιμένα «Φίλιππος Β’» στη Νέα Καρβάλη, τον Λιμένα Ελευθερών και τον Λιμένα Κεραμωτής. Ενδιαφέρον για την παραχώρηση του «Φίλιππος Β» έχουν εκδηλώσει η κοινοπραξία της Imerys με τον όμιλο Goldair, η Quintana, ο ΟΛΘ και η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Black Summit Financial Group και την EFA Group.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τις μαρίνες

Η διοίκηση του Ταμείου τόνισε πως το δίκτυο των μαρινών είναι πολύ σημαντικό, με τη δημιουργία της megayacht μαρίνας στην Κέρκυρα να έχει προτεραιότητα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να πιεστεί η αγορά, καθώς υπάρχει συγκεκριμένη δεξαμενή επενδυτών και δεν θα πρέπει να διασπαστεί το ενδιαφέρον τους.

Πάντως μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Πύλου, για την οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον στο παρελθόν ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου που ελέγχει το τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino. Το Ταμείο έχει αποφασίσει να προχωρήσει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός με ένα μόνο στάδιο.

Η μαρίνα υποδοχής megayachts στην Κέρκυρα, θα έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 98 μεγάλων σκαφών αναψυχής και αξιοποίηση χερσαίας ζώνης 94 στρεμμάτων. Θα παραχωρηθεί τμήμα της περιουσίας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Με ξεχωριστό διαγωνισμό προωθείται, πάλι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, η αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών στην Κέρκυρα και η δημιουργία μαρίνας στη Νότια Κέρκυρα (Λευκίμμη). 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κούρσα επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων, ποιοι είναι οι έξι ισχυροί παίκτες

Η Αττική μπορεί να μετατραπεί σε δεύτερη Μασσαλία και να αποτελέσει ακόμα μια σημαντική ψηφιακή πύλη διασύνδεσης της δυτ. Ευρώπης με Αφρική και Ασία. Ποιες εταιρείες πρωτοστατούν στις επενδύσεις.