ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
giaourti-yogurt-galaktokomika-trofima
Φώτο: Shutterstock

Ελληνικό γιαούρτι: Σώζουν την παρτίδα οι εξαγωγές στην ιταλική αγορά

Η πορεία των εξαγωγών στην Ιταλία δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας, καθώς τα τελευταία χρόνια η χώρα μας παγιώνεται στη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου προμηθευτή γιαουρτιού πίσω από την Γερμανία.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το γιαούρτι που παράγεται από ελληνικές επιχειρήσεις έχει προ πολλού χάσει τη χρυσή ευκαιρία να γίνει ένα μεγάλος παίκτης σε διεθνές επίπεδο. Οι αριθμοί άλλωστε είναι αμείλικτοι. Από τα συνολικά 7,5 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι ανέρχεται η αξία της παγκόσμιας αγοράς του λεγόμενου Greek yogurt, αντιστοιχεί στην Ελλάδα μόλις ένα 2%.

Χρειάζεται λοιπόν να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου οι ελληνικές παραγωγικές εταιρείες να λάβουν ένα γενναίο κομμάτι από τη διεθνή πίτα του ελληνικού γιαουρτιού ενώ ο δρόμος δεν είναι εύκολος. 

Από τη μία η πρωτοκαθεδρία της Chobani στην αμερικανική αγορά, η οποία έχει χτίσει μια αυτοκρατορία στηριζόμενη στη συνταγή του greek yogurt καθώς και οι αναρίθμητες επιχειρήσεις κυρίως στην βόρεια Ευρώπη, οι οποίες πλημμυρίζουν την παγκόσμια αγορά με φθηνότερα και κατά συνέπεια ανταγωνιστικότερα προϊόντα «ελληνικού τύπου»  και από την άλλη οι μόνιμες δυσκολίες στην εγχώρια παραγωγή και το τρένο της κατοχύρωσης του σήματος ΠΓΕ που δε λέει να έρθει.

Σε αυτή την πραγματικότητα, ωστόσο, η πορεία των ελληνικών εξαγωγών γιαουρτιού στην Ιταλία δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας, καθώς τα τελευταία χρόνια η χώρα μας δείχνει να παγιώνεται στη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου προμηθευτή γιαουρτιού της Ιταλίας, πίσω από την Γερμανία.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μία πενταετία ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών σχεδόν διπλασιάστηκε, από τους 20.400 τόνους το 2016 στους 36.025 τόνους το 2020, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης +20,54%, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η αξία των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε από τα 49,46 εκατ. ευρώ στα 75,54 εκατ. ευρώ. Έτσι, το μερίδιο των ελληνικών εισαγωγών γιαουρτιού στην Ιταλία ανήλθε στο 32,52% σε αξία έναντι της πρώτης Γερμανίας που κατέχει μερίδιο 43,57% και στο 21,41% σε όγκο έναντι 51,76% της Γερμανίας.   

Παράγοντας που έχει λειτουργήσει θετικά είναι ότι το γιαούρτι «ελληνικού τύπου» έχει σταδιακά αντικατασταθεί από το ελληνικό γιαούρτι που παράγεται από ελληνικές εταιρείες και πρώτες ύλες. Σε ό,τι αφορά τις επωνυμίες που διατίθενται στην ιταλική αγορά,  παρουσία έχουν  οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες όπως η Φάγε, η Μεβγάλ, η Δέλτα, η Κρι Κρι και η Όλυμπος.

Στην κατηγορία του στραγγιστού γιαουρτιού διαχρονικά την πρώτη θέση κατέχει η Φάγε, αντιπροσωπεύοντας το 2020  ποσοστό 14,6%. Για το σύνολο της ιταλικής αγοράς γιαουρτιού καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με μερίδιο 9% σε όρους αξίας ενώ το μεγαλύτερο μερίδιο συγκεντρώνει η Danone με μερίδιο 20,6%.

Στη δεύτερη θέση στην κατηγορία του στραγγιστού βρίσκεται η Olympus Italia θυγατρική που ίδρυσε η Όλυμπος πριν περίπου οκτώ χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία. Σε ετήσια βάση, η Olympus Italia διοχετεύει στη γειτονική χώρα περίπου 6 χιλ. τόνους στραγγιστού γιαουρτιού τόσο με branded όσο και με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Σε γενικές γραμμές, η ιδιωτική ετικέτα τα τελευταία χρόνια έχει ισχυροποιήσει τη θέση της, καταλαμβάνοντας μερίδιο που κυμαίνεται κοντά στο 14%. Η αυξανόμενη ζήτηση που παρατηρείται έχει οδηγήσει μεγάλες ιταλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ να συνάψουν συμφωνίες με ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες προκειμένου οι τελευταίες να παράγουν για λογαριασμό τους προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Από την άλλη, το επώνυμο ελληνικό γιαούρτι πωλείται είτε συσκευασμένο είτε χύμα.     

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η... μικρή Ελλάδα στη Γερμανία απορροφά τις μισές εξαγωγές τροφίμων

Στη Γερμανία λειτουργούν περίπου 6.000 ελληνικά εστιατόρια, τα οποία προσελκύουν όχι μόνο Έλληνες αλλά και αρκετούς Γερμανούς και απορροφούν το 50-60% των επεξεργασμένων τροφίμων που εξάγει η Ελλάδα στη χώρα.
giaourti-yogurt-galaktokomika-trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Περιορίζονται οι πωλήσεις του ελληνικού γιαουρτιού

Το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι έχει καταστεί αντικείμενο απομίμησης, καθώς σχεδόν όλες οι γερμανικές βιομηχανίες γάλακτος παράγουν γιαούρτια «ελληνικού τύπου», τα οποία φέρουν στις συσκευασίες τους εικόνες από Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποστολή στην Ασία για 12 Έλληνες παραγωγούς τροφίμων και ποτών

Μεγάλες ευκαιρίες για ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν μερίδια αγοράς σε μια  «πίτα» που σταθερά διευρύνεται. Πάνω από 400 συναντήσεις με τοπικές επιχειρήσεις σε Τόκιο, Σεούλ, Πεκίνο και Χονγκ Κονγκ.