ΓΔ: 851.2 -1.79% Τζίρος: 121.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φράγμα, Λίμνη Πλαστήρα
Φωτο: Shutterstock

Ανοίγει ο δρόμος για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο στη Μεσοχώρα Τρικάλων

Το ΥΗΕ Μεσοχώρας αποτελείται από τρεις μονάδες συνολικής ισχύος 161,6 MW και θα εξασφαλίσει την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας 362 GWh ετησίως, θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους κάθε χρόνο.

Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του εμβληματικού υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας Τρικάλων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, καθώς ενέκρινε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ), το οποίο έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή τον περασμένο Ιανουάριο, συνοδευόμενος από τον κ. Σκρέκα.

Αναφερόμενος στη σημασία που θα έχει η ολοκλήρωση του έργου για τη χώρα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «Η ολοκλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας είναι ένα εμβληματικό έργο με πολλαπλά οφέλη. Αξιοποιεί το υδατικό δυναμικό το οποίο σήμερα χάνεται για την παραγωγή φθηνής και πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και περιορίζοντας την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Επίσης, θα συμβάλλει στην προστασία της ευρύτερης περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία εκδηλώνονται συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση λόγω της κλιματικής κρίσης, καθώς έχει δυνατότητα αποθήκευσης περισσότερων από 250 εκατ. κυβικών μέτρου νερού. Τέλος, με τη δημιουργία μιας πανέμορφης λίμνης θα βοηθήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής της Πίνδου και των Τρικάλων, που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών».

Η κατασκευή του ΥΗΕ της Μεσοχώρας, για το οποίο η ΔΕΗ έχει δαπανήσει 280 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το 1986 και έως τον Απρίλιο του 2001 οι εργασίες είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί. Το έργο καθυστέρησε διότι ήταν αφενός συνδεδεμένο με την εκτροπή του Αχελώου και αφετέρου λόγω της ακύρωσης από το ΣτΕ το 2020 των περιβαλλοντικών όρων που είχαν εγκριθεί το 2017.

Η έγκριση νέας ΑΕΠΟ αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών, οι οποίες αφορούν στο κλείσιμο του φράγματος και την έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα.

Το ΥΗΕ Μεσοχώρας αποτελείται από τρεις μονάδες συνολικής ισχύος 161,6 MW και, όταν ολοκληρωθεί, θα επιφέρει σημαντικά οφέλη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ειδικότερα, θα εξασφαλίσει την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας 362 GWh ετησίως, θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους κάθε χρόνο και θα ενισχύσει την επάρκεια ισχύος του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κέρδη από την αποθήκευση Co2 και ενέργειας και οι αλλαγές που έρχονται

Διευρύνονται οι αρμοδιότητες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων που σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα χορηγεί τις άδειας εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
petrelaio-ydrogonanthrakes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Επιστολές στις εταιρείες για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Στις άμεσες κινήσεις του της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των ερευνών υδρογονανθράκων αναφέρθηκε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, εν αναμονή και των σχετικών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού.
ypen
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Ποιες οι κινήσεις για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει βήματα με τόλμη, ρεαλισμό και ταχύτητα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στη Βουλή, παρουσία της Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε.