ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kedikoglou
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Κεδίκογλου: Να καθιερωθεί ειδικό σήμα για την ελληνικότητα του μελιού

«Πρέπει να καθιερωθεί ειδικό σήμα που θα πιστοποιεί την ελληνικότητα του μελιού, να ανέβει η αξία του και να καταπολεμηθούν οι ελληνοποιήσεις», δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την ανάγκη ύπαρξης ενός ειδικού σήματος που θα πιστοποιεί την ελληνικότητα του μελιού και θα βοηθά στην καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων, τόνισε o υφυπουργός, Σίμος Κεδίκογλου κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με επιστημονικούς φορείς του μελισσοκομικού κλάδου.

«Πρέπει να καθιερωθεί ειδικό σήμα που θα πιστοποιεί την ελληνικότητα του μελιού, να ανέβει η αξία του και να καταπολεμηθούν οι ελληνοποιήσεις», δήλωσε σχετικά ο κ. Κεδίκογλου, λέγοντας πως προωθούνται οι διαδικασίες από τα συναρμόδια υπουργεία, και ειδικότερα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τη γενική γραμματεία Εμπορίου, που έχουν αναλάβει τους αγορανομικούς ελέγχους - από κοινού με το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, με επικεφαλής τον ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ, για την καθιέρωση του σήματος.

Στην τηλεδιάσκεψη που έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Σ. Χαρουτουνιάν και Π. Χατζηνικολάου αντίστοιχα, καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, Β. Ντούρας, ο υφυπουργός επεσήμανε επίσης, πως για να δοθεί αξία στο ελληνικό μέλι θα πρέπει να είναι πιστοποιημένο.

Ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο χρειάζεται να είναι λειτουργικό και να εξυπηρετεί το στόχο της καθιέρωσης του ειδικού σήματος και υπογράμμισε ότι «πέρα από τον επιστημονικό, θα βοηθήσει και ο αγορανομικός έλεγχος».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μίλησε για τη σημαντικότητα της πλατφόρμας πληροφοριακής βάσης δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι έτσι «θα έχουμε ένα πλήρες προφίλ των μελισσοκόμων» και συμπλήρωσε ότι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με αυτό το «εργαλείο», θα μπορεί να ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τη διακίνηση του μελιού στην Ελλάδα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κτηνοτροφικός κλάδος το περασμένο έτος

Η πανδημία που έπληξε τον πλανήτη κατά τα προηγούμενα έτη αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησαν σε «ντόμινο» αυξήσεων σε καύσιμα, ενέργεια και ζωοτροφές, κάνοντας δυσκολότερο τον καθημερινό «αγώνα» των κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα.
Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γεωργαντάς: Αναζητούνται εναλλακτικές αγορές για τα ελληνικά μήλα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε πως οι ελληνικές εξαγωγές μήλων έχουν μειωθεί λόγω των περιορισμών στην Αίγυπτο και με την βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών καταβάλλονται προσπάθειες για ανεύρεση εναλλακτικών αγορώμ.
Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γεωργαντάς: Αναζητούμε εναλλακτικές αγορές για τρόφιμα και ζωοτροφές

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέφερε πως από το 2023 τόσο το μαλακό σιτάρι όσο και το αραβόσιτο, στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, και πως αναζητούνται εναλλακτικές αγορές και υποκατάστατα προϊόντων για ζωοτροφές.