ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

Κοινές προμήθειες αερίου στην Ευρώπη: Τι προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν

Η Επιτροπή κατέθεσε μία σειρά προτάσεων βάσει των οποίων οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, όπως ο ΔΕΣΦΑ, θα μπορούν να αγοράσουν από κοινού στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα κανόνες που επιτρέπουν στις χώρες της ΕΕ να αγοράσουν από κοινού στρατηγικά αποθέματα αερίου, βάσει σχεδίων που θα αυξήσουν επίσης την αποθήκευση αερίου.

Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ρουμανία, έχουν ζητήσει την κοινή αγορά αερίου, μια κίνηση που, όπως υποστηρίζουν, θα βοηθήσει να αυξηθούν οι προμήθειες. Οι τιμές αερίου ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας παραγόντων όπως η υψηλή ζήτηση και οι χαμηλότερες των αναμενόμενων εξαγωγές από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας να διαμορφώνεται στα 127 ευρώ, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια έως και τον Μάρτιο του 2022 διατηρούνται υψηλότερα από το επίπεδο των 110 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε σε αυτό προτείνοντας ένα σύστημα με το οποίο οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς (TSO) των χωρών, δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό αφορά τον ΔΕΣΦΑ, θα μπορούν από κοινού να αγοράσουν στρατηγικά αποθέματα αερίου, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια έκτακτη περίπτωση σοβαρής έλλειψης.

Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι η συμμετοχή των κρατών – μελών θα είναι εθελοντική και πριν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση από μέρους τους θα πρέπει πρώτα να έχει ενημερωθεί η Επιτροπή, προκειμένου να γνωρίζει τις ακριβείς ποσότητες που θα αγοραστούν, τις λειτουργικές διαδικασίες για την ενεργοποίηση της προμήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και το αναμενόμενο κόστος και οφέλη.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβουν την αποθήκευση στις περιφερειακές αξιολογήσεις τους για τους κινδύνους εφοδιασμού με φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτησίας υποδομής αποθήκευσης από αλλοδαπούς, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής. Εάν εντοπίσουν κινδύνους, οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν μέτρα όπως η υποχρέωση των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς να αγοράζουν στρατηγικά αποθέματα.

Το μεγάλο ερωτηματικό, πάντως, παραμένει εάν οι προτάσεις της Κομισιόν θα υιοθετηθούν εγκαίρως ώστε να βοηθήσουν τις χώρες να αντιμετωπίσουν την εκρηκτική πορεία στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ προκειμένου να τεθούν σε ισχύ θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως και από χώρες οι οποίες αντιτίθεται σε μία τέτοια εξέλιξη. 

Η πρόταση θα απαιτούσε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια των χωρών για φυσικό αέριο να λήξουν έως το 2050, ημερομηνία κατά την οποία η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επιτύχει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Σημειώνεται ότι το φυσικό αέριο παρέχει περίπου το ένα τέταρτο της ενέργειας της ΕΕ, με το 90% της να εισάγεται.

Για να προωθηθούν περισσότερα αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο δίκτυο, οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς θα πρέπει να δέχονται φυσικό αέριο με μίγμα έως και 5% σε υδρογόνο από το 2025, ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων υδρογόνου θα πρέπει να συνεργάζονται σε επίπεδο ΕΕ για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μια αγορά.

Η ΕΕ έχει πει ότι η χρήση φυσικού αερίου της πρέπει να μειωθεί κατά 25% έως το 2030, από τα επίπεδα του 2015, για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους και ότι η στροφή προς την τοπική παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας είναι η μακροπρόθεσμη άμυνά της έναντι των προβλημάτων εφοδιασμού και της ασταθούς τιμής των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ράλι φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ποια μέτρα προτείνει η Κομισιόν

Για δεύτερη ημέρα κινούνται ανοδικά τα ολλανδικά συμβόλαια φυσικού αερίου, σκληροί όροι της Ρωσίας για αύξηση παροχής αερίου. Μέτρα μόνο για τους ευάλωτους καταναλωτές προτείνει η Κομισιόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αμερικανικό LNG κυρίαρχο στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου

Το LNG, λόγω και των χαμηλότερων τιμών σε σχέση με το αέριο των αγωγών, κυριαρχεί στην εγχώρια κατανάλωση το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2020. Αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ κατά 420% σε σύγκριση με το 2019.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράγοντας - κλειδί για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια η Ελλάδα

Σύμφωνα με γνωμοδότηση της Κομισιόν με μία σειρά έργα, από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό έως και την πλωτή δεξαμενή LNG στην Αλεξανδρούπολη, η χώρα μας διαθέτει σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων.
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς πλαφόν στο φυσικό αέριο το νέο σχέδιο της ΕΕ για την ενέργεια

«Όταν η Ευρώπη ενεργεί από κοινού έχει μεγαλύτερη επιρροή. Κινητοποιούμε κοντά στα 300 δισ. ευρώ. Περίπου 72 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 225 δισ. ευρώ σε δάνεια», ανέφερε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.